Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ομπάμα: Γιατί χάλασαν οι σχέσεις μου με Πούτιν – Τι συμβούλεψε τον Τραμπ

Ομπάμα: Γιατί χάλασαν οι σχέσεις μου με Πούτιν – Τι συμβούλεψε τον Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών παραχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δύο 24ωρα πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον Ρεπουμπλικανό νικητή των εκλογών του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, προέβη σε έναν μίνι απολογισμό των όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, κάνοντας αναφορά τόσο στις σχέσεις με τη Ρωσία, όσο και στις σχέσεις με το Ισραήλ, οι οποίες διαταράχτηκαν το τελευταίο διάστημα με αφορμή το ψήφισμα στον ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό και τον εποικισμό.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι προς όφελος όλων να είναι σε καλό επίπεδο. Διαταράχθηκαν, ωστόσο, όπως τόνισε, εξαιτίας της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία και συγκεκριμένα την Κριμαία, το 2014.

«Έκανα ότι μπορούσα για να ενθαρρύνω τη Ρωσία να είναι ένα δημιουργικό μέλος της παγκόσμιας κοινότητας. Όταν ο πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε μια αντιαμερικανική ρητορική και θεώρησε πως ότι κάνουμε είναι κακό για την Ρωσία, τότε μας επιστρέφει σε ψυχροπολεμικές τακτικές και κάνει τις διμερείς μας σχέσεις πιο δύσκολες.

Η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει ουκρανικό έδαφος και τους έχω προειδοποιήσει πως όταν σταματήσουν αυτή την ανάμιξη θα αρθούν οι κυρώσεις. Ας μην μπερδεύουμε τις συγκεκριμένες κυρώσεις με ένα σωρό άλλα διμερή θέματα. Στο θέμα των πυρηνικών εξοπλισμών, στην αρχή της θητείας μου διαπραγματευτήκαμε την συμφωνία START II και μειώσαμε τα πυρηνικά μας οπλοστάσια. Ήμουν μάλιστα πρόθυμος να προχωρήσω και σε μεγαλύτερες μειώσεις και το είχα πει στον Πούτιν», τόνισε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

Για τις σχέσεις με το Ισραήλ

Όσον αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ, αναφέρθηκε στο status quo της Μέσης Ανατολής, λέγοντας πως εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος για το ίδιο το Ισραήλ και είναι πολύ άσχημο για τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας μάλιστα, πως όλο το πλέγμα που έχει διαμορφωθεί, αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της ίδιας της Αμερικής. Επανέλαβε τη θέση που υποστήριξε με κάθε τόνο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, περί της δημιουργίας δύο κρατών, ήτοι του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν μετέωροι.

Φυσικά αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Κούβα μετά από πολλές δεκαετίες και έδωσε συμβουλή στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, να προσέχει πολύ τις κινήσεις και αποφάσεις του, καθώς αυτές έχουν αντίκτυπο σε παγκόσμια κλίμακα και επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Είχα φιλικές συνομιλίες με τον Τραμπ, δεν ξέρω πόσο πειστικός ήμουν. Για το θέμα των μεταναστών, εφόσον έκανε μια προεκλογική καμπάνια με ατζέντα ενάντια σε μια σειρά από δικές μου πρωτοβουλίες, το σωστό είναι να προχωρήσει μια τις δικές του ιδέες.

Όταν αναλάβει την προεδρία και δει πόσο περίπλοκα είναι μερικά ζητήματα, όπως αυτό της επέκτασης της κοινωνικής ασφάλισης, η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ίσως καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα με τα δικά μου.

Επίσης πιστεύω πως πολλές από τις αποφάσεις του θα εξαρτηθούν από τους συμβούλους του, οπότε πρέπει να παρακολουθήσουμε από κοντά τη διαδικασία επικύρωσης των διορισμών τους (από το Κονγκρέσο) και να δούμε τι πιστεύουν. Αυτό που του είπα (του Τραμπ) είναι πως η δουλειά του Προέδρου των ΗΠΑ είναι τόσο σύνθετη και τόσο μεγάλη σε εύρος, που δεν μπορείς να την κάνεις μόνος σου, εξαρτάσαι από την ομάδα σου. Τους υπουργούς, το επιτελείο σου, ακόμη και τους πιο νεαρούς βοηθούς. Έτσι πρέπει να διασφαλίσεις ότι η ομάδα που φτιάχνεις σου παρέχει την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση. Νομίζω πως αυτή ήταν η πιο χρήσιμη και εποικοδομητική συμβουλή που του έδωσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr