Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο Τραμπ “σπάει τον τσαμπουκά” της Μέρκελ και της δείχνει ποιος είναι το αφεντικό

Πώς ο Τραμπ “σπάει τον τσαμπουκά” της Μέρκελ και της δείχνει ποιος είναι το αφεντικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει “χοντρό” καψώνι στην Άνγκελα Μέρκελ. Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι είτε την… καψουρεύει, είτε τη βασανίζει, είτε τη σνομπάρει ή απλά της δείχνει ποιος είναι το αφεντικό και το κάνει αυτό με το να της “σπάει τον τσαμπουκά”.

Πώς το καταφέρει αυτό; Δηλαδή, να της “σπάσει τον τσαμπουκά”;

Η Άνγκελα Μέρκελ κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας να χτυπήσει το τηλέφωνό της για να τον ακούσει από την άλλη άκρη της γραμμής.

Προσμένει σε ένα τηλεφώνημα που θα καταλήξει σε ένα ραντεβού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως την περιφρονεί και το τηλέφωνο δεν χτυπάει. Την έχει εκεί, στο περίμενε. Να την τρώνε η αγωνία και οι μαύρες σκέψεις.

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Times γράφει ότι ο Τραμπ σνομπάρει την Μέρκελ και δεν της κλείνει ραντεβού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι «στην απέξω» ή «στον πάγο» («left out in the cold»).

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δέχεται να την δει πριν τους G7 (τις 7 ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες του πλανήτη) που συνεδριάζουν τον Μάιο.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε πρόκειται για ένα νέο μήνυμα του Τραμπ στην Ευρώπη, αφού θα συναντήσει άμεσα τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, πρωθυπουργό του Brexit.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει πλέον επαφές με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίες «αναπτύσσονται και σταθεροποιούνται».

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι τίποτα νεότερο δεν υπάρχει αναφορικά με το θέμα μιας συνάντησης του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της καγκελαρίου.

«Όλα στον καιρό τους» αρκέστηκε να πει.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η μακροβιότερη Ευρωπαία ηγέτης εν ενεργεία, διατηρούσε πάντα στενές σχέσεις με τους Αμερικανούς προέδρους Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της 11χρονης θητείας της στην καγκελαρία.

Αλλά η αλλαγή στον Λευκό Οίκο αφήνει την Γερμανία σε αμήχανη θέση σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τον ανορθόδοξο άνδρα που ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και το μόνο σχόλιό της ήταν να αποκαλέσει τις απόψεις του για τους μετανάστες «ένα καταστροφικό λάθος».

Ο Τραμπ είχε τότε απαντήσει στην Μέρκελ σε υψηλούς τόνους: «Αυτή η κυρία είναι μια σκέτη καταστροφή».

Ο Τραμπ είχε μάλιστα επικρίνει το περιοδικό ΤΙΜΕ γιατί έχρισε γυναίκα της χρονιάς την Μέρκελ «που κατέστρεψε την Γερμανία» κι όχι εκείνον!

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να κανονίσει ένα ραντεβού μεταξύ Τραμπ και Μέρκελ είναι ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.

Ωστόσο η ανησυχία στα ανώτατα γερμανικά κλιμάκια είναι εμφανής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «παρωχημένο οργανισμό», απείλησε την Γερμανία ότι θα αυξήσει την εισφορά της κατά 35% και προέβλεψε ότι κι άλλες χώρες, πλην του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κανείς από μας δεν πιστεύει ότι θα συμβούν όλα αυτά», αναφέρουν στον γερμανικό Τύπο πηγές κοντά στην καγκελαρία.

Το τι εννοεί τελικά ο Τραμπ για την Γερμανία, δεν είναι σαφές.

Κανείς δεν γνωρίζει, για παράδειγμα, στις επιχειρήσεις, αν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει την απειλή του εναντίον της γερμανικής αυτοβιομηχανίας ή αν μπλοφάρει.

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο παλεύουν να πάρουν κάποιες καθαρές απαντήσεις από την διοίκηση Τραμπ, γράφει η Handelsblatt.

Ο Πίτερ Βίτιχ, ο Γερμανός πρέσβης στην Ουάσιγκτον συναντήθηκε με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ήταν πριν τις εκλογές.

Ο σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χριστόφ Χόισγκεν, κάλεσε τους Ευρωπαίους και την Γερμανία να έχουν «στρατηγική υπομονή» με την νέα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία αποτελείται κυρίως από ανθρώπους που έχουν μικρή πολιτική εμπειρία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, αναμένεται στη Βόννη από την γερμανική κυβέρνηση στη συνάντηση των ΥΠΕΞ των G20 που θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου.

Στις 17 Ιανουαρίου αναμένεται να βρεθεί στη Γερμανία και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, για την Munich Security Conference, στην οποία θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr