Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Κομμένο” το CNN στη Βενεζουέλα – Ρεπορτάζ του εξόργισαν την κυβέρνηση

“Κομμένο” το CNN στη Βενεζουέλα – Ρεπορτάζ του εξόργισαν την κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνησης της Βενεζουέλας απαγόρευσε τη μετάδοση του ισπανικού CNN (CNN Espanol) στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών της Βενεζουέλας διέταξε «την άμεση αναστολή των εκπομπών» κατηγορώντας, αυτή τη φορά, το δίκτυο ότι προσπαθεί να «υπονομεύσει την ειρήνη και τη δημοκρατική σταθερότητα» της Βενεζουέλας με τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» που «παραποιούν την αλήθεια και καλύπτουν τα γεγονότα» και συμβούλευσε τους ανθρώπους των Μέσων να «παρέχουν έγκαιρη και αληθή πληροφόρηση στον λαό, προσαρμοσμένη στις αρχές της κοινωνίας της Βενεζουέλας».

Η αφορμή για το μαύρο του δικτύου φέρεται να είναι ένα ρεπορτάζ που δημοσίευσε και αφορούσε την πώληση παράνομων διαβατηρίων από την πρεσβεία της Βενεζουέλας, στο Ιράκ.

Η έρευνα που έγινε για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο και επίκεντρό της ήταν οι ισχυρισμοί ότι διαβατήρια και βίζες της Βενεζουέλας πωλούνταν σε ανθρώπους στο Ιράκ, ορισμένοι εκ των οποίων συνδέονται άμεσα με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα μ’ αυτό το ρεπορτάζ, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ταρέκ Ελ Ασαμί, φέρεται να συνδέεται άμεσα με τη χορήγηση 173 διαβατηρίων, τα οποία αναφέρεται ότι χορηγήθηκαν ακόμα και σε μέλη της Λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται και χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και από πολλές άλλες δυτικές χώρες.

Ο Ταρέκ Ελ Ασαμί έχει επίσης κατηγορηθεί από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ιμπεριαλιστική επίθεση».

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις της Βενεζουέλας καθώς και οι ΜΚΟ ζητούν από την κυβέρνηση την επανεξέταση του μέτρου της αναστολής σήματος τόσο στο CNN όσο και σε άλλα κανάλια που έχουν «μπλοκαριστεί», καθώς όπως ισχυρίζονται «η ελευθερία της έκφρασης, του λόγου και της επικοινωνίας είναι δικαιώματα που πρέπει να διατηρηθούν και να γίνουν σεβαστά».

Μπορεί η επίσημη αιτιολογία για το «μαύρο» του CNN να είναι είναι η παραποίηση της αλήθειας, ωστόσο τα τοπικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι πολλές φορές τα ρεπορτάζ τους, ενοχλούσαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Μαδούρο έχει προχωρήσει σε κλείσιμο πολλών ιδιωτικών ενημερωτικών καναλιών και εφημερίδων.

Επιπλέον όπως καταγγέλλουν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στη Βενεζουέλα, λόγω της πολιτικής του Νικολάς Μαδούρο, να μη δίνει δημοσιογραφικό χαρτί στις εφημερίδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του -μιας και έχει το μονοπώλιο-, τουλάχιστον 25 εφημερίδες έχουν κλείσει τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα.

Πρόκειται φυσικά για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο, καθώς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, τις «ενοχλητικές» εφημερίδες στο λουκέτο.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Τύπου της Βενεζουέλας (IPYS) «πολλοί δημοσιογράφοι, στους οποίους επιβλήθηκε αυτολογοκρισία, παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν από τη δουλειά τους, λόγω της αλλαγής πολιτικής γραμμής στα μέσα ενημέρωσης όπου εργάζονταν».

Πριν από το “κόψιμο” του CNN espanol έχουν προηγηθεί το κλείσιμο των καναλιών RCTV (Radio Caracas Television), του NTN24, Al Jazeera καθώς και του NCR.

Όσο αφορά την απαγόρευση μετάδοσης του ισπανικού CNN, ο Νικολά Μαδούρο υποστήριξε:

«Δεν θέλω προβλήματα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Πρέπει να γνωρίζει πως η Βενεζουέλα, τα παιδιά του Μπολιβάρ και του Τσάβες κι εγώ ως πρόεδρος δεν θέλω προβλήματα με τη διακυβέρνησή του. Μας ωθούν στα άκρα. Το κάνουν και θέλουν να μας φέρουν σε μια συνολική αντιπαράθεση».

Ο Νικολάς Μαδούρο τόνισε μεταξύ άλλων πως όσον αφορά τα θέματα που έχουν προκύψει για τον αντιπροέδρο, Ταρέκ ελ Αϊσάμι, είναι δίπλα του και τον στηρίζει πλήρως, ζητώντας από την Ουάσινγκτον να απολογηθεί για την κίνησή της.

«Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να καλέσει τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών και να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των εξωφρενικών κατηγοριών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μαδούρο.

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών πάντως, θεωρεί πως ο Ελ Αϊσάμι διευκόλυνε τις μεταφορές ναρκοφορτίων από τη Βενεζουέλα και ότι διατηρεί σχέσεις με τα καρτέλ σε Κολομβία και Μεξικό.

Μέχρι τώρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν προσεκτικός απέναντι στον νέο Αμερικανό πρόεδρο, αποφεύγοντας να τον επικρίνει.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τον Λευκό Οίκο.

Τέλος όσο αφορά το ρεπορτάζ που έκανε το CNN περί έκδοσης διαβατηριών στο Iράκ, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια δήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μαδούρο είχε καταφέρει να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την κριτική του για το CNN, το οποίο είχε κάνει πολλές επικριτικές αναφορές στο σοσιαλιστικό καθεστώτος του.

Ο ίδιος μάλιστα είχε εκφράσει την συμπάθεια του στο αμερικάνικο CNN σε συνέντευξη του στη Christiane Amanpour λέγοντας ότι «το CNN είναι πάντα ευπρόσδεκτο εδώ», αλλά όλα αυτά δεν άργησαν να ανατραπούν καθώς σε πρόσφατες δηλώσεις του σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ο ίδιος υποστήριζε:

«Το CNN καλύτερα να μη χώνει τη μύτη του στη Βενεζουέλα… Θέλω το CNN να φύγει μακριά από δω».

Αυτή του η δήλωση όμως δεν ήταν η μόνη που αφορούσε το αμερικάνικο δίκτυο.

Το 2014, μετά τη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ, ο Μαδούρο εμφανίστηκε στην τηλεόραση και περιέγραψε το CNN ως «προγραμματιστή πολέμου» ενώ είχε ανακοινώσει ότι «θα το πετάξει έξω από τη Βενεζουέλα».

Οι δημοσιογράφοι του CNN τότε έπεσαν θύματα σοβαρών ληστειών, ενώ προσπαθούσαν να πάρουν συνέντευξη από τη γυναίκα του Λόπεζ.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και κατά τη διάρκεια μια σημαντικής αντι-σοσιαλιστική διαμαρτυρίας, το Σεπτέμβριο του 2016, όταν η αστυνομία του Μαδούρο απέλασε δημοσιογράφους από τα κανάλια Miami Herald, Le Monde, Al Jazeera και NPR που είχαν ταξιδέψει για να καλύψουν το θέμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Κεχαγιά: Η κυβέρνηση να κατονομάσει τα οικονομικά συμφέροντα που θεωρεί ότι της κάνουν πόλεμο

Πέθανε η δημοσιογράφος Μαρία Νεοφωτίστου-Ζήκα σε ηλικία 93 ετών

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr