Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η μυστική συμφωνία Μέρκελ, Ρούτε, Νταβούτογλου για τους πρόσφυγες – Τι αποκαλύπτει δημοσιογράφος

Η μυστική συμφωνία Μέρκελ, Ρούτε, Νταβούτογλου για τους πρόσφυγες – Τι αποκαλύπτει δημοσιογράφος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Μαρκ Ρούτε συμφώνησαν μυστικά να υποδέχονται εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Τουρκία κάθε χρόνο, χωρίς να πληροφορήσουν για αυτό ποτέ τους άλλους ηγέτες της ΕΕ.

Αυτό αποκαλύπτει βιβλίο δημοσιογράφου της Welt, για το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε λίγες ώρες πριν υπογραφεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Ολλανδός πρωθυπουργός συνάντησαν τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, το βράδυ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο του 2016, όταν και υπογράφηκε η συμφωνία.

Όλο το παρασκήνιο

Ο Ρόμπιν Αλεξάντερ αποκάλυψε το παρασκήνιο αυτής της τριμερούς συνάντησης στο βιβλίο του «Driven by Events: Merkel’s Refugee Policy», που κυκλοφόρησε τώρα. Κατά τη διάρκεια της επίμαχης συζήτησης η Μέρκελ και ο Ρούτε- η Ολλανδία ασκούσε την προεδρία της ΕΕ εκείνη την περίοδο- συμφώνησαν σε όλες τις βασικές προϋποθέσεις της συμφωνίας ανάμεσα στην Ενωση και την Αγκυρα, οι οποίες παρουσιάστηκαν αργότερα στη Σύνοδο ως μία αυθόρμητη πρωτοβουλία της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τον Γερμανό δημοσιογράφο, ενέκριναν την ιδέα να παίρνει η Ευρώπη 150.000-250.000 Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία κάθε χρόνο. Ομως, αυτό δεν μπήκε ποτέ στο επίσημο κείμενο και παραμένει μία «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στην Μέρκελ, τον Ρούτε και τις τουρκικές αρχές.

Αυτό το μέρος της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε ποτέ ούτε στους άλλους ηγέτες της ΕΕ, ούτε στους Γερμανούς πολίτες, επισημαίνει ο Αλεξάντερ στο βιβλίο του, ο οποίος επικαλείται αξιωματούχους που εμπλέκονταν στις διαπραγματεύσεις των Μέρκελ, Ρούτε, Νταβούτογλου το βράδυ πριν από τη Σύνοδο, γράφει το RT.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος, αυτή η «συμφωνία κυρίων» είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η Μέρκελ επέμενε να επιβληθούν υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων σε όλα τα μέλη της ΕΕ. Επειδή αν οι υπόλοιπες χώρες αρνούνταν να πάρουν Σύρους από την Τουρκία, τότε η Γερμανία και η Ολλανδία θα έπρεπε να τους υποδεχθούν όλους.

Μία άλλη υποχώρηση των Μέρκελ και Ρούτε απέναντι στην Τουρκία είναι ότι έδωσαν στην Αγκυρα το δικαίωμα να αποφασίζει ποιους πρόσφυγες θα στέλνει στην Ευρώπη. Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε να ετοιμάζει τις λίστες αυτές, τις οποίες στη συνέχεια ελέγχει αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ «άνθρωποι με πτυχία και έμπειροι επαγγελματίες δεν μπήκαν ποτέ σε αυτή τη λίστα. Ακόμη και οι υγιείς σπάνιζαν ανάμεσα σε αυτούς που εστάλησαν στην Ευρώπη. Οι Τούρκοι επέτρεψαν μόνο στους σοβαρά τραυματίες να μετεγκατασταθούν».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr