Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κομισιόν: Ανησυχούμε για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Τουρκία

Κομισιόν: Ανησυχούμε για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την εντονότατη ανησυχία της εξέφρασε, για μια ακόμα φορά, η Κομισιόν για τη “δημοκρατική οπισθοδρόμηση” στην Τουρκία του Ερντογάν.

«Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να επιδιώκει την επίτευξη των υψηλότερων δημοκρατικών προτύπων και πρακτικών και πρέπει να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ακόμη, υπενθυμίζει ότι στην έκθεσή της του 2016, η Κομισιόν εξέφρασε έντονες ανησυχίες «για τη σοβαρή οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά το παρελθόν έτος στην Τουρκία» και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς.
«Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Νοεμβρίου 2016 συμφώνησε ότι οι προβληματισμοί αυτοί θα εξακολουθήσουν να εκφράζονται με ανοικτό και εποικοδομητικό τρόπο», συνεχίζει ο Γ. Χαν.

Όπως αναφέρει, η ΕΕ εκφράζει επίσης τη βαθιά ανησυχία της για την κράτηση πολλών βουλευτών του HDP (Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) με κατηγορίες που αφορούν την εικαζόμενη υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, καθώς και για άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του HDP, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε, τον Νοέμβριο του 2016, την Τουρκία να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το δικαίωμα κάθε ατόμου να δικασθεί δικαίως, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας.

«Η ΕΕ ζήτησε επίσης την συμμετοχή στις διαδικασίες για συνεργασία και διάλογο όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο», καταλήγει ο επίτροπος.

Στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρει ότι η πλήρως ελεγχόμενη από την τουρκική κυβέρνηση δικαιοσύνη έχει συντάξει 510 φακέλους δικογραφίας για 59 βουλευτές του HDP, με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ ρωτάει την Επιτροπή σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την προστασία των παρανόμως διωχθέντων βουλευτών του HDP και πώς δεσμεύεται να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr