Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

To πρώτο ντιμπέιτ στη Γαλλία: Οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών διασταυρώνουν τα ξίφη τους

To πρώτο ντιμπέιτ στη Γαλλία: Οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών διασταυρώνουν τα ξίφη τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για πρώτη φορά θα αναμετρηθούν σήμερα Δευτέρα στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ οι πέντε κυριότεροι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τις διαφορές τους και να πείσουν τους αναποφάσιστους.

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, Εμανουέλ Μακρόν, και η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, αναμένεται να συγκεντρώσουν τα βέλη των συνυποψηφίων τους: του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν, του σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν και του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Οι άλλοι έξι επίσημοι υποψήφιοι, οι οποίοι λαμβάνουν πολύ μικρά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, δεν θα λάβουν μέρος στο ντιμπέιτ.

Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τις θέσεις τους σε τρία θέματα: «Ποιο κοινωνικό μοντέλο;» «Ποιο οικονομικό μοντέλο;» και «ποια η θέση της Γαλλίας στον κόσμο;», αφού αρχικά θα έχουν περιγράψει με τη σειρά του ο καθένας «τον πρόεδρο που θέλει να είναι» μέσα σε ενάμιση λεπτό.

Ένα μήνα πριν από τις εκλογές, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους (στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου), αυτό που διακυβεύεται είναι κυρίως η ψήφος των αναποφάσιστων. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 40% των ψηφοφόρων «ενδέχεται ακόμη να αλλάξουν άποψη» και μόνο τα δύο τρίτα των εκλογέων είναι σίγουροι ότι θα πάνε να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο.

«Η προεκλογική εκστρατεία του 2017 είναι ανίκανη για την ώρα, να γεννήσει ένα ισχυρό διακύβευμα γύρω από το οποίο, να αποκρυσταλλωθούν οι επιλογές», γράφει στην εφημερίδα Le Monde ο Πασκάλ Περινό, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Το αποτέλεσμα: σχεδόν οκτώ Γάλλοι στους δέκα (78%) εκτιμούν πως η πολιτική αντιπαράθεση «μάλλον αποδυναμώνεται», σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημιακού ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου.

Οι τρεις υποψήφιοι που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις. Το πρώην φαβορί, ο Φρανσουά Φιγιόν, είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει θεαματικά μετά τις αποκαλύψεις για εικονικές θέσεις απασχόλησης μελών της οικογένειάς του. Εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού του Νικολά Σαρκοζί απαγγέλθηκαν κατηγορίες στα μέσα Μαρτίου για «κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων».

Εκτός από τον Φιγιόν και η Μαρίν Λεπέν αποτελεί στόχος έρευνας για εικονικές θέσεις απασχόλησης και για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ προκαταρκτική έρευνα έχει ξεκινήσει σχετικά με κατηγορίες για ευνοιοκρατία γύρω από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2016 ο Εμανουέλ Μακρόν, που ήταν τότε υπουργός Οικονομίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν διαγωνίζονται σήμερα στήθος με στήθος για την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο περίπου οι μισοί από τους πιθανούς ψηφοφόρους του Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι ακόμη σίγουροι για την ψήφο τους. Ο υποψήφιος θα πρέπει ως εκ τούτου να καταδείξει σήμερα πως «το πρόγραμμα των αντιπάλων του είναι ένα πρόγραμμα του περασμένου αιώνα, ενώ το δικό του είναι προσαρμοσμένο στο σήμερα», σύμφωνα με στέλεχος του επιτελείου του το οποίο επικαλείται η Journal du Dimanche.

Στην αριστερά, ο Μπενουά Αμόν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υπολογίζουν στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ προκειμένου να αποκτήσουν πνοή μετά τη διοργάνωση, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, των μεγαλύτερων συγκεντρώσεών τους.

Ο Μελανσόν συγκέντρωσε κάπου 130.000 ανθρώπους το Σάββατο στο Παρίσι, σε μια πορεία η οποία κατέληξε στην πλατεία της Δημοκρατίας με μια πύρινη ομιλία, με υψηλούς τόνους κατά της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Παρίσι και στην οποία συμμετείχαν 200.000 άτομα, ο Μπενουά Αμόν εκφώνησε έναν λόγο με παλμό και με βασικές αναφορές στην αριστερά.

Εμφανίστηκε επιθετικός απέναντι στους αντιπάλους του, αλλά και απέναντι σε εκείνους, από το δικό του στρατόπεδο, «που εννοούν να αγνοούν τη λαϊκή ψήφο» στις προκριματικές εκλογές της αριστεράς. Επρόκειτο για μία έμμεση βολή προς τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος δεν θέλησε να του δώσει τη στήριξή του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πρόωρες εκλογές ζητάς όταν μπορείς να τις κερδίσεις

Κασσελάκης: Για τους λόγους αυτούς ζητάω πρόωρες εκλογές

Τραμπ: Μάζεψε 50 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του, σε μια δεξίωση

Κασσελάκης: «Πήχης μου η απόλυτη ανατροπή» – «Εκλογές για να φύγει το άλλοθι του 41%»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr