Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέντε οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο – To χρονικό του τρόμου (φωτο+βίντεο)

Πέντε οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο – To χρονικό του τρόμου (φωτο+βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στους πέντε ανήλθε ο τελευταίος απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, ενώ οι τραυματίες είναι 40.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε χθες έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντάς την “αρρωστημένη και εξαχρειωμένη”.

«Η τοποθεσία αυτής της επίθεσης δεν ήταν τυχαία», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σε δήλωση που έκανε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, αργά το βράδυ.

«Ο τρομοκράτης επέλεξε να χτυπήσει στην καρδιά της πρωτεύουσας μας, όπου άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, των θρησκειών και των πολιτισμών έρχονται για να γιορτάσουν τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης», σημείωσε ντυμένη στα μαύρα.

Οποιεσδήποτε απόπειρες να πλήξουν αυτές οι αξίες μέσα από την βία είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν», τόνισε η Μέι.

Η βρετανική Αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση κοντά στο Κοινοβούλιο ανέβηκε στους πέντε.

Ο πέμπτος νεκρός ήταν μεταξύ των πεζών που σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Περίπου 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν επίσης χθες νωρίς το απόγευμα όταν ένας γενειοφόρος και μαυροντυμένος άνδρας έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, απέναντι από το Μπιγκ Μπεν, πριν μαχαιρώσει μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό στην προσπάθειά του να διεισδύσει μέσα στο κοινοβούλιο.

Οι βρετανικές Αρχές προκρίνουν το σενάριο της “ισλαμιστικής τρομοκρατίας”.

Ο δράστης, ο οποίος έδρασε μόνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την πράξη του, στη συνέχεια «σκοτώθηκε από έναν άλλον αστυνομικό», σύμφωνα με τον διοικητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι.

«Δεν θα κάνω σχόλιο για την ταυτότητα του δράστη (…), αλλά προκρίνουμε το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», δήλωσε χθες το βράδυ ο Ρόουλι.

Η επίθεση προκάλεσε άνεμο πανικού στο κέντρο του Λονδίνου: περαστικοί έτρεχαν στο πλησιέστερο Μετρό, αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί μαζικά, το Κοινοβούλιο αποκλείσθηκε με οδοφράγματα.

Ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνονται τρεις Γάλλοι μαθητές Λυκείου που βρίσκονταν σε σχολικό ταξίδι και η κατάσταση δύο εκ των οποίων θεωρείται σοβαρή.

Δύο Ρουμάνοι υπήκοοι έχουν τραυματισθεί επίσης, ανακοίνωσε το Βουκουρέστι, καθώς και πέντε Νοτιοκορεάτες τουρίστες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, και ένας Πορτογάλος, σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση.

Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της αλ-Κάιντα και οι οποίες είχαν προκαλέσει 56 νεκρούς στα λονδρέζικα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Μέι δήλωσε ωστόσο πως το επίπεδο του συναγερμού για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει σταθερά στο «σοβαρή», το τέταρτο σε μια κλίμακα με πέντε επίπεδα, όπως ισχύει από τον Αύγουστο 2014.

Διεθνής καταδίκη

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησαν στην Μέι και ο πύργος του Άιφελ έσβησε τα μεσάνυχτα αποτίοντας φόρο τιμής.

«Μίλησα με την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να της υποβάλω τα συλλυπητήριά μου. Είναι δυνατή και πολύ καλά», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στους «Βρετανούς φίλους» της, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό πρόκεται να μεταβεί στο Λονδίνο σήμερα για να βρεθεί κοντά στους τραυματίες Γάλλους.

Η επίθεση σημειώθηκε την ημέρα που το Βέλγιο τιμούσε τη μνήμη των 32 νεκρών των τζιχαντιστικών επιθέσεων που είχαν πραγματοποιηθεί ακριβώς πριν από έναν χρόνο στις Βρυξέλλες.

Θυμίζει τις επιθέσεις της Νίκαιας στη Γαλλία (84 νεκροί) και του Βερολίνου (12 νεκροί) επίσης το 2016, που είχαν πραγματοποιηθεί με όχημα που έπεσε πάνω στο πλήθος και εντάσσονται στο πλαίσιο του αυξημένου κινδύνου επιθέσεων που υφίσταται για την Ευρώπη, ιδιαίτερα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Όλες οι βρετανικές εφημερίδες έχουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους την επίθεση, την οποία η Daily Mirror χαρακτηρίζει «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας».

«Οι Λονδρέζοι δεν θα επιτρέψουν να τους εκφοβίσει η τρομοκρατία», τόνισε ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακυρώνει επίσκεψη στη Σκότλαντ Γιάρντ

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ακύρωσε επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στη Σκότλαντ Γιάρντ μετά από τη τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο.

«Εν όψει των σημερινών γεγονότων, αποφασίσθηκε να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της βασίλισσας στη Νέα Σκότλαντ Γιάρντ αύριο» (σήμερα, Πέμπτη), είπε ο εκπρόσωπός της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Royal Central χθες, προσθέτοντας ότι «η επίσκεψη θα προγραμματιστεί μια άλλη ημερομηνία».

Σήμερα η βασίλισσα θα εγκαινίαζε ένα νέο αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνο, κοντά στον τόπο των επιθέσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr