Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκθεση της Κομισιόν: Πώς εισέρχονται στην Ευρώπη χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες

Έκθεση της Κομισιόν: Πώς εισέρχονται στην Ευρώπη χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η οποία ρίχνει φως στους τρόπους με τους οποίους  εισέρχονται στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, οι προσφυγικές ροές τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, αλλά παραμένουν σημαντικές αριθμητικά.

Αναλυτικότερα, περίπου δύο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσα στον Μάρτιο.

Ο αριθμός τους έχει μειωθεί θεαματικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και υπολογίζεται ότι μπαίνει εβδομαδιαίως μόνο το ένα πέμπτο όσων έρχονταν πέρυσι.

Ειδικότερα, ενώ εισέρχονταν πέρυσι κάθε εβδομάδα πάνω από 1.400 άτομα, τώρα ο αριθμός αυτός έχει πέσει σε λιγότερο από τριακόσια.

Τα κυκλώματα δουλεμπόρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, παρατηρείται μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των κυκλωμάτων δουλεμπόρων στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, ενώ αυξάνονται και οι περιπτώσεις αεροπορικών μετακινήσεων προς χώρες της Ε.Ε. με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που «κατασκευάζουν» εγχώρια και ξένα κυκλώματα.

Αυτές είναι ορισμένες από τις αναφορές στη μηνιαία έκθεση της Κομισιόν για το μεταναστευτικό, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών ξεπερνά τους εξήντα δύο χιλιάδες.

Η κατάσταση δείχνει σχετικά διαχειρίσιμη, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί την υπογραφή της στη συμφωνία με την Ε.Ε., ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και τις οποιεσδήποτε μετέπειτα εξελίξεις.

Οι μετακινήσεις προς ευρωπαϊκές χώρες

Πάντως, ο αριθμός βαίνει ελαφρά μειούμενος, αν και με αργούς ρυθμούς, χάρη στις μετακινήσεις προς ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα μετακινήσεις (relocation) έγιναν προς: Φινλανδία, Γαλλία, Λετονία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σλοβενία, Γερμανία.

Συνολικά, τόσο προς χώρες τις Ε.Ε. όσο και προς τρίτες, μετακινήθηκαν πάνω από 1.600 άτομα.

Αριθμός που θεωρείται ο υψηλότερος έως τώρα. Ωστόσο, υπολείπεται αισθητά του στόχου για 3.000 μετακινήσεις μηνιαίως.

Να σημειωθεί ότι από πέρυσι έως σήμερα μετακινήθηκαν πάνω από 11.000 άτομα.

Σε χαμηλά επίπεδα, επίσης, κινούνται οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, καθώς και οι «εθελοντικές» επιστροφές στη γείτονα ή στις χώρες απ’ όπου προέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Επιπλέον, τον Μάρτιο, 18 μη Σύροι και 10 που δήλωσαν Σύροι φέρονται να επέστρεψαν εθελοντικά στην Τουρκία από την Ελλάδα και άλλοι 140 από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τους.

Ολα αυτά, όπως είναι φυσικό, αυξάνουν το χρόνο παραμονής τους στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να έχουν εκτοξευθεί τα κατά κεφαλήν έξοδα που γίνονται για τους παραμένοντες.

Σήμερα, σε δομές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μεταξύ των χιλιάδων που φιλοξενούνται σε κέντρα, ξενοδοχεία και διαμερίσματα, υπάρχουν και τουλάχιστον επτακόσιοι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Πάντως, εκτός από τις μετακινήσεις στο εξωτερικό, καταγράφονται και εσωτερικές.

Από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Ειδικότερα, τον Μάρτιο, με τη συνδρομή των ελληνικών Αρχών και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, 290 άτομα έφυγαν από τα νησιά, ενώ από τον Ιούνιο του 2016 έως σήμερα πάνω από επτά χιλιάδες.

Η Ιταλία δέχεται «τσουνάμι» προσφύγων

Η χώρα που από την αρχή του έτους βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα και δέχεται «τσουνάμι» προσφύγων και μεταναστών είναι η Ιταλία.

Χαρακτηριστικά, από το τέλος του Φεβρουαρίου έως την αρχή του Απριλίου, από την Κεντρική Μεσόγειο πέρασαν στην Ιταλία περισσότερα από 11.000 άτομα. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο έως σήμερα ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις είκοσι τρεις χιλιάδες.

Στην απόλυτη πλειοψηφία τους είναι μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από αφρικανικές χώρες και περνούν στην Ιταλία από τη Λιβύη.

Ο συνολικός αριθμός όσων περνούν στην Ευρώπη

Ακρως εντυπωσιακά, όμως, είναι και τα στοιχεία που δίνει η Κομισιόν για το συνολικό αριθμό όσων περνούν στην Ευρώπη. Συνολικά, αναφέρεται, κατά τη διάρκεια των τριών ναυτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε., «Ποσειδών» στην Ανατολική Μεσόγειο (άρχισε τον Ιανουάριο του 2016), «Σοφία» και «Τρίτων» στην Κεντρική Μεσόγειο (άρχισαν τον Ιούνιο του 2015 και τον Φεβρουάριο του 2016), έχουν διασωθεί και έχουν φτάσει τελικώς στην Ευρώπη 409.000 άτομα.

Εάν σε αυτούς προστεθεί ο τεράστιος αριθμός όσων πέρασαν από την Ελλάδα, από το 2015 έως σήμερα, οι μη καταγεγραμμένοι, καθώς και όσοι εισήλθαν από άλλες χώρες, τότε ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που μπήκε αυτό το διάστημα στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 1,5 με 2 εκατομμύρια άτομα. Οσον αφορά στα Βαλκάνια, μεγάλος αριθμός υπάρχει στη Σερβία (7.800), ενώ στα Σκόπια μόλις 63.

Οργανωμένα κυκλώματα στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με την έκθεση, έχουν εντοπιστεί κυκλώματα δουλεμπόρων στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία συστηματικά προωθούν οδικώς από την περιοχή του Εβρου κυρίως Αφγανούς, Σύρους και Πακιστανούς, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Μάλιστα, πρόσφατα οι ελληνικές Αρχές εντόπισαν αρκετές περιπτώσεις σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στα νησιά, αφίξεις προσφύγων και μεταναστών κατεγράφησαν κυρίως στη Χίο και λιγότερο στη Λέσβο και τη Σάμο.

Αεροπορικώς στην Πολωνία

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η αναφορά σε περιπτώσεις παράνομης εισόδου στην Πολωνία από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πολωνικές Αρχές, το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ο αριθμός εκείνων, οι οποίοι με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα χωρών-μελών της ΕΕ μεταβαίνουν αεροπορικώς στην Πολωνία, με στόχο, στη συνέχεια, όπως δήλωσαν πολλοί από τους συλληφθέντες, να μεταβούν στον τελικό προορισμό τους, τη Γερμανία.

Πίσω από αυτές τις μετακινήσεις, κατά την έκθεση, υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr