Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τίλερσον: Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να γίνει μια νέα πυρηνική απειλή όπως η Βόρεια Κορέα

Τίλερσον: Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να γίνει μια νέα πυρηνική απειλή όπως η Βόρεια Κορέα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για «ανησυχητικές συνεχιζόμενες προκλήσεις», που έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση των χωρών της Μέσης Ανατολής, κατηγόρησε το Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον.

Ο Τίλερσον δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η επανεξέταση της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Τεχεράνη την οποία ανακοίνωσε την Τρίτη, δεν θα αφορά απλώς τη συμμόρφωση του Ιράν προς την πυρηνική συμφωνία του 2015, αλλά και τη συμπεριφορά του στην περιοχή η οποία, όπως είπε, υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τον Λίβανο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις δήλωσε σε επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη ότι η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν θα χρειαστεί να εξουδετερωθεί για να τεθεί τέλος στον πόλεμο στην Υεμένη.

Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά ο Τίλερσον προειδοποίησε δύο φορές ότι εάν η Τεχεράνη αφεθεί να δράσει χωρίς όρια μπορεί να μετατραπεί σε απειλή παρόμοια με αυτήν της Βόρειας Κορέας.

Σε μια επιστολή στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων που έδωσε στη δημοσιότητα αργά την Τρίτη ο πρόεδρος του σώματος Πολ Ράιαν, ο Τίλερσον αναφέρει ότι το Ιράν συμμορφώνεται μεν με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 αλλά ότι υπάρχουν ανησυχίες για το ρόλο της Τεχεράνης ως κρατικού υποστηρικτή τρομοκρατίας.

«Μια ολοκληρωμένη πολιτική για το Ιράν απαιτεί να ασχοληθούμε με όλες τις απειλές που παρουσιάζει το Ιράν, και είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές» δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και έξι από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου απέτυχε «να πραγματοποιήσει το στόχο ενός μη-πυρηνικού Ιράν και απλώς καθυστερεί τον στόχο του (Ιράν) να γίνει πυρηνικό κράτος».

Ο Τίλερσον εξήγησε ότι ένα από τα λάθη στον τρόπο που συντάχθηκε η συμφωνία είναι ότι αγνοεί όλες τις άλλες σοβαρές απειλές που θέτει το Ιράν εκτός του πυρηνικού του προγράμματος.

«Για τον λόγο αυτό πρέπει να εξετάσουμε το Ιράν με πολύ ολοκληρωμένο τρόπο σε ό,τι αφορά τις απειλές που παρουσιάζει σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας και του κόσμου» πρόσθεσε.

«Η συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύει την ίδια αποτυχημένη αντιμετώπιση του παρελθόντος που μας έφερε στην παρούσα άμεση απειλή που αντιμετωπίζουμε με τη Βόρεια Κορέα» είπε ο Τίλερσον σχετικά με την πυρηνική συμφωνία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Ισραηλινός πιλότος περιγράφει την ιρανική επίθεση: «Σαν το Top Gun να συναντά τον Πόλεμο των Άστρων»

Νετανιάχου: «Το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr