Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τραμπ κάλεσε στον Λευκό Οίκο τα μέλη της Γερουσίας για ενημέρωση για τη Βόρεια Κορέα

Ο Τραμπ κάλεσε στον Λευκό Οίκο τα μέλη της Γερουσίας για ενημέρωση για τη Βόρεια Κορέα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στον Λευκό Οίκο θα μεταβεί την Τετάρτη η ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Τζέιμς Μάτις και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Τέτοιες έκτακτες συναντήσεις ολόκληρης της Γερουσίας δεν είναι μεν χωρίς προηγούμενο αλλά σπανιότατα διοργανώνονται στον Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν διαθέτει αρκετά μεγάλες «ασφαλείς εγκαταστάσεις» (όπως έχει το αμερικανικό Κογκρέσο) για κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις, όπου συζητούνται (και) απόρρητες πληροφορίες.

Πηγές από τη Γερουσία πάντως εκφράζουν την αβεβαιότητα τους για αυτή την κίνηση και εκτιμούν πως μάλλον γίνεται για λόγους «συμβολικού χαρακτήρα».

Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις αρκετών πολιτικών αναλυτών, που πιστεύουν πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θέλει να υπογραμμίσει την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις αλλεπάλληλες βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνκ και τις απειλές της ακόμα και για πυρηνικό χτύπημα εις βάρος των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την συνάντηση που είχε ο Τραμπ την Δευτέρα με πρεσβευτές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου υπογράμμισε την προτεραιότητα που δίνει η χώρα του στον τερματισμό των βορειοκορεατικών προκλήσεων και τον κίνδυνο που αυτές εγκυμονούν.

«Η υφιστάμενη κατάσταση στη Βόρεια Κορέα είναι απαράδεκτη και το Συμβούλιο θα πρέπει να προετοιμαστεί για την επιβολή επιπλέον και βαρύτερων κυρώσεων για το πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ», είπε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ένα «μεγάλο, διεθνών διαστάσεων πρόβλημα που πρέπει επιτέλους να επιλυθεί».

Η δαμόκλειος σπάθη μιας έκτης πυρηνικής δοκιμής

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανησυχεί εδώ και εβδομάδες για την διεξαγωγή μίας έκτης πυρηνικής δοκιμής από την Βόρεια Κορέα.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson μαζί με την συνοδεία του (ένα καταδρομικό και δύο αντιτορπιλικά) αναμένεται να φτάσει στα ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου μετά το πέρας των κοινών ναυτικών ασκήσεων με το ιαπωνικό πολεμικό ναυτικό.

Επιπλέον, το αμερικανικό υποβρύχιο USS Michigan έδεσε την Τρίτη στη ναυτική βάση του Μπουσάν, στη Βόρεια Κορέα, με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ να χαρακτηρίζει την κίνησή αυτή «επίσκεψη ρουτίνας».

Η Βόρεια Κορέα απειλεί τις ΗΠΑ με πόλεμο και συντριβή

«Θα κάνουμε κι άλλες βαλλιστικές δοκιμές κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο», προειδοποιούσε την προηγούμενη Δευτέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πιονγιανγκ, Χαν Σονγκ Ρολ μιλώντας στην αποστολή του BBC στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, διαμηνύοντας πως αν ΗΠΑ φερθούν «ριψοκίνδυνα», χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα εναντίον της Βόρειας Κορέας το αποτέλεσμα θα είναι το ξέσπασμα πολέμου.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, προειδοποιούσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να καταφύγουν σε «οποιαδήποτε απαραίτητα μέτρα» καθώς «η εποχή της στρατηγικής υπομονής έχει παρέλθει».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα της Βόρειας Κορέας, Rodong Sinmun, έγραφε πρόσφατα πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να επιδείξουν τη δύναμή τους, βυθίζοντας το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, εκτοπίσματος 97.000 τόνων «με ένα και μόνο χτύπημα».

Η Κίνα ζητά ψυχραιμία – Στο πλευρό του Τραμπ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Σε πρόσφατη επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ πάντως, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε «ψυχραιμία», εκφράζοντας την ελπίδα πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας κινήσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση στην περιοχή.

Αντίθετα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε επικροτεί την στάση των ΗΠΑ, που συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και με την Νότια Κορέα, στην οποία αναπτύσσεται η αντιπυραυλική «ομπρέλα» THAAD και βρίσκονται στρατοπεδευμένοι περισσότεροι από 28.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr