Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν τον Ερντογάν: Κλείνει οριστικά η πόρτα της ΕΕ εάν εφαρμοστεί το νέο Σύνταγμα

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν τον Ερντογάν: Κλείνει οριστικά η πόρτα της ΕΕ εάν εφαρμοστεί το νέο Σύνταγμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Η Τουρκία θα κλείσει την πόρτα στην ένταξή της στην ΕΕ, αν υιοθετήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα που υποστηρίχθηκαν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου”, ξεκαθάρισε η ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι, που είναι αρμόδια για τις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Τα σχόλια της Πίρι γίνονται την επομένη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Τουρκία δεν θα περιμένει για πάντα στο κατώφλι της Ευρώπης και ότι μπορεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ, αν η αυξανόμενη ισλαμοφοβία και η εχθρότητα από κάποιες χώρες μέλη συνεχιστούν.

Η Ολλανδέζα κεντροαριστερή ευρωβουλευτής, που είναι η εισηγήτρια της έκθεσης για την Τουρκία, δήλωσε στους δημοσιογράφους, πριν από συνεδρίαση της ολομέλειας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ότι εάν ο Ερντογάν προωθήσει όλες τις αλλαγές που ενισχύουν τις εξουσίες του, τότε η ΕΕ θα αναστείλει επίσημα τις βαλτωμένες εδώ και καιρό διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας.

«Εφόσον η Τουρκία με ένα τέτοιο Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, επίσης δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για την προσχώρησή της», είπε η Πίρι, απηχώντας τις απόψεις και άλλων εξεχόντων μελών του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο πέρυσι ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την αναστολή της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, που θα συναντηθούν στη Μάλτα την Παρασκευή, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας.

Όπως και ο Χαν, η Πίρι είπε ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις συνομιλίες για την ενδυνάμωση της τελωνειακής ένωσης την οποία έχει ήδη η Τουρκία με την ΕΕ, τα επόμενα δύο ή τρία έτη. Είπε πως η διαδικασία αυτή θα ήταν επίσης για τους Ευρωπαίους ένας μοχλός πίεσης στην Τουρκία για να αναιρέσει πολιτικές οι οποίες σύμφωνα με Ευρωπαίους ηγέτες υπονομεύουν την τουρκική δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr