Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πούτιν – Αμπέ απηύθυναν έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο

Πούτιν – Αμπέ απηύθυναν έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίντζο Άμπε, απηύθυναν έκκληση προς την Βόρειο Κορέα και τις υπόλοιπες χώρες να αποφύγουν συμπεριφορές και ρητορικές που θα συνέβαλλαν στο να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να συνεργαστούν πιό στενά στο θέμα αυτό ώστε να μειωθεί η ένταση γύρω από την Βόρειο Κορέα. Ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε μάλιστα κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, να διεξαχθούν εξαμερείς συνομιλίες για να συζητήσουν το θέμα της Βόρειας Κορέας.

Ένα σημαντικό μέρος των συνομιλιών που είχαν Πούτιν και Άμπε στην Μόσχα, ήταν οι σχέσεις διμερούς οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αλλά και η επέκταση της συνεργασίας στις νήσους Κουρίλες, οι οποίες συνιστούν αντικείμενο προστριβών μεταξύ των δύο χωρών εδώ και εβδομήντα χρόνια, καθώς η Ιαπωνία διεκδικεί τις νήσους που είχαν καταληφθεί από τον σοβιετικό στρατό με την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ρώσος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες «διεξήχθησαν μέσα σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα» και χαρακτηριζόντας την Ιαπωνία «σημαντικό εταίρο της Ρωσίας με προοπτική», είπε ότι «η Ρωσία και η Ιαπωνία στις συνομιλίες αυτές επιβεβαιώσαν την πρόθεση τους να αναπτύξουν την αμοιβασία επωφελή συνεργασία». Αναφερόμενος μάλιστα, στις προοπτικές της συνεργασίας αυτή είπε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία είναι «πρόθυμη να συνεργαστεί με το Τόκιο για την επίλυση των όποιων προβλημάτων, ακόμη και τον πιο περίπλοκων που υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις, στη βάση των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού, των ισότιμων σχέσεων και των αμοιβαίων συμφερόντων».

Ο ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις προοπτικές αυτές συνεργασίας που μπορούν να επεκταθεί και στις νήσους Κουρίλες, ανακοίνωσε ότι «το καλοκαίρι θα επισκεφθούν τις Κουρίλες νήσους Ιάπωνες αξιωματούχοι και επιχειρηματίες για να μελετηθούν συγκεκριμένα οι δυνατότητες της συνεργασίας».

Tι είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Από την πλευρά του ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίντζο Άμπε, δήλωσε ότι Ρωσία και Ιαπωνία συμφώνησαν στο να υπάρξει αεροπορική πτήση από την Ιαπωνία με προορισμό τις νότιες Κουρίλες, για τους πρώην κατοίκους των αμφιλεγόμενων αυτών νησιών. «Αποφασίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία, να επισκεφθούν με ειδική αεροπορική πτήση τις νότιες Κουρίλες ώστε οι συγγενείς των πρώην κατοίκων των Κουρίλων να μπορέσουν να επισκεφθούν, μια ημέρα του Ιουνίου, τους τάφους των προγόνων τους στα νησιά Κουνασίρ και Ιτουρούπ».

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι οι δύο χώρες προτίθενται να υλοποιήσουν κοινά έργα στον τομέα του τουρισμού και της θαλάσσιας εκμετάλλευσης, ενώ συμφώνησαν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τους ιάπωνες επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στις Κουρίλες νήσους.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να συναντήσει φέτος τον ιάπωνα πρωθυπουργό δυο φορές ακόμη, τη μία τον Ιούλιο, στην συνάντηση κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο και στο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ το φθινόπωρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφετεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πούτιν: «Μόνιμος» πρόεδρος της Ρωσίας – Έλαβε ποσοστό-ρεκόρ 87,97% στις προεδρικές εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr