Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκόπια: Έκκληση του Προέδρου Ιβάνοφ για κατευνασμό των εντάσεων και μη βία

Σκόπια: Έκκληση του Προέδρου Ιβάνοφ για κατευνασμό των εντάσεων και μη βία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Σκόπια,

Ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε διάγγελμα, στο οποίο απηύθυνε έκκληση στους Σκοπιανούς να παραμείνουν ήρεμοι και να μην ενδίδουν «σε διάφορες προβοκάτσιες, ψευδείς ειδήσεις και χειραγώγηση».

«Απευθύνω έκκληση για κατευνασμό των εντάσεων και μη βία. Απευθύνω έκκληση για λογική και υπεύθυνη στάση», σημείωσε ο Ιβάνοφ και τόνισε ότι «οι βουλευτές είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για να επιστρέψει η κατάσταση σε συμφωνία με το σύνταγμα, τους νόμους και τον κανονισμό της Βουλής, που σήμερα παραβιάστηκαν».

«Καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και τις συνέπειες που απορρέουν από αυτές. Η κατάσταση αυτή μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με σεβασμό της έννομης τάξης της χώρας», σημείωσε ο Ιβάνοφ.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με διάλογο και γι’ αυτό κάλεσε τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων των Σκοπίων να προσέλθουν την Πέμπτη στο γραφείο του, για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να εξετάσουν όλες τις εκδοχές για αποκλιμάκωση της έντασης και εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τον κανονισμό της Βουλής.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «κανείς απ’ έξω δεν θα μας λύσει τα προβλήματα αν δεν τα λύσουμε μόνοι μας, σύμφωνα με τα συμφέροντα του κράτους».

Στο διάγγελμα του Προέδρου των Σκοπίων αντέδρασε το SDSM, το οποίο με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι Πρόεδρος Ιβάνοφ είναι συνένοχος για τα σημερινά αιματηρά επεισόδια στο κοινοβούλιο, παραβιάζει το σύνταγμα, λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο του ηγέτη του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι και έχει την ίδια ευθύνη με αυτόν για τις σημερινές πράξεις βίας.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι η βία δεν είναι λύση και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και κατευνασμό των παθών.

Επίσης, ο Γκρούεφσκι κάλεσε τον λαό «να μην υποκύπτει στις προβοκάτσιες του SDSM» και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα αντισταθεί «στις αντικρατικές ενέργειες του SDSM» με όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή του.

Αναλυτικά τα γεγονότα εδώ: Οπαδοί του Γκρουέφσκι μπήκαν στη Βουλή και έδειραν βουλευτές (φωτο)

Η Ελλάδα έτοιμη εάν της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στα Σκόπια

«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.

»Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης.

»Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα Σκόπια.

«Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr