Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φρίκη στο Λονδίνο: 12 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενοι στην κόλαση φωτιάς (φωτο +βίντεο)

Φρίκη στο Λονδίνο: 12 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενοι στην κόλαση φωτιάς (φωτο +βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δώδεκα νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και πολύ μεγάλο αριθμό αγνοουμένων, οι οποίοι θεωρείται πως είναι αδύνατο να επέζησαν άφησε πίσω της η κόλαση φωτιάς που ξέσπασε σε Πύργο 24 ορόφων (Grenfell Tower) με 200 ενοίκους στα δυτικά του Λονδίνου τις πρώτες πρωινές της Τετάρτης.

Η τραγική είδηση επιβεβαιώθηκε από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της λονδρέζικης πρωτεύουσας ενώ σοκάρουν οι μαρτυρίες από όσων έβλεπαν το κτίριο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες και τελικά κατάφεραν να σωθούν.Ένα ψυγείο το οποίο εξερράγη στο δεύτερο όροφο του κτιρίου φαίνεται πως ήταν η αιτία της πυρκαγιάς.

Μέχρι στιγμής 64 τραυματίες έχουν μεταφερθεί ήδη σε έξι νοσοκομεία ενώ 20 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους τραυματιοφορείς.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις πληροφορίες της Πυροσβεστικής υπάρχουν ακόμα πολλοί αγνοούμενοι που δεν έχουν ακόμα απεγκλωβιστεί, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εντοπιστούν στην διάρκεια της ημέρας ακόμα περισσότερα πτώματα, ενώ επικεφαλής οργάνωσης που συμμετέχει στην επιχείρηση εντοπισμού των θυμάτων, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, αποκάλυψε, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι κανείς από τους ενοίκους των τριών τελευταίων ορόφων δεν μπορεί να έχει επιβιώσει.

«Εχουμε μια λίστα με αγνοούμενους, υπάρχουν τόσο πολλοί. Είναι πιθανό να ξεπερνούν τους 50, πιθανότατα εκατοντάδες. Ήταν μια πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή πυρκαγιά. Αναμένω ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου θα είναι στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον.

Όπως λένε οι πυροσβέστες ο φόβος κατάρρευσης του κτιρίου δεν έχει φύγει ακόμα.

Οι εικόνες φρίκης από το φλεγόμενο πύργο θύμισαν σε πολλούς εκείνες τις τραγικές εικόνες από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Όπως λένε, είδαν ανθρώπους να πέφτουν από τα παράθυρα ή να πετάνε τα παιδιά τους για να σωθούν. Κάποιοι άλλοι έδενα τα σεντόνια και τα πετούσαν από τα παράθυρα μετατρέποντάς τα σε σχοινιά για να σωθούν.

Κάποιοι άλλοι καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια κουνώντας λευκές πετσέτες και τα κινητά τους τηλέφωνα προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των πυροσβεστών. Στο σημείο συνεχίζουν να δίνουν μάχη 200 πυροσβέστες.

Όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν δήλωσαν πως όχι μόνο δεν υπήρχε σύστημα πυρανίχνευσης αλλά εκείνη την ώρα είχε μπλοκάρει και η σκάλα από την οποία προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Βίντεο δείχνει κατοίκους της περιοχής να φωνάζουν σε εγκλωβισμένο ένοικο που κρέμεται από τα παράθυρα

Δημοσιογράφος της Guardian, η Άλις Ρος μεταφέρει την μαρτυρία ενός άντρα, ο οποίος είδε σε παράθυρο του κτιρίου μία γυναίκα με ένα παιδί.

Σε άλλη μαρτυρία που μεταφέρει η δημοσιογράφος, εξηγεί ότι η Hadil Alamily της είπε ότι τις τελευταίες ώρες είδε «κάποιον να πηδάει φλεγόμενος από τον τελευταίο όροφο». Όπως εξηγεί τον είχε δει να αναβοσβήνει ένα φως στο μοτίβο του SOS. «Φώναζε βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια, αλλά κανείς δεν βοήθησε. Πέταξε ένα στρώμα έξω από το παράθυρο. Καιγόταν στην κυριολεξία και πήδηξε».

«Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός. Αρκετοί δεν βγήκαν από το κτήριο. Έχασα όλα όσα είχα. Πλέον τα μοναδικά που έχω είναι τα ρούχα που φοράω» δήλωσε ένοικος του κτηρίου στον Guardian. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο που άκουσε ήταν ο συναγερμός φωτιάς ενός γείτονά του, αλλά αρχικά πίστεψε ότι δεν ήταν κάτι σημαντικό μέχρι που άκουσε τα πρώτα ουρλιαχτά.

Εγκλωβισμένοι στα παράθυρα

Oι ένοικοι είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνοι φωτιάς

Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».

«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας…» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο…θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO», αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά
περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Μαρτυρίες κατοίκων που γλίτωσαν από τη φωτιά

«Την τελευταία φορά που τους είδα, κουνούσαν τα χέρια τους από το παράθυρο». Η Χάναν Ουαχάμπι διασώθηκε από την φονική πυρκαγιά στο Grenfell Tower, εξακολουθεί να μην έχει νέα του αδελφού της και της οικογένειάς του.

Η 39χρονη έμενε στον 9ο όροφο του κτιρίου των εργατικών κατοικιών. Ξύπνησε στην 01.00 τη νύκτα από τον καπνό. «Είδα τις στάχτες να μπαίνουν από το παράθυρο του σαλονιού που ήταν ανοικτό. Κοίταξα έξω και είδα τις φλόγες να ανεβαίνουν μέχρι το παράθυρο. Το έκλεισα γρήγορα και βγήκα». Σώθηκε μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της.
Αλλά ανησυχούσε πολύ για τον αδελφό της , την σύζυγο και τα δύο παιδιά τους που μένουν εδώ και 16 χρόνια στον 21ο όροφο του κτιρίου.

«Τηλεφώνησα στον αδελφό μου μόλις βγήκα για να μάθω αν είναι καλά. Η φωτιά δεν είχε ακόμη φθάσει στο επάνω τμήμα του κτιρίου. Μου είπε ότι θα κατέβαιναν. Αλλά θυμήθηκε και μου είπε ότι υπήρχε πολύς καπνός».

«Την τελευταία φορά που τον είδα, κουνούσε τα χέρια από το παράθυρο με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Μετά μίλησα με την γυναίκα του, όταν εκείνος μιλούσε με τους πυροσβέστες. Ηταν στις 02.00. Από τότε δεν έχω νέα και το τηλέφωνο έχει κοπεί», λέει.

Προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία»

Σύμφωνα με την Χάναν Ουαχάμπι το κτίριο είχε ανακαινισθεί πριν από έναν χρόνο, κυρίως τα παράθυρα και το σύστημα θέρμανσης. «Φοβάμαι ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν επιδείνωσαν την κατάσταση».

Ο Εντι, 55 ετών, βρισκόταν στον 16ο όροφο όταν κτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς των γειτόνων του. «Νόμιζα ότι μαγείρευαν».

Αλλά τότε άκουσε ανθρώπους να φωνάζουν «φωτιά, φωτιά». Ανοίγει την πόρτα και βλέπει τον καπνό να μπαίνει στο διαμέρισμά του. «Ο γείτονάς μου του 5ου μου τηλεφωνεί και μου λέει: «προσπάθησε να βγεις από κει». Έβαλα μία πετσέτα γύρω από το κεφάλι, κατέβηκα τις σκάλες και προσπάθησα να βρω την εξώπορτα», λέει.

«Δεν την βρήκα, αλλά ένας πυροσβέστης με τράβηξε μέχρι την έξοδο. Πέντε παραπάνω δευτερόλεπτα και θα λιποθυμούσα. Δεν έβλεπες τίποτε».

Ο Εντι είναι ευτυχής που βγήκε, αλλά και εξοργισμένος. Στο παρελθόν είχε γράψει σε ένα blog ότι «χρειάζεται μία φωτιά για να αποδοθούν ευθύνες» στους διαχειριστές.

Μία υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου «κόντεψε να μας κάψει ζωντανούς το 2013», έγραψε στο blog του καταγγέλλοντας μια προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία».

Mητέρα πέταξε το παιδί της από τον 10ο όροφο για να το σώσει

Μια μητέρα πέταξε το παιδί της από τον 10ο όροφο του φλεγόμενου πύργου στο Λονδίνο για να το σώσει από τη φωτιά, σύμφωνα με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν παρόντες στο σημείο. Το παιδί φέρεται να έπιασε ένας άνδρας που βρισκόταν στο σημείο.

«Οι άνθρωποι είχαν βγει στα παράθυρα του πύργου και ούρλιαζαν. Κάποια στιγμή μια γυναίκα έκανε νόημα ότι θα πετάξει το παιδί της από το παράθυρο, ζητώντας κάποιος να το πιάσει. Κάποιος το έκανε. Ένας άνδρας πετάχτηκε και κατάφερε να πιάσει το παιδί» ανέφερε μια αυτόπτης μάρτυρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κέιτ Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής

Η ιδιαίτερη σχέση της Κέιτ Μίντλετον με τον βασιλιά Κάρολο – «Είναι η κόρη που δεν έχει»

Ο καρκίνος της Κέιτ – Παγκόσμια συγκίνηση, αναλυτικά η κατάσταση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr