Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καταγγελίες για μυστικό δίκτυο φυλακών που κρατούνται και βασανίζονται Υεμενίτες αντάρτες

Καταγγελίες για μυστικό δίκτυο φυλακών που κρατούνται και βασανίζονται Υεμενίτες αντάρτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας ζήτησαν με επιστολή τους από τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις να διενεργήσει έρευνα για οποιαδήποτε μορφής συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων σε ένα δίκτυο μυστικών φυλακών στην Υεμένη, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες, κρατούμενοι υπόκεινται σε βασανιστήρια.

Σε δημοσίευμα της Τετάρτης, το Associated Press ανέφερε ότι περίπου 2.000 άνδρες έχουν εξαφανιστεί σε ένα μυστικό δίκτυο φυλακών στην Υεμένη, το οποίο διευθύνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ή υεμενίτικες δυνάμεις που έχουν εκπαιδευτεί από τα Εμιράτα.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας τόνισαν στο δημοσίευμα του AP ότι μέλη των αμερικανικών δυνάμεων έχουν εμπλακεί σε ανακρίσεις κρατουμένων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Τζακ Ριντ ζήτησαν από τον Μάτις να διεξάγει άμεσα έρευνα για τις καταγγελθείσες κακοποιήσεις και για ενδεχόμενη αμερικανική στήριξη στις δυνάμεις που εμπλέκονται.

Ο Μακέιν, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και υποβαλλόταν επί χρόνια σε βασανιστήρια στις φυλακές του Ανόι, έχει πρωτοστατήσει σε προσπάθειες στο Κογκρέσο κατά μεθόδων βασανιστηρίων.

Στην επιστολή τους ο Μακέιν και ο Ριντ υπογράμμισαν ότι οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ συνεργούν σε διάπραξη βασανιστηρίων βλάπτει την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Κάλεσαν επίσης τον Μάτις να ενημερώσει το συντομότερο δυνατό τα μέλη της Επιτροπής και να διερευνήσει κατά πόσον αμερικανικές δυνάμεις είχαν γνώση των φερόμενων κακοποιήσεων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θεωρείται, όπως εμείς, τις καταγγελίες αυτές άκρως ανησυχητικές», σημείωσαν ο Μακέιν και ο Ριντ στην επιστολή τους.

Την Πέμπτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε ότι έχει αποδείξεις ότι τα ΗΑΕ διαθέτουν τουλάχιστον δύο «ανεπίσημες δομές κράτησης» στην Υεμένη και ότι έχουν μεταφέρει κρατούμενους σε μια βάση στη γειτονική Ερυθραία.

Το ΥΠΕΞ των Εμιράτων διέψευσε τις κατηγορίες τονίζοντας ότι «τα ΗΑΕ δεν διευθύνουν, ούτε εποπτεύουν την λειτουργία καμίας φυλακής στην Υεμένη, οι οποίες βρίσκονται στη δικαιοδοσία των νόμιμων υεμενίτικων Αρχών».

Τα Εμιράτα συμμετέχουν στον συνασπισμό κυρίως αραβικών κρατών που υπό τη Σαουδική Αραβία έχει επέμβει στρατιωτικά στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015, πολεμώντας ενάντια στους σιίτες αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 44.500 τραυματιστεί έπειτα από την επέμβαση των δυνάμεων του αραβικού συνασπισμού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα για την Κύρωση των Μνημονίων με ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr