Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σπάνια δημόσια εμφάνιση Άσαντ – Απομακρύνθηκε 185 χλμ από τη Δαμασκό για να προσευχηθεί στη Χάμα (φωτο)

Σπάνια δημόσια εμφάνιση Άσαντ – Απομακρύνθηκε 185 χλμ από τη Δαμασκό για να προσευχηθεί στη Χάμα (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ προσευχήθηκε δημόσια την Κυριακή για τη μουσουλμανική εορτή Έιντ Αλ Φιτρ, για το τέλος του Ραμαζανιού, στη Χάμα.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε εικόνες του Άσαντ κατά τη διάρκεια της προσευχής του σε τζαμί της πόλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της συριακής τηλεόρασης, η παρουσία του Άσαντ υποδηλώνει πως «η νίκη και η επιστροφή της ασφάλειας απέχουν μόλις λίγα βήματα».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, παράλληλα, ότι η εμφάνιση του Σύρου προέδρου συνιστά αποτέλεσμα της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής του, μετά τις σημαντικές νίκες που κατήγαγε το τελευταίο διάστημα.

Η πόλη Χάμα απέχει περίπου 185 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό και αποτελεί το μεγαλύτερο ταξίδι του Άσαντ μέσα στη Συρία από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου και το ξέσπασμα του τζιχάντ που ακολούθησε.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι Αλαουίτης στο θρήσκευμα.

Οι Αλαουίτες θεωρούνται κλάδος του σιιτικού ισλάμ, δηλαδή μουσουλμάνοι, ωστόσο αυτό δεν είναι ακριβές.

Οι Αλαουίτες, γνωστοί και ως Νουσαϊρίτες ή Ανσαρίτες, είναι μια σημαντική μυστικιστική θρησκευτική ομάδα, η οποία επικεντρώνεται στη Συρία και δημοσίως διατρανώνει ότι ακολουθεί έναν κλάδο του σιιτικού ισλάμ, σχετικά με τους Δώδεκα Ιμάμηδες των σιιτών.

Οι Αλαουίτες τιμούν τον Αλί (Αλί Ιμπν Αμπί Τάλιμπ), ενώ το όνομά τους Αλαουίτες, σημαίνει ακόλουθοι του Αλί. H ομάδα πιστεύεται ότι ιδρύθηκε από τον Ιμπν Νουσαΐρ κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα.

Οι Αλαουίτες έχουν κρατήσει ιστορικά κρυφές τις πεποιθήσεις τους εξαιτίας από τους διωγμούς που υφίστανται κατά καιρούς από τους σουνίτες μουσουλμάνους.

Από τα ελάχιστα που γνωρίζουμε για τις μυστικές εσωτερικές τους διδασκαλίες, ανεξάρτητα εάν δημόσια υποκρίνονται τους μουσουλμάνους, οι Αλαουίτες πιστεύουν σε μια Θεία Τριάδα που συμβολίζει έναν Τρισυπόστατο Θεό. Γιορτάζουν επίσης τα Χριστούγεννα, δηλαδή το Χειμερινό Ηλιοστάσιο.

Τον 14ο αιώνα υποχρεώθηκαν να χτίσουν τζαμιά στις πόλεις και στα χωριά τους. Μέχρι τότε, επί πέντε αιώνες της θρησκείας τους, δεν είχαν τζαμιά.

Η δομή τους θυμίζει εσωτερικό Τάγμα, όπως ο Τεκτονισμός. Δεν γνωρίζουν όλοι οι Αλαουίτες τις πιο βαθιές διδασκαλίες της θρησκείας τους παρά μόνο ελάχιστοι εκλεκτοί.

Από τις πεποιθήσεις τους που έχουν γίνει γνωστές, οι λόγιοι αναγνώρισαν μια πλατωνική (νεοπλατωνική) – γνωστική σέχτα “καλυμμένη” με χριστιανικούς και ισλαμικούς μανδύες, κατάλοιπα από τις εποχές που οι Αλαουίτες ζούσαν αρχικά σε ένα χριστιανικό (ανατολικορωμαϊκό – “βυζαντινό”) κράτος και στη συνέχεια σε ένα μουσουλμανικό (χαλιφάτο).

Ο συνολικός πληθυσμός τους σε Συρία, Τουρκία, Λίβανο κ.α. υπολογίζεται σε 4 εκ. ανθρώπους. Η οικογένεια Άσαντ, τόσο ο πατέρας όσο και ο γιος, είναι εκείνοι που πιέζουν τους Αλαουίτες συμπατριώτες τους να παριστάνουν τους μουσουλμάνους για πολιτικούς και γεωπολιτικούς λόγους.

Είναι κοινή παραδοχή ότι οι Αλουίτες δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ. Χρησιμοποιούν μόνο ονόματα δανεισμένα από τη μουσουλμανική παράδοση για να διατυπώσουν τις αλληγορίες, τους μύθους και τις μυητικές τους παραδόσεις που προέρχονται από τη νεοπλατωνική-γνωστική παράδοση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr