Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γκάμπριελ: Προκλητικές οι 13 απαιτήσεις των αραβικών κρατών στο Κατάρ

Γκάμπριελ: Προκλητικές οι 13 απαιτήσεις των αραβικών κρατών στο Κατάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένας κατάλογος στον οποίο καταγράφονται οι 13 απαιτήσεις τεσσάρων αραβικών κρατών προς το Κατάρ, ως προϋπόθεση για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι χώρες στο μικρό εμιράτο, είναι «πολύ προκλητικός», καθώς μερικές από αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία της Ντόχας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Πριν τρεις εβδομάδες, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, επιβάλλοντας εμπορικό αποκλεισμό στο εμιράτο, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει τρομοκρατών.

Οι αραβικές χώρες εξέδωσαν ένα τελεσίγραφο με τις απαιτήσεις τους για την άρση των κυρώσεων, ανάμεσά τους το κλείσιμο μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Ντόχα.

Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες και τονίζει ότι οι απαιτήσεις στοχεύουν στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας του.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ντόχα την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι το εμιράτο εξετάζει τη λίστα με τα αιτήματα, αλλά δεν τα θεωρεί λογικά ούτε εφαρμόσιμα.

Ο Γκάμπριελ δήλωσε κατά την διάρκεια μιας εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Βερολίνο ότι η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές για να προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι κάποιες από τις απαιτήσεις των αραβικών κρατών είναι διαπραγματεύσιμες, άλλες όμως θέτουν ξεκάθαρα υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία του εμιράτου.

Μεταξύ των απαιτήσεων είναι η διακοπή λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου της Ντόχα Al Jazeera, ο περιορισμός των σχέσεων της με το Ιράν, το κλείσιμο της τουρκικής βάσης και η καταβολή αποζημιώσεων.

“Δύσκολο να αποδεχθεί τους όρους το Κατάρ”

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισήμανε ότι θα είναι δύσκολο για το Κατάρ να αποδεχθεί και τους 13 όρους, κάνοντας λόγο για μία «πολύ προκλητική λίστα».

Όπως εξήγησε, υπάρχουν προσπάθειες σε εξέλιξη για να καθοριστεί ποιους από τους όρους δέχεται η Ντόχα και ποιοι θεωρούνται προβληματικές.

Αύριο ο Γκάμπριελ αναμένεται να συναντηθεί στην γερμανική πρωτεύουσα με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Μοχαμάντ Ζαρίφ, ο οποίος, νωρίτερα σήμερα, κάλεσε την Ευρώπη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει στην μείωση των εντάσεων στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr