Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bρετανικά ΜΜΕ: Η Μέι συμφώνησε με το βορειοϊρλανδικό DUP με αντάλλαγμα 1 δισ. λίρες

Bρετανικά ΜΜΕ: Η Μέι συμφώνησε με το βορειοϊρλανδικό DUP με αντάλλαγμα 1 δισ. λίρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Συντηρητικό κόμμα της Τερέζα Μέι θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία χάρη στη συμφωνία με το Ενωσιακό Δημοκρατικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σε αντάλλαγμα, η επαρχία θα πάρει επιπλέον οικονομική βοήθεια 1 δις λίρες.

Η συμφωνία της Τερέζα Μέι με το Ενωσιακό Δημοκρατικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας έκλεισε στις 26 Ιουνίου, γράφουν οι The Times, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Αλλά καθώς έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 8 Ιουνίου, η Τερέζα Μέι αναγκάστηκε να αναζητήσει στήριξη στα μικρά κόμματα και συγκεκριμένα στους 10 βουλευτές του DUP, το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας με ηγέτη την Αρλίν Φόστερ.

«Η συμφωνία έκλεισε ώστε να περάσουν στη βουλή τα σχέδια της κυρίας Μέι για το Brexit», γράφει η συντηρητική εφημερίδα.

Βρετανικά ΜΜΕ: Η συμφωνία δεν είναι ιδανική

Τα βρετανικά μέσα επισημαίνουν πως η συμφωνία ούτε ιδανική είναι, ενώ έρχεται με ένα τίμημα: η Φόστερ πέτυχε να πάρει από την Τερέζα Μέι ένα επιπλέον ποσό 1,1 δις ευρώ για τις υποδομές της Βόρειας Ιρλανδίας, την υγεία και την εκπαίδευση, «γεγονός που έκανε έξαλλους τους πολιτικούς της Σκωτίας» αναφέρουν οι Times. Εξάλλου, η συμφωνία με το DUP «θέτει ερωτήματα για την ουδετερότητα της κυβέρνησης» σε σχέση με τα μικρά κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας.

Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι για τα κοινωνικά θέματα, το Συντηρητικό κόμμα και το DUP δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος γιατί το δεύτερο είναι πολύ πιο συντηρητικό από το κόμμα της Τερέζα Μέι.

«Για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και την έκτρωση, το DUP βρίσκεται πολύ μακριά από τα ήθη που επικρατούν σήμερα στην Μεγάλη Βρετανία. Σίγουρα, το Συντηρητικό κόμμα δεν έκανε συμφωνία με το DUP για αυτά τα θέματα, αλλά οι θέσεις του DUP δεν θα βοηθήσουν το Συντηρητικό κόμμα να αποκτήσει ψηφοφόρους ανάμεσα σε νέους ψηφοφόρους και κατοίκους των πόλεων», γράφει.

«Η συμφωνία γι’αυτή την μειοψηφική κυβέρνηση είναι επομένως μια συνταγή επιβίωσης αλλά όχι σταθερότητας», καταλήγει.

Η κυρία Μέι «θα πρέπει να εξηγήσει γιατί ο πληθυσμός της Βόρειας Ιρλανδίας -1,8 εκατομμύρια πολίτες- ο οποίος δέχεται ήδη μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από τους υπολοίπους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, δικαιούται επιπλέον προϋπολογισμό για δημόσιες δαπάνες τις οποίες δεν δικαιούνται τα υπόλοιπα 63 εκατομμύρια», σχολιάζει ο αρθρογράφος Μάρτιν Κετλ στον Guardian.

Επιπλέον, η συμφωνία με το DUP δεν είναι καλός οιωνός για την ειρηνευτική διαδικασία στην Βόρεια Ιρλανδία. Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι τα δύο κόμματα της επαρχίας -το DUP και το Sinn Fein- δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία μετά τις εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά «βρίσκονται σε αρνητικό σπιράλ και αμοιβαία καχυποψία».

«Τώρα που το DUP έκανε επίδειξη συνεργασίας με το Συντηρητικό κόμμα είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι το Sinn Fein θα δεχθεί ήσυχα να διαπραγματευθεί την συμμαχία με το DUP», γράφει.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, αυτή η συμφωνία θα είναι «μια άσκηση ισορροπιστή» για την Τερέζα Μέι η οποία «μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να βλάψει την κυβέρνηση». Κι αυτό γιατί όλα τα πολιτικά μέτρα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην συμφωνία θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν στη βουλή «ένα προς ένα» και υπάρχει κίνδυνος να μην περάσουν από το κοινοβούλιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κέιτ Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Η ιδιαίτερη σχέση της Κέιτ Μίντλετον με τον βασιλιά Κάρολο – «Είναι η κόρη που δεν έχει»

Ο καρκίνος της Κέιτ – Παγκόσμια συγκίνηση, αναλυτικά η κατάσταση

Κέιτ Μίντλετον: Ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο και άρχισε χημειοθεραπεία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr