Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Nεολαία Πράσινων και Κομμουνιστικό Κόμμα κατεβαίνουν μαζί στις αυστριακές εκλογές

Nεολαία Πράσινων και Κομμουνιστικό Κόμμα κατεβαίνουν μαζί στις αυστριακές εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Εκλογές, Κομμουνισμός,

Ως μια «αριστερή εναλλακτική επιλογή» στις αυστριακές πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου θεωρείται η κοινή κάθοδος της Νεολαίας των Αυστριακών Πράσινων με το Αυστριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο εδώ και δεκαετίες δεν εκπροσωπείται στην Αυστριακή Βουλή.

Σημειώνεται ότι έπειτα από έντονες αντιπαραθέσεις τους προηγούμενες μήνες, η Νεολαία των Πράσινων ανεξαρτητοποιήθηκε από το κόμμα.

Ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη την κοινή κάθοδο στις εκλογές, με την επωνυμία «ΚΚ Αυστρίας Plus-Πλατφόρμα ανεξάρτητη και αλληλέγγυα», η αρχηγός της Νεολαίας των Πράσινων, Φλόρα Πέτρικ, τόνισε πως αυτή απευθύνεται σε ανθρώπους που φοβούνται για το μέλλον κι έχουν απαυδήσει με τα κόμματα στη Βουλή.

Στα κόμματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι Πράσινοι (στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 συγκέντρωσαν το 12,4% των ψήφων), οι οποίοι, όπως σημείωσε η Πέτρικ, «είναι ήδη εδώ και πολύ καιρό μέρος του συστήματος», ενώ η Πλατφόρμα είναι «το μοναδικό ισχυρό κίνημα εναντίον της (ακρο)δεξιάς στροφής».

Η Νεολαία των Πράσινων δεν βλέπει κίνδυνο μόνον από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αλλά και στην ολοένα και σαφέστερη δεξιά στροφή που συντελείται, όπως επισημαίνει η Πέτρικ, «σε άλλα κόμματα του κατεστημένου, όπως το Σοσιαλδημοκρατικό, το οποίο συμμετέχει σε κάθε βρομιά», και ως εκ τούτου κάθε ψήφος για τους Σοσιαλδημοκράτες «είναι μία ψήφος υπέρ ενός κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Κόμματος των Ελευθέρων».

«Η δική μας εμπειρία και η δική σας ζωντάνια αποτελούν ιδανικό συνδυασμό για αυτές τις εκλογές», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός του αυστριακού ΚΚ Μίρκο Μέσνερ, θέτοντας ως στόχο «το κλείσιμο του μεγάλου κενού στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας στα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πράσινων».

Για τον ίδιο, «το ΚΚ Αυστρίας και την Πράσινη Νεολαία ενώνει, εκτός των πολιτικών θεμελιωδών αρχών, η αξιοπιστία», κι εκτός αυτού «η Νεολαία απέδειξε πως δεν μπορούν να την λυγίσουν».

Σε παναυστριακό επίπεδο και σε εθνικές εκλογές, το ποσοστό του ΚΚ Αυστρίας δεν ξεπερνά το 1%, ενώ ως «φαινόμενο του Γκρατς» χαρακτηρίζεται το γεγονός πως οι Αυστριακοί Κομμουνιστές συγκεντρώνουν, εδώ και χρόνια, ποσοστό γύρω στο 20% στο Γκρατς, στη δεύτερη (μετά την πρωτεύουσα Βιέννη) μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας – μιας χώρας στην οποία φέρεται να επικρατεί πάντα έντονος αντικομμουνισμός.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στο Γκρατς, το Νοέμβριο του 2015, το ΚΚ διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση (μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα), όπως και μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012, αυξάνοντας μάλιστα ελαφρά το ποσοστό του στο 20,3%.

Η πρώτη εντυπωσιακή επιτυχία του αυστριακού ΚΚ είχε σημειωθεί στις δημοτικές εκλογές στο Γκρατς το 2003, όταν είχε συγκεντρώσει το πρωτοφανές ποσοστό 20,9%, με υποψήφιό του τον Έρνεστ Κάλτενεγκερ, ο οποίος κατόπιν αναδείχτηκε δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα κατοικίας, και τον οποίο κάτοικοι της πόλης αποκαλούν με το προσωνύμιο «ο άγγελος των φτωχών».

Η δεύτερη έκπληξη για το αυστριακό ΚΚ σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2005, στις περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας, του οποίου πρωτεύουσα είναι το Γκρατς, στις οποίες είχε ποσοστό 6,3% (υπερπενταπλάσιο από εκείνο του 2000), ενώ ακολούθησε και μια τρίτη επιτυχία στις δημοτικές εκλογές στο Γκρατς το Νοέμβριο του 2012, με την υποψήφια (όπως και στις τελευταίες εκλογές) Έλκε Καρ, τη διάδοχο του Έρνεστ Κάλτενεγκερ, να συγκεντρώνει τότε ένα 20%

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Μουράτ Γετκίν: Την 1η Απριλίου «όλοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία»

Η Κωνσταντινούπολη θα κρίνει το μέλλον του Ερντογάν – Τα δυο σενάρια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr