Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: “Δεν μπορούμε να έχουμε λύση μέσα σε μια νύχτα”

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: “Δεν μπορούμε να έχουμε λύση μέσα σε μια νύχτα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι καλές διεθνοτικές σχέσεις, οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων, σύμφωνα με το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ – Σκοπίων, το οποίο διεξήχθη την Τρίτη το πρωί στις Βρυξέλλες.

Η πλευρά των Σκοπίων κατέστησε σαφές ότι περιμένει από την Κομισιόν να επαναφέρει την πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων “άνευ όρων”, αν η χώρα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για τα οποία έχει δεσμευθεί.

Το Συμβούλιο κράτησε για τρεις περίπου ώρες και σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι και τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, η νέα δυναμική για τις μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα είναι θετική, όμως χρειάζεται επάρκεια και προσοχή.

Ειδικά ο Επίτροπος Χαν, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη -που είχαν πληγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρουέφσκι- ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας ειδικών της ΕΕ, που θα εποπτεύσουν τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές αλλαγές.

Για το Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, βρέθηκαν από την πλευρά των Σκοπίων o υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μπόγιαν Οσμάνι.

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός ζήτησαν των Σκοπίων, τηρουμένων των προϋποθέσεων από την πλευρά της χώρας τους να αποκατασταθεί από την πλευρά της Κομισιόν η εισήγηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόταση της Κομισιόν ως πρόταση “άνευ όρων”.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ δήλωσε πως πρόσφατα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών:

“Πήγα και επισκέφθηκα την Αθήνα και εκεί έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, θα ακολουθήσει η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα τέλη Αυγούστου στα Σκόπια”.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αφού αναγνώρισε και αυτός ότι πρέπει να υπάρξουν πρώτα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει τα Σκόπια, παρουσίασε ένα πλάνο το οποίο ονομάζει “πλάνο 3-6-9” και το οποίο προβλέπει μέτρα και δράσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο (δηλαδή μέχρι τις τοπικές εκλογές) μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις (δηλαδή ως το τέλος χρόνου) και δράσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την επόμενη έκθεση προόδου της Κομισιόν για τα Σκόπια.

“Αν φέρουμε αποτελέσματα τότε αναμένουμε και την ΕΕ να φέρει αποτελέσματα – δηλαδή να μας δώσει χωρίς όρους πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων”, είπε ο Οσμάνι.

Από την πλευρά του ο Γιοχάνες Χαν, ο αρμόδιος Επίτροπος επιβεβαίωσε ότι αν και εφόσον τα Σκόπια κάνουν σημαντικές προόδους που πρέπει να καταγραφούν, τότε η Κομισιόν θα εκδώσει μια ενδιάμεση έκθεση όπου ενδεχομένως θα περιέχει και προτάσεις.

Τόσο ο Επίτροπος, όσο και η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων συμφώνησαν πως το ζήτημα της ονομασίας θα και τα υπόλοιπα ζητήματα καλής γειτονίας θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο.

“Είμαστε πολύ ευέλικτοι” είπε ο Ντιμιτρόφ, συμπληρώνοντας “υπάρχει αισιοδοξία”.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων σημείωσε:

“Δεν μπορούμε να έχουμε λύση μέσα σε μια νύχτα”.

“Δεν είχαμε διαπραγματεύσεις για 4-5 χρόνια, συνεπώς πρέπει να γίνουν σταδιακά βήματα”, ανέφερε.

“Η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν φοβάται τις διαπραγματεύσεις, όμως δεν πρέπει να διαπραγματευτεί και με φόβο. Είτε θα πετύχουμε όλοι μαζί, είτε θα χάσουμε όλοι μαζί-αυτό πρέπει να θυμάστε για τα Βαλκάνια”, τόνισε ο Υπουργός.

“Δεν μπορούνε να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και όπως λέει και ο Νίκος Κοτζιάς δεν μπορούμε να αφήσουμε την ιστορία να είναι φυλακή αλλά δάσκαλος”, τόνισε.

“Πρέπει να σας πω”, είπε ο Ντιμιτρόφ στο ΚΥΠΕ, “το όνομα FYROM έχει σχέση με τη χώρα μου όσο και το όνομα Κλίνγκον από το Σταρ Τρεκ – τόσο λίγο με εκφράζει προσωπικά”.

“Μείναμε στον προθάλαμο αναμονής για πάρα πολύ καιρό, εξαιτίας του αδιεξόδου στο θέμα του ονόματος”, είπε ο Ντιμιτρόφ.

“Είναι σαν ένα μια παρτίδα σκακιού, δεν μπορώ από την αρχή να πω τι θα γίνει”, σημείωσε.

“Η αναμονή στον προθάλαμο μας έκανε πιο αμυντικούς, δεν βοήθησε στο να δημιουργηθεί θετικό κλίμα. Είμαστε τώρα στο στάδιο της επίλυσης. Δεν μπορούμε να έχουμε όμως λύση αν ο ένας αισθάνεται ηττημένος. Και οι δύο χώρες πρέπει επιδιώξουν προσέγγιση, να κάνουμε τα σωστά βήματα την σωστή στιγμή”, κατέληξε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Σε γενικές γραμμές το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης υπενθύμισε ότι η συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης παραμένει στον πυρήνα της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μέχρι την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Όσον αφορά τα πολιτικά κριτήρια, το Συμβούλιο ενημερώθηκε για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.

Εξέφρασε την ικανοποίηση για την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα εκκρεμή ζητήματα μεταρρύθμισης με έναν συνεκτικό, διαφανή και συνεκτικό τρόπο.

Υπενθύμισε τη σημασία που έχει η κυβέρνηση, μαζί με την αντιπολίτευση, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας Przino και τις επείγουσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες.

Συζητήθηκε η ανάγκη να καταλογιστεί η ευθύνη για τις παραβιάσεις και τις επιθέσεις της 27ης Απριλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η ελευθερία έκφρασης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Το Συμβούλιο ζήτησε πιο μακροπρόθεσμα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε πολιτικό επίπεδο και πιο προνοητικές πολιτικές για την περαιτέρω αύξηση της εμπιστοσύνης και την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των κοινοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr