Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κύπριος Εκπρόσωπος έριξε “φάπα” στον Έιντε: “Περιλαμβάνει και τον εαυτό του στην αποτυχία”

Ο Κύπριος Εκπρόσωπος έριξε “φάπα” στον Έιντε: “Περιλαμβάνει και τον εαυτό του στην αποτυχία”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Παιγνίδι επίρριψης ευθυνών κάνει η Τουρκία δήλωσε στον Active, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Nίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας στον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε που κάλεσε τις πλευρές να μην εμπλακούν σε ένα παιγνίδι Βlame Game.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Ατζέντα στο Active 107,4, 102,5 ο Εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα επιστρέφει στην Κύπρο ο Έιντε και στις 10.30 το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θα συζητήσουμε να δούμε τη διαμορφωθείσα κατάσταση πραγμάτων και ο ΠτΔ θα συνεχίσει τη διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο και τις τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες, ώστε να γίνει πλήρης και ξεκάθαρη ενημέρωση για το τι έγινε στον Κραν Μοντάνα και πως δημιουργούνται δεδομένα που να επιτρέπουν συνέχιση της διαδικασίας, στηριγμένη σε δεδομένα που να μπορούν να επιτρέψουν ένα θετικό αποτέλεσμα».

Απαντώντας στις παροτρύνσεις Έιντε να αποφευχθεί το παιγνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών, ο κύριος Χριστοδουλίδης, είπε ότι πρέπει να παρουσιάζονται τα πράγματα ως έχουν.

«Και εμείς παρουσιάζουμε τα πράγματα ως έχουν.

»Είναι εμφανής η αδυναμία της Τουρκίας, που επιχειρεί να κάνει ένα αποτυχημένο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, μία κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, την άλλη την Ελλάδα και αυτό λόγω των θέσεων που προέβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

»Ειδικότερα σε εκείνο το πεντάωρο δείπνο που αναγκάστηκε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, την ώρα που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ άρχισε να καταγράφει το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είχαμε την αντίδραση Τσαβούσογλου».

Δεν πήγαμε στον Κραν Μοντάνα επειδή δεν θέλαμε αποτέλεσμα, σημείωσε ο Εκπρόσωπος λέγοντας ότι στην αναφορά του Ειδικού Συμβούλου για αποτυχία, ο Έϊντε περιλαμβάνει και τον εαυτό του όπως είπε.

Για πρώτη φορά συζητήθηκε το κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων

Κληθείς να διευκρινίσει σε ποια κέρδη του Κραν Μοντάνα αναφέρεται ο Έιντε και καλεί τις πλευρές να διατηρήσουν, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι για πρώτη φορά από το 1976 συζητήθηκε επιτέλους το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Αυτό από μόνο του είπε, είναι μια θετική εξέλιξη η οποία καταγράφεται.

«Στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου τοποθετήθηκε διψήφιος αριθμός, θεωρούμε θετικό ότι κάποια μέλη μίλησαν ξεκάθαρα για ευθύνες της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει να επικρατήσει μια περίοδος ανασκόπησης για να δούμε πως προχωρεί η διαδικασία».

Στην Ελβετία επέμεινε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν υπήρξε αποτέλεσμα επειδή ο Τουρκία επέμενε σε συνέχιση της συνθήκης εγγυήσεων και σε παρεμβατικά δικαιώματα και μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Ο Τσαβούσογλου επέμενε σε παραμονή 1800 στρατιωτών από την πρώτη μέρα της λύσης χωρίς να υποστηρίζει ρήτρα τερματισμού ή πλήρους αποχώρησης.

Δεν ισχύει η πρόταση Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα

Δεν ισχύει η πρόταση Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα, υποστήριξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι στην πρώτη παράγραφο επισημαίνεται ότι αυτή η πρόταση αφορά στην παρούσα προσπάθεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονταν αποδεκτές οι θέσεις μας για πλήρη κατάργηση των συνθηκών Εγγυήσεως τα Παρεμβατικά Δικαιώματα και η αποχώρηση του στρατού.

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται με συνέπεια

Όλα προχωρούν όπως είχαν σχεδιαστεί στο ενεργειακό πρόγραμμα ανέφερε ο Εκπρόσωπος, χαιρετίζοντας το ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν προέβησαν σε δηλώσει επί του θέματος, εξηγώντας ότι στόχος και κοινή θέση με την εταιρεία, είναι πως δηλώσεις θα πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο όταν θα υπάρχουν αποτελέσματα.

«Ευελπιστούμε σε θετικά αποτελέσματα. Βλέπουμε μια συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή να πλήξουν άλλους τομείς της οικονομίας, στο δημόσιο διάλογο. Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι να συζητούμε δημόσια».

Αντιδρούμε κατέληξε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά δημόσιες συζητήσεις δεν θα κάνουμε και συνεχίζουμε απρόσκοπτα την υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr