Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αποκάλυψη «φωτιά» για Volkswagen για συνεργασία με τη δικτατορία στη Βραζιλία

Αποκάλυψη «φωτιά» για Volkswagen για συνεργασία με τη δικτατορία στη Βραζιλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Volkswagen, σε βάρος της οποίας υπήρχαν ήδη υποψίες ότι έκλεινε τα μάτια μπροστά στις μηχανορραφίες των χουντικών κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία, αντιμετωπίζει πλέον υποψίες ότι συμμετείχε ενεργά σε ωμότητες, προχωρώντας σε καταδόσεις αντιφρονούντων κι όχι μόνο, σύμφωνα με έγγραφα της έρευνας στα οποία αναφέρθηκαν σήμερα γερμανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «δεν συνεργάστηκε απλώς (…) με το στρατιωτικό καθεστώς, αλλά συμμετείχε ενεργά στην καταστολή. Ήταν αληθινή συνεργός», έγραψε η Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε συνεργασία με τα δημόσια γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και SWR, ανέφερε ότι συμβουλεύθηκε «έγγραφα της έρευνας η οποία διεξάγεται το τρέχον διάστημα στο Σάου Πάουλου εναντίον της βραζιλιάνικης θυγατρικής της Volkswagen» καθώς και άλλα, «εσωτερικά» έγγραφα της αυτοκινητοβιομηχανίας που συνδέονται με την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα (1964-’85).

Η υπόθεση είχε ξεσπάσει τον Δεκέμβριο του 2015, όταν πρώην εργαζόμενοι στη γερμανική εταιρεία και ακτιβιστές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη στη Βραζιλία καταγγέλλοντας ότι η Volkswagen επέτρεψε τους διωγμούς και τους βασανισμούς υπαλλήλων της οι οποίοι εναντιώνονταν στο στρατιωτικό καθεστώς.

Σύμφωνα με αυτούς, 12 εργαζόμενοι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν συλληφθεί και βασανιστεί την εποχή εκείνη στο εργοστάσιο του Σαν Μπερνάρντου ντου Κάμπου, ένα προάστιο της πόλης Σάου Πάουλου. Η Volkswagen φέρεται επίσης να έφτιαχνε «μαύρες λίστες» αντιπάλων της δικτατορίας.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο έπειτα από τις νέες αποκαλύψεις αυτές, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απάντησε ότι θέλει να «περιμένει την τελική έκθεση και τα πορίσματα που περιέχει πριν σχολιάσει λεπτομερώς και εξετάσει τα μέτρα που θα λάβει».

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε αναθέσει τον Νοέμβριο του 2016 σε έναν ανεξάρτητο ιστορικό να προετοιμάσει μια έκθεση για τον ρόλο της κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία. Το προϊόν της έρευνας του καθηγητή Κρίστοφερ Κόπερ του πανεπιστημίου του Μπίλεφελτ αναμένεται περί τα τέλη του έτους.

Η φήμη της εταιρείας είχε δεχθεί βαρύ πλήγμα όταν αποκαλύφθηκε η ιστορία της επιχείρησης επί των ημερών του καθεστώτος των ναζί.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η αυτοκινητοβιομηχανία είχε εκμεταλλευθεί την καταναγκαστική εργασία αιχμαλώτων πολέμου και κρατουμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μια αδικία που η εταιρεία προσπάθησε να αποκαταστήσει δημιουργώντας τη δεκαετία του 1990 ένα ταμείο για την αποζημίωση των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα και ανοίγοντας τα αρχεία της σε ιστορικούς για να μελετήσουν αυτό το ζοφερό παρελθόν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Βίκυ Λέανδρος: Έπεσε από τη σκηνή που τραγουδούσε στο Ανόβερο (βίντεο)

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr