Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν τρέμει ότι οι Αμερικανοί θα δώσουν έξοδο στους Κούρδους στη Μεσόγειο και θα χάσει την Αλεξανδρέττα

Ο Ερντογάν τρέμει ότι οι Αμερικανοί θα δώσουν έξοδο στους Κούρδους στη Μεσόγειο και θα χάσει την Αλεξανδρέττα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει ποτέ» σε κουρδικές ένοπλες οργανώσεις τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» να δημιουργήσουν ένα κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία, διεμήνυσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέπαμε ποτέ τη δημιουργία ενός λεγόμενου κράτους από το PYD/YPG στη βόρεια Συρία», είπε ο σουλτανοπρόεδρος από την Άγκυρα.

Το σοσιαλιστικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που συμμετέχει στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ύστερα από ενέργειες του Γιώργου Παπανδρέου, και η ένοπλη πτέρυγά του, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θεωρούνται από την Τουρκία ως ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».

Ωστόσο, οι Κούρδοι της Συρίας και ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ δεν αποδέχονται ότι το σοσιαλιστικό PYD είναι βραχίονας του PKK και όχι μόνο δεν το θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση αλλά το αποκαλούν και αξιόπιστο εταίρο στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την ισλαμική τρομοκρατία.

Το PYD ανακήρυξε τον Μάρτιο του 2016 την εγκαθίδρυση μιας ημιαυτόνομης αυτοδιοίκησης στη βόρεια Συρία.

Οι ΗΠΑ έχουν συμμαχήσει με τις YPG στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τις εξοπλίζουν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια ζώνη που θα ελέγχεται από τους Κούρδους στα νότια σύνορά της.

Η Τουρκία έχει απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, ειδικά στο κουρδικό «καντόνι» του Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, αλλά οι Αμερικανοί συνεχίζουν κανονικά να εξοπλίζουν τους Κούρδους με βαρύ οπλισμό, ενώ στην Εφρίν υπάρχει φρουρά από Ρώσους στρατονόμους το πλευρό των Κούρδων.

Η Τουρκία πραγματοποίησε εισβολή στη βόρεια Συρία τον Αύγουστο του 2016, με στόχο υποτίθεται να απωθήσει το Ισλαμικό Κράτος από τα σύνορα, αλλά κυρίως στόχος της ήταν να εμποδίσει την ένωση των διαφόρων περιοχών που ελέγχουν οι YPG.

«Ποιος είναι ο στόχος τους; Να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο στη βόρεια Συρία ο οποίος θα φθάνει ως τη Μεσόγειο», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τρέμει στην ιδέα ότι οι Αμερικανοί θέλουν να δώσουν έξοδο στους Κούρδους στη Μεσόγειο, στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και της Αντιόχειας, διατρανώνοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να πολεμάει εναντίον αυτών των «τρομοκρατικών οργανώσεων, όπου κι αν βρίσκονται».

Οι δηλώσεις αυτές σημειώθηκαν μία εβδομάδα έπειτα από μια επίσκεψη στην Άγκυρα του επικεφαλής του ιρανικού γενικού επιτελείου, Μοχαμάντ Μπαγερί, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε κυρίως το ζήτημα της αντιμετώπισης των Κούρδων ανταρτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr