Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την κήρυξη της ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου πρότεινε ο γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου

Την κήρυξη της ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου πρότεινε ο γιος του Τάσσου Παπαδόπουλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την κήρυξη της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου και την αναβίωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος πρότεινε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Κύπρου, Νίκος Παπαδόπουλος, γιος του αείμνηστου Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος Ελλάδας & Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο: Γεωπολιτικές και Ενεργειακές Προκλήσεις» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στην ΑΟΖ, τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να απευθύνουν στην Τουρκία πρόσκληση για διαπραγμάτευση, αλλά και να προετοιμαστούν για πιθανές αντιδράσεις της Άγκυρας, ενώ για το ενιαίο αμυντικό δόγμα, είπε ότι θα πρέπει να αναβιώσει και να επικαιροποιηθεί «ιδίως επειδή χώρες όπως η Τουρκία έχει τις δικές της απόψεις για το πώς πρέπει να γίνει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

Ζήτησε επίσης τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, κοινές συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών και επιτροπές για συντονισμό των δράσεων στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας κα.

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι το σημαντικότερο όφελος από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου δεν είναι το οικονομικό αλλά το γεωστρατηγικό, «ιδίως αν αναπτυχθεί η διασύνδεση μέσω Ελλάδος».

Υπέρ της εξαγωγής του φυσικού αερίου από το κοίτασμα της «Αφροδίτης» στην Αίγυπτο

Έκανε λόγο για καθυστερήσεις στο ερευνητικό πρόγραμμα της Κύπρου και τάχθηκε υπέρ της εξαγωγής του φυσικού αερίου από το κοίτασμα της «Αφροδίτης» στην Αίγυπτο, για υγροποίηση και επανεξαγωγή.

Ανέφερε ακόμη ότι τυχόν συμφωνία για διοχέτευση του φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην Κύπρο και δήλωσε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των ερευνών στο «οικόπεδο δέκα» της κυπριακής ΑΟΖ, τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του οποίου προσομοιάζουν με τα αντίστοιχα της θαλάσσιας περιοχής της Αιγύπτου, όπου ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ.

Τέλος, σχετικά με την προοπτική κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη (το σχέδιο East Med) ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το μέγεθος των ανακαλύψεων μέχρι στιγμής δεν δικαιολογεί την επένδυση αυτή, αλλά ούτε και την κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, επανέλαβε ότι προγραμματίζεται η προκήρυξη νέου γύρου παραχωρήσεων περιοχών για έρευνες υδρογονανθάκων σε ορίζοντα τριετίας.

Τόνισε ακόμη, ότι σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπως αυτά στις ελληνικές θάλασσες, το κόστος μιας γεώτρησης μπορεί να υπερβεί τα 50 εκατ. δολάρια και για το λόγο αυτό, υποστήριξε, για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει οι τιμές των καυσίμων να είναι σχετικά ανεβασμένες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr