Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θέλει εξουσίες στον ΕΜΣ για να φύγει το ΔΝΤ

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θέλει εξουσίες στον ΕΜΣ για να φύγει το ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) από την επόμενη χρονιά ώστε να μπορεί να ελέγχει τις οικονομίες των χωρών μελών της ευρωζώνης, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι νέες αυτές εξουσίες, οι οποίες απαιτούν τροποποιήσεις στη συμφωνία για τον ΕΜΣ που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, θα επιτρέψουν στο ταμείο να είναι έτοιμο να παράσχει αμέσως ένα πρόγραμμα διάσωσης συνοδευόμενο από όρους σε όποια χώρα το χρειαστεί, εξήγησε ο Ρέγκλινγκ.

«Αν ο ΕΜΣ λάβει νέες εξουσίες να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καταρτίζει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα πρόγραμμα με όρους, αυτό δεν θα μπορούμε να το κάνουμε αν δεν ελέγχουμε συνεχώς τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΕΜΣ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο περιθώριο των φθινοπωρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε εξάλλου ότι η ιδέα αυτή «δεν είναι και τόσο επαναστατική», καθώς ο ΕΜΣ ήδη ελέγχει τις οικονομίες των μισών χωρών της ευρωζώνης.

Το ζήτημα είναι ευαίσθητο διότι βάσει των συνθηκών της ΕΕ, η δουλειά του ελέγχου και της εποπτείας έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, θα ήθελαν να δουν να μοιράζεται αυτή την ευθύνη ένας διακυβερνητικός οργανισμός, όπως ο ΕΜΣ, διότι πιστεύει πως η Κομισιόν είναι πολύ πολιτικοποιημένη.

«Δεν σκοπεύω να αρπάξω αρμοδιότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι δυνατό, διότι περιλαμβάνονται στις συνθήκες της ΕΕ», τόνισε από τη μεριά του ο Ρέγκλινγκ.

Όταν ρωτήθηκε πότε πιστεύει ότι θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι αλλαγές στον ΕΜΣ, ο επικεφαλής του απάντησε ότι «το 2018 θα ήταν μια καλή χρονιά».

«Έχουμε ένα παράθυρο τους επόμενους 12 μήνες διότι δεν είναι προγραμματισμένα άλλα μεγάλα γεγονότα, όπως το 2019 που είναι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η επιλογή της νέας Επιτροπής», εξήγησε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά για να αποποιηθεί τις ευθύνες του

EURACTIV: Καμία προστασία για τις παράτυπες μετανάστριες στην οδηγία της ΕΕ για την έμφυλη βία

Νέο «ρεζιλίκι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr