Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Χαστούκι” Μέρκελ σε Ερντογάν: “Παγώστε” τα κονδύλια για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

“Χαστούκι” Μέρκελ σε Ερντογάν: “Παγώστε” τα κονδύλια για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε εξέλιξη είναι  ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή και η Άνγκελα Μέρκελ έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Για μια ακόμα φορά, δεν αναμένονται -σημαντικές- αποφάσεις, καθώς το μέχρι πρότινος κυρίαρχο ζήτημα του Brexit παραμένει στάσιμο, αφού δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Έτσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εστιάζουν πλέον στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στην κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, στο όραμα Μακρόν για την ΕΕ του μέλλοντος, αλλά και στις εξελίξεις αναφορικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να προκρίνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 Συνόδων Κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, μετά το Brexit.

Παράλληλα, προτού σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία και μετά τις αυστριακές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος προσήλθε στη Σύνοδο με μεταρρυθμιστική ατζέντα και με αίτημα την ανάδειξη ενός υπουργού Οικονομικών για την ΕΕ και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού.

«Θα συζητήσουμε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο και στηρίζουμε» δήλωσε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο, έπειτα από τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία θα πρέπει να βελτιωθεί ή να ακυρωθεί.

Όσον αφορά στο θέμα της Τουρκίας, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η χώρα έχει κάνει σπουδαία δουλειά όσον αφορά στην τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ όσον αφορά στο προσφυγικό.

Κάλεσε ωστόσο τους αξιωματούχους της ΕΕ να «παγώσουν» τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, λόγω αυταρχικής πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας.

«Η νομοθεσία της Άγκυρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο, παραπέμποντας στις μαζικές εκκαθαρίσεις από το καθεστώς Ερντογάν, που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Για το Brexit

Αναφερόμενη, δε, στο Brexit, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την… «πρόοδο που έχει σημειωθεί». Κάτι ανάλογο έκανε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές συζητήσεις θα αφορούν και σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.

Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στο ακριβές ποσό που θα καταβάλλει η Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ και στάθηκε στο θέμα των δικαιωμάτων που θα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στη «μετά Brexit» εποχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr