Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι (SDF) ανακήρυξαν και επίσημα την απελευθέρωση της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος

Οι Κούρδοι (SDF) ανακήρυξαν και επίσημα την απελευθέρωση της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων δημοκρατικών που μάχονται με την υποστήριξη των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία, χαιρέτισαν την Παρασκευή «την ιστορική νίκη» εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης, η οποία εκδιώχθηκε από το προπύργιό της, τη Ράκα.

Ωστόσο, οι SDF δεν ανακοίνωσαν ακόμα τη μεταβίβαση της διακυβέρνησης της πόλης σε μια πολιτική αρχή, όπως στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ράκα που έχουν ήδη συστήσει.

«Αφιερώνουμε την ιστορική αυτή νίκη σε όλη την ανθρωπότητα», ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ράκα ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), o Τάλαλ Σέλο.

Ο Σέλο μίλησε ενώπιον τοπικών αξιωματούχων, μελών του τοπικού Πολιτικού Συμβουλίου της Ράκα και μαχητών των SDF από το στάδιο της πόλης, την τελευταία θέση των τζιχαντιστών που κατέλαβε ο συνασπισμός την Τρίτη.

Ωστόσο οι SDF δεν ανακοίνωσαν αμέσως τη μεταβίβαση της διακυβέρνησης της πόλης, που συγκλονίζεται εδώ και τέσσερις μήνες από μάχες, στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ράκα.

«Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τα σύνορα της επαρχίας από όλες τις εξωτερικές απειλές και επιβεβαιώνουμε ότι η μελλοντική επαρχία της Ράκα θα κυβερνάται από τον λαό της στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης, ομοσπονδιακής, δημοκρατικής Συρίας, στην οποία οι πολίτες της επαρχίας θα διαχειρίζονται οι ίδιοι τις υποθέσεις τους», ανέφεραν οι SDF σε ανακοίνωσή τους στην οποία κήρυσσαν επισήμως την απελευθέρωση της Ράκα.

«Θα μεταβιβάσουμε τη διακυβέρνηση σε μια πολιτική αρχή μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες εκκαθάρισης», εξήγησε ο Σέλο.

Η πόλη ήταν η «πρωτεύουσα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και είναι γεμάτη με νάρκες, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την άμεση επιστροφή των αμάχων στις εστίες τους.

Οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης και η αναζήτηση πιθανών πυρήνων εν υπνώσει που εξακολουθούν να κρύβονται στην πόλη δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Από την πλευρά του το Πολιτικό Συμβούλιο της Ράκα, που δημιουργήθηκε πριν έξι μήνες, έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με θέματα ανοικοδόμησης και αναμένεται να αποκαταστήσει τις βασικές υποδομές της πόλης, οι κάτοικοι της οποίας την έχουν εγκαταλείψει εξαιτίας των μαχών.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το 2014 τη Ράκα, μια πόλη η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας ήταν Άραβες, και έκτοτε έγινε γνωστή για τις ωμότητες που διέπραξαν οι τζιχαντιστές, αλλά και ως κέντρο σχεδίασης των επιθέσεων εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.

Η απώλειά της αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την οργάνωση, η οποία είχε ανακηρύξει ένα «χαλιφάτο» στη Συρία και το Ιράκ.

Σύντομο Ιστορικό

Η Ράκα ήταν η ντε φάκτο «πρωτεύουσα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία μέχρι που ξεκίνησε η πολιορκία της.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση «Οργή του Ευφράτη» για την απελευθέρωση της Ράκα τον Νοέμβριο του 2016 και η πολιορκία ξεκίνησε αρχές Ιουνίου 2017.

Η Ράκα (ελληνικό όνομα «Καλλίνικος»), καταλήφθηκε από τους ισλαμιστές της Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) τον Μάρτιο του 2013.

Τον Ιούνιο του 2013 άνοιξε γραφεία στην πόλη και το Ισλαμικό Κράτος. Ήταν ακόμα η εποχή που το Ισλαμικό Κράτος και οι «μετριοπαθείς» είχαν αγαστές σχέσεις.

Στις 13 Ιανουαρίου 2014 η Ράκα περιήλθε υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, αφού εκδιώχθηκαν οι ισλαμιστές των άλλων οργανώσεων από την πόλη.

Το Ισλαμικό Κράτος ανακήρυξε τη Ράκα «πρωτεύουσά» του και η πόλη υπήρξε η έδρα των τρομοκρατών μέχρι και τις 6 Ιουνίου 2017, οπότε και ξεκίνησε η πολιορκία της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr