Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αριστερά στην Καταλονία καλεί σε πολιτική ανυπακοή εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση η Μαδρίτη

Η Αριστερά στην Καταλονία καλεί σε πολιτική ανυπακοή εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση η Μαδρίτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το αριστερό καταλανικό κόμμα CUP (Υποψήφιοι Λαϊκής Ενότητας) υποσχέθηκε να οργανώσει εκστρατεία «μαζικής πολιτικής ανυπακοής», αν η κεντρική κυβέρνηση αναλάβει τον έλεγχο της αυτόνομης περιφέρειας, όπως απειλεί να πράξει στο τέλος της εβδομάδας.

Για το κόμμα Υποψήφιοι Λαϊκής Ενότητας (CUP), σύμμαχο-κλειδί στον συνασπισμό του αποσχιστή Καταλανού πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν, η απόφαση της Μαδρίτης είναι «η μεγαλύτερη επίθεση» που έχει πραγματοποιηθεί εναντίον της Καταλονίας από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-1975), που της είχε αφαιρέσει την αυτονομία.

Το Σάββατο, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσει τη διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 155 του συντάγματος, κάτι που πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου της Ισπανίας, ώστε να θέσει σε εφαρμογή δραστικά μέτρα για να αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας: η καταλανική κυβέρνηση θα παυθεί, το κοινοβούλιο και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης θα τεθούν υπό κηδεμονία.

Αυτή η «επίθεση» θα προκαλέσει μια αντίδραση, προειδοποιεί το CUP, το οποίο ανακοίνωσε μια «απάντηση με τη μορφή μαζικής ανυπακοής εκ μέρους των πολιτών».

Το CUP είναι απαραίτητος σύμμαχος του Κάρλες Πουτζντεμόν, καθώς ο συνασπισμός του των 62 βουλευτών έχει ανάγκη τις 10 ψήφους αυτού του ριζοσπαστικού σχηματισμού για να έχει την πλειοψηφία στο 135μελές περιφερειακό κοινοβούλιο.

Ο αντικαπιταλιστικός σχηματισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία είχε επίσης συμμετάσχει στην οργάνωση των «επιτροπών υπεράσπισης του δημοψηφίσματος», που αποτελούνταν από πολίτες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα εκλογικά τμήματα για να επιτρέψουν τη διεξαγωγή την 1η Οκτωβρίου του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Η ψηφοφορία αμαυρώθηκε από την αστυνομική βία.

Στην ανακοίνωσή του, το CUP απαιτεί επίσης την ανακήρυξη «το συντομότερο» μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας, στη βάση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος: 90% ναι στην ανεξαρτησία με ποσοστό συμμετοχής 43%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την περιφερειακή κυβέρνηση.

Το CUP είχε λάβει το 8,3% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές του 2015.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Όχι» κι από την Ισπανία στην πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ισπανία: Γραφείο τελετών πουλούσε πτώματα σε ιατρικές σχολές 1200 ευρώ το ένα

Στην Ισπανία κάνει ζέστη σαν να είναι καλοκαίρι – Έως και 30°C

Ισπανία: Απολύθηκε ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε ότι η βασίλισσα είχε ερωτική σχέση με τον πρώην κουνιάδο της

Ισπανία: Επέστρεψαν σε πολλές περιοχές οι μάσκες – Σαρώνει ο κορωνοϊός

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr