Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε εξέλιξη η «τελευταία μεγάλη μάχη» στο Ιράκ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Σε εξέλιξη η «τελευταία μεγάλη μάχη» στο Ιράκ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν την Πέμπτη στρατιωτικές βάσεις και χωριά στα δυτικά σύνορα του Ιράκ με τη Συρία, κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης εναντίον του τελευταίου προπυργίου της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στην ιρακινή επικράτεια.

Η έφοδος αυτή εξαπολύθηκε ενώ στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι συριακές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί που μάχονται στο πλευρό τους κινούνταν για να κλείσουν σε μέγγενη τους τζιχαντιστές.

Σκοπός της επιχείρησης είναι να αποσπαστεί από το Ισλαμικό Κράτος η τελευταία ιρακινή περιοχή που κατέχει, στην κοιλάδα του Ευφράτη ποταμού, ο οποίος διασχίζει την επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ στη Συρία και φτάνει ως την Αλ Κάιμ, στο δυτικό Ιράκ.

Πρόκειται για την «τελευταία μεγάλη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», όπως είχαν σημειώσει πρόσφατα στρατηγοί του Διεθνούς Συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει τις ιρακινές δυνάμεις.

Η επιχείρηση άρχισε στην πόλη Αλ Κάιμ, στην αχανή επαρχία Αλ Άνμπαρ, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο κι όπου τα σύνορα χαρακτηρίζονται πορώδη.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε «την έναρξη της μάχης για την απελευθέρωση της Αλ Κάιμ, της Ράουα και των γύρω χωριών» στην επαρχία Αλ Άνμπαρ, μια περιοχή όπου βρίσκονται περίπου 1.500 τζιχαντιστές, σύμφωνα με τη Βαγδάτη και τον Διεθνή Συνασπισμό.

«Οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πεθάνουν ή να παραδοθούν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Αμπάντι έκανε την ανακοίνωση ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, που επαναβεβαίωσε στον επικεφαλής της κυβέρνησης του Ιράκ την υποστήριξη της Τεχεράνης στη Βαγδάτη.

Το 2014 οι τζιχαντιστές κατέλαβαν περί το ένα τρίτο της επικράτειας του Ιράκ εξαπολύοντας μια κεραυνοβόλα προέλαση.

Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια εκδιώχθηκαν από το 95% των εδαφών που κατείχαν και η Αλ Κάιμ αποτελεί πλέον το τελευταίο οχυρό τους στη χώρα αυτή.

Ο Ιρακινός στρατηγός Κάσεμ αλ Μοχαμέντι, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις στο δυτικό Ιράκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το πρωί της Πέμπτης ότι κυβερνητικές δυνάμεις και μονάδες παραστρατιωτικών, οι λεγόμενες Χασχντ Αλ Σάαμπι, προελαύνουν «σε τέσσερα μέτωπα: στα ανατολικά, τα νότια, τα νοτιοανατολικά της Αλ Κάιμ, κι από την επαρχία Νινευή, βορειότερα».

Μετά το μεσημέρι, οι δυνάμεις αυτές είχαν ανακτήσει διάφορες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης της περιοχής, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Οι βάσεις αυτές εγκαταλείφθηκαν από τους τζιχαντιστές, διευκρίνισε ένας Ιρακινός αξιωματικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για αυτήν την μάχη στη σουνιτική επαρχία Αλ Άνμπαρ κινητοποιήθηκαν σουνιτικές μονάδες των Χασχντ αλ Σάαμπι.

Δύο άνδρες των μονάδων αυτών σκοτώθηκαν στη μάχη, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον ιρακινό στρατό.

Ο Διεθνής Συνασπισμός, ο οποίος χαιρέτισε την έναρξη της επιχείρησης, γνωστοποίησε ότι προχώρησε σε περίπου δεκαπέντε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στην περιοχή Αλ Κάιμ αλλά και στην περιοχή Μπουκάμαλ, στη συριακή πλευρά των συνόρων, στην επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ.

Παράλληλα, ο Διεθνής Συνασπισμός αναγνώρισε ότι οι επιδρομές του στο Ιράκ και στη Συρία στοίχισαν τη ζωή σε επιπλέον 51 άμαχους, κάτι που σημαίνει πως το σύνολο των αμάχων που παραδέχεται ότι έχουν σκοτωθεί τα τρία χρόνια της αεροπορικής εκστρατείας του ανέρχεται σε τουλάχιστον 786.

Δείτε τον πολεμικό χάρτη της περιοχής:

Με κίτρινα εδάφη -σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου- είναι οι περιοχές που ελέγχουν οι κουρδικές οργανώσεις σε Ιράκ και Συρία. Με κόκκινο και ροζ είναι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας και του Ιράκ και με μαύρο και ποντικί απεικονίζονται τα εδάφη που ακόμα κρατά το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr