Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ταξιδιωτικές διευκολύνσεις” προωθεί η Κούβα εν μέσω της διπλωματικής κρίσης με τις ΗΠΑ

“Ταξιδιωτικές διευκολύνσεις” προωθεί η Κούβα εν μέσω της διπλωματικής κρίσης με τις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Κούβα θα καταστήσει ευκολότερο για τους πολίτες της που ζουν στις ΗΠΑ να ταξιδεύουν στη νήσο, δήλωσε ο Kουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες, παρά τη διπλωματική κρίση μεταξύ της Αβάνας και της Ουάσινγκτον εξαιτίας των μυστηριωδών «επιθέσεων» που έβλαψαν την υγεία Αμερικανών διπλωματών και μελών των οικογενειών τους.

Ενώ «η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλείνεται», αυτή της Κούβας «κάνει άνοιγμα», επισήμανε ο Ροντρίγκες σε Κουβανοαμερικανούς που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της χώρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα χρειάζεται πλέον ειδικοί έλεγχοι για να ταξιδεύουν Κουβανοαμερικανοί στο νησί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Κούβας, η διεκπεραίωση των διαδικασιών δυσχεράνθηκε λόγω της έλλειψης προσωπικού στην πρεσβεία της χώρας στην Ουάσινγκτον, μετά την απέλαση 15 κουβανών διπλωματών νωρίτερα αυτόν τον μήνα εξαιτίας της διμερούς έντασης λόγω των μυστηριωδών συμβάντων που προκάλεσαν προβλήματα υγείας στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στην Αβάνα.

«Είναι απαράδεκτο και ανήθικο, κατά την άποψη της κυβέρνησης της κυβέρνησης της Κούβας, να τιμωρούνται οι λαοί εξαιτίας μιας διαφοράς μεταξύ κυβερνήσεων», σημείωσε.

Ορισμένοι Κουβανοαμερικανοί πάντως ανέφεραν πως η Αβάνα απλά ικανοποιεί ένα αίτημα που υπέβαλαν εδώ και καιρό, δηλαδή να τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην πατρίδα τους χωρίς εξονυχιστικούς ελέγχους.

Μολονότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κατηγορήσει επίσημα την Κούβα για τη διάπραξη των «επιθέσεων» που είχαν αποτέλεσμα να υποστούν μερική ή ολική απώλεια ακοής και άλλα προβλήματα υγείας Αμερικανοί διπλωμάτες και οικείοι τους, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε την περασμένη εβδομάδα υπεύθυνη την Αβάνα.

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κούβας κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι δυσφημεί τη χώρα τους ενώ χαρακτήρισαν ορισμένες από τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για τα συμβάντα «επιστημονική φαντασία».

Η ένταση γύρω από τις φερόμενες επιθέσεις ακολούθησε την εξαγγελία του Τραμπ τον Ιούνιο ότι θα ακυρώσει κάποια από τα μέτρα που προωθήθηκαν στο πλαίσιο της ιστορικής διαδικασίας με σκοπό την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ και της Κούβας κι ότι θα επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς στα ταξίδια και στις εμπορικές συναλλαγές με τη νήσο.

Τα μέτρα που εξήγγειλε τότε ο Τραμπ πάντως δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη.

Ο Ροντρίγκες σημείωσε ότι η Κούβα θα καταστήσει επίσης ευκολότερο για τα παιδιά των Κουβανών στις ΗΠΑ να αποκτούν την κουβανική υπηκοότητα και ότι θα επιτρέψει στους Κουβανοαμερικανούς να πηγαίνουν στη χώρα με κρουαζιερόπλοια που ξεκινούν από δύο κουβανικά λιμάνια.

Η Αβάνα θα επιτρέψει εξάλλου σε ορισμένους Κουβανούς που είχαν φύγει παράνομα να επιστρέψουν, πρόσθεσε.

Οι Κουβανοί ή οι Αμερικανοί με καταγωγή από την Κούβα που ζουν στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως φθάνουν τα 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κυβέρνηση της Κούβας προσπαθεί να καταστήσει σαφές πως η ευθύνη για το ότι η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων δεν προχωράει βαρύνει, κατά την άποψή της αποκλειστικά την κυβέρνηση Τραμπ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr