Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πόλεμος Άγκυρας σε ΗΠΑ: Μας προκαλεί “φρίκη” η διαφυγή τζιχαντιστών από τη Ράκα

Πόλεμος Άγκυρας σε ΗΠΑ: Μας προκαλεί “φρίκη” η διαφυγή τζιχαντιστών από τη Ράκα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη «φρίκη» της εξέφρασε η Άγκυρα για τη στάση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ανάμεσα στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και το Ισλαμικό Κράτος, συμφωνία που επέτρεψε σε τζιχαντιστές του ΙΚ να διαφύγουν από τη Ράκα της Συρίας.

Οι YPG, ο ένοπλος βραχίονας της ισχυρότερης πολιτικής οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας, είναι η βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της αραβοκουρδικής συμμαχίας που απέσπασε τη Ράκα από το ΙΚ τον περασμένο μήνα.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θεωρεί την κουρδική αυτή παράταξη ως συριακό παρακλάδι του PKK και τη χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Ρεπορτάζ που μετέδωσε το BBC ανέφερε ότι περίπου 4.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες ξένοι τζιχαντιστές του ΙΚ, μπόρεσαν να διαφύγουν από τη Ράκα κατόπιν μιας συμφωνίας με τις ΣΔΔ και διασκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Συρίας, φθάνοντας ως την επικράτεια της Τουρκίας.

“Μας προκαλούν φρίκη”

Οι «δηλώσεις εκπροσώπων του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που όχι μόνο δεν διέψευσαν την ύπαρξη συμφωνίας, αλλά αντιθέτως είπαν ότι τη “σεβάστηκαν”, μας προκαλούν φρίκη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωσε πως το γεγονός πως επετράπη σε μαχητές του ΙΚ να φύγουν από τη Ράκα είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό».

«Η εν λόγω συμφωνία δείχνει ότι εάν δίνεις μια μάχη μαζί με μια τρομοκρατική οργάνωση εναντίον μιας άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης, οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα επιλέξουν τελικά να συνεργαστούν η μία με την άλλη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Άγκυρα έχει εκφράσει επανειλημμένα την οργή της για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην οργάνωση YPG.

Εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε παραδεχθεί νωρίτερα ότι είναι «πιθανό» ξένοι τζιχαντιστές του ΙΚ να μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη Ράκα.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την πτώση της συριακής πόλης, μια αυτοκινητοπομπή που φερόταν να μεταφέρει πάνω από 3.000 άμαχους εγκατέλειψε τη Ράκα, τη 14η Οκτωβρίου, χάρη σε μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκε το «πολιτικό συμβούλιο», μια αυτοδιοικητική δομή που συνέστησε η αραβοκουρδική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια δύναμη υποστηριζόμενη από τον διεθνή συνασπισμό.

Ο διεθνής συνασπισμός είχε αναφέρει τότε πως είχε λάβει τη διαβεβαίωση των SDF ότι δεν θα επιτρεπόταν σε ξένους μαχητές του ΙΚ να διαφύγουν από την πόλη.

Ωστόσο οδηγοί της οχηματοπομπής αφηγήθηκαν στο BBC ότι μετέφεραν εκατοντάδες βαριά οπλισμένους τζιχαντιστές, κυρίως ξένους.

Σύμφωνα με το BBC, πολλοί από αυτούς ενδέχεται να πήγαν στην Τουρκία και να προετοιμάζουν επιθέσεις στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς για το ρεπορτάζ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο, ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, είπε ότι «από τους 3.500 άμαχους που είχαν εγκαταλείψει τη Ράκα τότε, λιγότεροι από 300 αναγνωρίστηκαν ως πιθανοί μαχητές του ΙΚ».

Η συμφωνία με τις SDF προέβλεπε ότι θα ελέγχονταν οι φωτογραφίες και τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων των ανδρών που βρίσκονταν σε στρατεύσιμη ηλικία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γνωστοί τζιχαντιστές να μπορέσουν να ξεφύγουν, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ντίλον.

Ο ίδιος δήλωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει «με 100% βεβαιότητα ότι όλοι οι μαχητές ταυτοποιήθηκαν κατά τη φυγή τους από τη Ράκα».

Όπως είπε, είναι «πιθανό» ορισμένοι «μαχητές να μπόρεσαν να κρυφτούν μεταξύ των αμάχων» ή «να παρίσταναν τα ντόπια μέλη του ΙΚ» και να μπόρεσαν να διαφύγουν.

Όταν η αυτοκινητοπομπή βγήκε από τη Ράκα την επιτηρούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη του συνασπισμού, αλλά αποφασίστηκε να μην τη βομβαρδίσουν εξαιτίας της παρουσίας περίπου 3.000 αμάχων, συμπλήρωσε ο συνταγματάρχης Ντίλον.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, την αυτοκινητοπομπή αποτελούσαν περίπου 50 φορτηγά, 13 λεωφορεία και 100 και πλέον άλλα οχήματα του ίδιου του ΙΚ.

Οι τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων ξένοι από το Αζερμπαϊτζάν, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία, την Τουρκία και την Υεμένη, πήραν από την πόλη ό,τι μπορούσαν να μεταφέρουν, κυρίως όπλα και πυρομαχικά.

Το ΙΚ έχασε τη Ράκα τη 17η Οκτωβρίου, έπειτα από μήνες μαχών με τις δυνάμεις των SDF.

Οι τζιχαντιστές, που έλεγχαν τεράστια τμήματα της Συρίας και του Ιράκ πριν από μόλις μερικούς μήνες, έχουν πλέον περιοριστεί σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα μεταξύ του δυτικού Ιράκ και της ανατολικής Συρίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη ταυτόχρονες επιχειρήσεις εναντίον τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr