Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε στρατιωτικά στο Ιράκ – Κρατάει ακόμα λίγο στη Συρία

Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε στρατιωτικά στο Ιράκ – Κρατάει ακόμα λίγο στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μέρες φαίνεται να μετρά το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) τόσο στο έδαφος του Ιράκ, όσο και σε εκείνο της Συρίας, με τον ιρακινό στρατό, τις ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές, τον συριακό στρατό και τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να σφίγγουν τον κλοιό και να καταλαμβάνουν συνεχώς εδάφη από τους τζιχαντιστές.

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν μέσα σε μερικές ώρες τη Ράουα, την τελευταία πόλη της χώρας που βρισκόταν ακόμη υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ.

Λιγότερες από τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση της έναρξης της επιχείρησης, η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε την «απελευθέρωση του συνόλου της Ράουα όπου η ιρακινή σημαία υψώθηκε στα δημόσια κτίρια».

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, χαιρέτησε «μια απελευθέρωση σε χρόνο ρεκόρ» και υπογράμμισε ότι οι ιρακινές δυνάμεις «συνεχίζουν τις επιχειρήσεις σάρωσης της ερήμου προκειμένου να ασφαλίσουν τα σύνορα με τη Συρία».

«Στρατιωτικά, το Ισλαμικό Κράτος έχει νικηθεί, αλλά τώρα θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τα κατάλοιπά του για να εξαλείψουμε την παρουσία του», εξήγησε κατά την ανακοίνωση της νίκης στη Ράουα ο στρατηγός Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος της ιρακινής στρατιωτικής διοίκησης.

«Οι ώρες του δήθεν χαλιφάτου είναι μετρημένες», έγραψε στο Twitter ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Μπρετ ΜακΓκεργκ.

Ο Διεθνής Συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει το 95% των εδαφών που είχε κατακτήσει το 2014 στη Συρία και στο Ιράκ.

Απέχοντας πολύ από τα μεγάλα τμήματα εδαφών τα οποία είχαν καταλάβει εκείνο τον χρόνο, οι τζιχαντιστές κατέχουν ακόμη την πόλη Αλ Μπουκαμάλ στη Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ και ορισμένες ερημικές περιοχές από τη μία και την άλλη πλευρά των πορωδών συνόρων των δύο χωρών.

Στο Ιράκ

Μετά την ανακατάληψη της Ράουα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία στη δυτική έρημο, οι ιρακινές δυνάμεις εξακολουθούν να σαρώνουν μεγάλα κομμάτια της ερήμου κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία για να εκδιώξουν τους τελευταίους τζιχαντιστές.

Στις 3 Νοεμβρίου οι ιρακινές δυνάμεις εκδίωξαν το Ισλαμικό Κράτος από την Αλ Κάιμ, μια μεγάλη κωμόπολη στην έρημο περίπου 10 χλμ. από τα σύνορα. Την ίδια ημέρα, ανέκτησαν επίσης τον έλεγχο του συνοριακού φυλακίου που συνδέει την Αλ Κάιμ με τη Συρία.

Σύμφωνα με Ιρακινό ειδικό, οι τζιχαντιστές κατέχουν λιγότερο το 5% του ιρακινού εδάφους.

«Αυτό που απελευθερώθηκε είναι περιοχές οροθετημένες διοικητικά και κατοικημένες. Όμως οι ξεροπόταμοι, οι οάσεις, οι αδειανές ερημικές εκτάσεις που όλες μαζί αντιπροσωπεύουν το 4% του ιρακινού εδάφους, βρίσκονται ακόμη στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους», εξηγεί ο Χίσαμ Αλ Χασέμι.

Στη Συρία

Η τελευταία πόλη στην οποία βρίσκονται ακόμη τζιχαντιστές στη Συρία είναι η Αλ Μπουκαμάλ, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος εξαπέλυσαν την Πέμπτη επίθεση για την ανακατάληψη της Αλ Μπουκαμάλ όπου οι μάχες συνεχίζονται, ενώ ο ρωσικός στρατός, σύμμαχος της Δαμασκού, βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές από αέρος.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε στις 9 Νοεμβρίου ότι ανακατέλαβε την Αλ Μπουκαμάλ, αλλά οι τζιχαντιστές κατάφεραν μερικές ημέρες αργότερα να ξαναπάρουν τον έλεγχο.

Το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να ελέγχει το 25% της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας Ντέιρ Αλ Ζουρ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην επαρχία αυτή, οι τζιχαντιστές κατέχουν επίσης πολλά χωριά και τουλάχιστον μία πετρελαιοπηγή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Εκτός από την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων, η τρομοκρατική οργάνωση αντιμετωπίζει στην επαρχία αυτή μια επίθεση Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων δημοκρατικών μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Αλλού στη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος είναι παρόν στην παλαιστινιακή προσφυγική συνοικία Γιαρμούκ της Δαμασκού και στη Χατζάρ Αλ Ασουαντ. Ελέγχει επίσης μικρές περιοχές στην επαρχία Χομς (κεντρο-δυτικά) και στην επαρχία Νταράα (νότια).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Οι Ιρακινοί εξάρθρωσαν μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr