Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η συριακή ισλαμιστική αντιπολίτευση συνεδριάζει στη Σαουδική Αραβία μήπως και… συμφωνήσει για ειρήνη

Η συριακή ισλαμιστική αντιπολίτευση συνεδριάζει στη Σαουδική Αραβία μήπως και… συμφωνήσει για ειρήνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι βασικές οργανώσεις της ισλαμιστικής συριακής αντιπολίτευσης ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τους στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, με στόχο να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να παρουσιαστούν με κοινές θέσεις, την ώρα που αυξάνονται οι πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να συσταθεί μια αντιπροσωπεία με πιο συμφιλιωτική προσέγγιση σε κάποια αμφιλεγόμενα θέματα, με βασικότερο το μέλλον του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, προκειμένου να εκπροσωπήσει την αντιπολίτευση στις συνομιλίες που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 28 Νοεμβρίου στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Έπειτα από πρόσκληση του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Άντελ Αλ Τζουμπέιρ στη συνάντηση συμμετέχουν περίπου 140 Σύροι αντιπολιτευόμενοι, από διάφορες οργανώσεις της διχασμένης αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι του Ιράν, της Τουρκίας και της Ρωσίας, που παριστάνουν τις “εγγυήτριες δυνάμεις” της ειρήνης στη Συρία, πρόκειται να συναντηθούν το απόγευμα της Τετάρτης στο Σότσι για να συζητήσουν την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Συρία.

Μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία έχουν αποτύχει, κυρίως εξαιτίας των διαφωνιών για την τύχη του Άσαντ, την άμεση αποχώρηση του οποίου θέτει ως προϋπόθεση η αντιπολίτευση.

Όμως, καθώς ο συριακός στρατός αυξάνει τις νίκες του επί του πεδίου, ενισχύοντας τη θέση του στη διεθνή σκηνή απέναντι στους εξεγερμένους ισλαμιστές, η αντιπολίτευση, που υπονομεύεται από εσωτερικούς διχασμούς, προσπαθεί να συσπειρωθεί.

Χαρακτηριστικό της έντασης μεταξύ των διαφόρων πλευρών, πολλές προσωπικότητες της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC), που μέχρι πρότινος εκπροσωπούσε την αντιπολίτευση στη Γενεύη, υπέβαλαν την παραίτησή τους μόλις δύο ημέρες πριν το σημερινό συνέδριο.

Μεταξύ αυτών ο συντονιστής της HNC Ρίαντ Χιτζάμπ, ο οποίος χωρίς να εξηγήσει τους λόγους για την παραίτησή του, τόνισε ότι εξακολουθεί να αντιστέκεται «στις απόπειρες που έχουν στόχο να περιοριστούν οι απαιτήσεις της επανάστασης και να δοθεί παράταση στο καθεστώς».

«Πολλά στελέχη που αρνούνται κατηγορηματικά να δουν τον Άσαντ στο μέλλον της Συρίας αποκλείστηκαν», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της HNC που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και δεν έχει προσκληθεί στο Ριάντ.

Οι απομακρύνσεις αυτές οφείλονται, όπως είπε, «στις πιέσεις που ασκεί η Ρωσία στη Σαουδική Αραβία».

«Αν και η Σαουδική Αραβία στηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση, σήμερα έχει δικά της συμφέρονται με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ (…) και επιθυμεί μια άμεση λύση στη συριακή κρίση», συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οι παραιτήσεις αυτές έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τη Μόσχα, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να εκτιμά ότι «θα βοηθήσουν την αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Συρία να ενωθεί με εποικοδομητικό τρόπο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr