Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας παρουσίασε η Ελβετία

Εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας παρουσίασε η Ελβετία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας παρουσίασε η Ελβετία.Αν θέλεις να σταματήσεις την τρομοκρατία, δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι να φθάσει στην πόρτα σου», ήταν η φράση – κλειδί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα η υπουργός Δικαιοσύνης, Σιμονέτα Σομαρούγκα.

Αν και η ουδέτερη Ελβετία μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις φαίνεται πως η κυβέρνησή της προτιμά «το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν».

Το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της τρομοκρατίας στην Ελβετία περιλαμβάνει 26 επιμέρους μέτρα, μερικά από τα οποία ήδη προϋπήρχαν, αλλά για πρώτη φορά αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση.

«Αν θέλουμε να επιτύχουμε κάτι, θα πρέπει να αποτρέψουμε την ριζοσπαστικοποίηση κάποιων ανθρώπων, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καταφεύγουν στη βία και να γίνονται τρομοκράτες», δήλωσε η Ελβετίδα υπουργός Δικαιοσύνης.

Το εθνικό σχέδιο δράσης εναντίον της τρομοκρατίας άρχισε να αναπτύσσεται από τον Σεπτέμβριο του 2016 αλλά η ομόφωνη έγκρισή του επιτεύχθηκε στις 24 Νοεμβρίου και έγινε δημόσια γνωστό την Δευτέρα.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο θα ζητείται από τα καντόνια, τις πόλεις και τις κοινότητες να δίνουν πληροφορίες, να ενημερώνουν τις αρχές και να αναφέρουν τις υπηρεσίες που έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν για την πρόληψη αλλά και για τον εντοπισμό τρομοκρατικής απειλής.

Οι θεσμοί στα καντόνια θα εργάζονται ώστε να εντοπίζουν σε αρχικό στάδιο και να αξιολογούν μια απειλή από πιθανούς υπόπτους ενώ παράλληλα, το κάθε καντόνι θα πρέπει να συστήσει ένα όργανο για να αναλάβει αυτά τα άτομα και την επανένταξή τους στην κοινωνία.

Ειδική αναφορά κάνει το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της τρομοκρατίας στο ρόλο των εκπαιδευτικών. «Επειδή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας προσωπικότητας θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική στήριξη και τα σχολεία θα πρέπει να διαθέτουν διδακτικό υλικό και προγράμματα ώστε να τους επιτρέπουν την συζήτηση για τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία», αναφέρει το σχέδιο.

Μπορεί η Ελβετία να είναι μια ουδέτερη χώρα αλλά, σύμφωνα με το Reuters, κάποιες πρακτικές της θα μπορούσαν να την συμπεριλάβουν στο στόχαστρο των τρομοκρατών.

Το 2009 οι Ελβετοί αποφάσισαν να απαγορεύσουν την κατασκευή νέων τζαμιών ενώ το καντόνι του Τιτσίνο έχει απαγορεύσει την μπούρκα. Επίσης, το 2020 είναι πιθανόν να διεξαχθεί στην Ελβετία εθνικό δημοψήφισμα για την απαγόρευση της μπούρκας, μετά την συγκέντρωση 100.000 υπογραφών από ακτιβιστές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr