Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε έξαλλη οργή το Ιράν για την Ιερουσαλήμ: “Παράλογη απόφαση εκ μέρους των ΗΠΑ”

Σε έξαλλη οργή το Ιράν για την Ιερουσαλήμ: “Παράλογη απόφαση εκ μέρους των ΗΠΑ”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ιράν κατήγγειλε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει μια “νέα Ιντιφάντα”, δηλαδή μια νέα παλαιστινιακή εξέγερση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, σε ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για “πρόκληση και για μια παράλογη απόφαση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών (…) που θα προκαλέσει μια νέα Ιντιφάντα και θα ωθήσει προς πιο ριζοσπαστικές συμπεριφορές και περισσότερη οργή και βία”.

Η απόφαση του Τραμπ συνιστά μια “σαφή παραβίαση των διεθνών ψηφισμάτων”, προσθέτει το υπουργείο, εκτιμώντας ότι η Ιερουσαλήμ συνιστά “αναπόσπαστο τμήμα της Παλαιστίνης”.

“Το Ιράν καταδικάζει με δριμύτητα αυτήν την ενέργεια και καλεί τη διεθνή κοινότητα, τις χώρες που ασκούν επιρροή και ιδίως τις μουσουλμανικές χώρες να εμποδίσουν την εφαρμογή αυτής της απόφασης των ΗΠΑ που δεν ωφελεί παρά μόνο το σιωνιστικό καθεστώς, ώστε να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της περιοχής”, συνεχίζει το υπουργείο.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2000, μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη του ηγέτη της ισραηλινής δεξιάς Αριέλ Σαρόν στην Πλατεία των Τεμενών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, οδήγησε στο ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα κατά την ισραηλινής κατοχής. Η πρώτη Ιντιφάντα είχε ξεσπάσει τον Δεκέμβριο του 1987.

Η Ιερουσαλήμ τα τελευταία 100 χρόνια

Η Ιερουσαλήμ πέρασε το 1917 -κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου- από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί αποχώρησαν από την πόλη, όταν άρχισε να γίνεται αντικείμενο σφοδρής διαμάχης μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων.

Τελικά, το 1947 το δυτικό τμήμα της έγινε εβραϊκό και το ανατολικό αραβικό.

Το Ισραήλ ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του το 1949.

Το 1967, στον πόλεμο των έξι ημερών, οι Ισραηλινοί κατέλαβαν και τον ανατολικό τομέα της πόλης που κατεχόταν από την Ιορδανία.

Από τότε μέχρι σήμερα, δηλαδή 50 χρόνια μετά, ολόκληρη η Ιερουσαλήμ είναι μια ισραηλινή πόλη, με τους μουσουλμάνους Άραβες να συνεχίζουν να ζουν στο ανατολικό τμήμα της.

Οι μουσουλμάνοι Άραβες της Παλαιστίνης ζητούν ο ανατολικός τομέας της Παλαιστίνης να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Στην Ιερουσαλήμ βρίσκονται η Κνεσέτ (το κοινοβούλιο του Ισραήλ), η προεδρική και η πρωθυπουργική κατοικία και το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Την ίδια ημέρα που το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ στο εσωτερικό του προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις γυναικών

Οι Ισραηλινοί πρώτα θα εκκενώσουν τη Ράφα από τους αμάχους και μετά θα εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές της Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr