Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκοπιανοί του Γκρουέφσκι κατηγορούν Παυλόπουλο και ζητούν από τις ΗΠΑ παρέμβαση για την ονομασία

Σκοπιανοί του Γκρουέφσκι κατηγορούν Παυλόπουλο και ζητούν από τις ΗΠΑ παρέμβαση για την ονομασία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ απέστειλαν Σκοπιανοί διανοούμενοι, που ανήκουν στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, ζητώντας να μην επιτρέψουν οι ΗΠΑ τον ελληνικό εκβιασμό για το θέμα της ονομασίας της χώρας τους και να στηρίξουν το αίτημα για συνταγματική χρήση του όρου «Μακεδονία».

«Σας καλούμε ως “Μακεδόνες” και μελετητές, ως ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την πατρίδα τους, τη Δημοκρατία της “Μακεδονίας” και λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευσή σας να σέβεστε και να υποστηρίξετε την κυριαρχία όλων των εθνών, σας ζητάμε να στρέψετε την προσοχή σας στα θεμελιώδη ζητήματα της διαμάχης με την Ελλάδα που θέτουν σε κίνδυνο το ίδιο το όνομά μας» αναφέρουν στην επιστολή, στρέφοντας τα πυρά τους και κατά του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για τα όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει για την αλυτρωτική πολιτική των Σκοπίων.

«Στην πραγματικότητα, το ύψος της ελληνικής αδιαλλαξίας στο ζήτημα αυτό εκφράστηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο Παυλόπουλο, όταν είπε πως ίδια η χρήση της λέξης “Μακεδονία” στο επίσημο όνομα της χώρας μας, αντιπροσωπεύει αλυτρωτισμό.

Ο Παυλόπουλος δηλώνει πως η “Μακεδονία” έχει εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελλάδα και υφαρπάζει την πολιτιστική κληρονομιά του αρχαίου έθνους των Μακεδόνων Μακεδονίας, το οποίο, σύμφωνα με τον Παυλόπουλο, ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα».

Οι συντάκτες της επιστολής μιλούν προκλητικά ευθέως για “κατοχή” της Μακεδονίας από την Ελλάδα και για “μακεδονική” μειονότητα, τα δικαιώματα της οποίας παραβιάζονται στη χώρα μας.

«Η θέση της Ελλάδας απέναντι στη “Μακεδονία” ξεκινάει από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, όταν δόθηκαν τμήματα της Μακεδονίας στην Ελλάδα, οδηγώντας στην απέλαση των “Μακεδόνων”, καθώς και στην άρνηση αναγνώρισης ύπαρξης “μακεδονικής” μειονότητας. Ακόμη και σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα της εθνικής “μακεδονικής” μειονότητας που ζει στη χώρα».

Στη συνέχεια επιχειρείται να εξηγηθεί στον Αμερικανό πρόεδρο τι σημαίνει η αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων, όπως επιδιώκει η Ελλάδα:

«Η αλλαγή του ονόματος της χώρας σημαίνει αλλαγή του έθνους και της γλώσσας, παραβιάζοντας το δικαίωμα αυτοδιάθεσης (…) Η “μακεδονική” ταυτότητα, που αναπτύσσεται εδώ και αιώνες ως κληρονομιά του λαού μας, η γλώσσα, ο πολιτισμός και η ιστορία, τεμαχίζονται.

Το όνομα εκφράζει την ταυτότητα που έχει αναπτυχθεί εδώ και αιώνες στην εθνική επικράτεια της “Μακεδονίας” και πρέπει να προστατευτεί» συνεχίζουν οι συντάκτες της επιστολής, θέτοντας ευθέως στον πρόεδρο των ΗΠΑ τερματισμό των συνομιλιών με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.

«Όλα τα επιχειρήματα που σας παρουσιάστηκαν αποδεικνύουν πως έχουμε ονομασία που είναι απαράδεκτο να εγκαταλείψουμε.

»Για το λόγο αυτό, θεωρούμε πως οι συνομιλίες είναι άσκοπες και θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

»Σας ευχαριστούμε για την ευγενική σας προσοχή και ελπίζουμε για μια θετική απάντηση» καταλήγουν.

Την προκλητική επιστολή υπογράφουν οι καθηγήτριες Jovanka Kepeska, Tanja Karakamisheva, Marija Emilija Kukubajska, Ivanka Vasilevska οι δημοσιογράφοι Nenad Mirchevski, Ljupco Cvetanovski και Cvetin Chilimanov, ο αρθρογράφος Sotir Kostov, ο ζωγράφος Aco Stankovski, ο ποιητής Eftim Kletnikov και ο παραγωγός Boris Damovski.

Άπαντες θεωρούνται του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι και όσων είχε μεθοδικά επιχειρήσει να επιβάλλει τα τελευταία χρόνια.

Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της λεγόμενης «United “Macedonian” Diaspora» στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για σοβαρή διάσταση απόψεων της σκοπιανής διασποράς ΗΠΑ, Αυστραλίας και Καναδά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ζάεφ για άμεση επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr