Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποια είναι η θέση Τραμπ για την οπλοκατοχή μετά το μακελειό στη Φλόριντα

Ποια είναι η θέση Τραμπ για την οπλοκατοχή μετά το μακελειό στη Φλόριντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η διαφορετική αντιμετώπιση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε σχέση με τους προκατόχους του σε παρόμοια δραματικά περιστατικά, του μακελειού σε σχολείο στη Φλόριντα με τους 17 νεκρούς έχει προκαλέσει έκπληξη.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να αναφερθεί στο θέμα της οπλοκατοχής και έπειτα από πιέσεις των συμβούλων του μετά τα ερωτήματα που προκλήθηκαν από την αρχική του σιωπή, αποφάσισε να μιλήσει.

«Είμαστε εδώ για εσάς, ό,τι κι αν χρειάζεστε, ό,τι κι αν μπορούμε να κάνουμε, για να απαλύνουμε τον πόνο σας», τόνισε απευθυνόμενος στις οικογένειες των θυμάτων.

Λίγο νωρίτερα είχε ζητήσει μέσω ανακοίνωσής του οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στις αμερικανικές πρεσβείες.

Τα δάκρυα του Ομπάμα

Σε αντίστοιχες καταστάσεις, οι προκάτοχοι του Ντόναλντ Τραμπ είχαν σπεύσει να μιλήσουν για να καλέσουν σε αλληλεγγύη και να καθησυχάσουν το έθνος.

Τα δάκρυα του Μπαράκ Ομπάμα μετά τον θάνατο 26 ανθρώπων, εκ των οποίων 20 παιδιά ηλικίας έξι με επτά ετών, στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ το 2012, αναδείχθηκαν σε μία από τις πλέον εμβληματικές στιγμές της προεδρίας του.

«Όταν συμβαίνει κάτι τόσο σοβαρό, οι Αμερικανοί περιμένουν να μιλήσει ο πρόεδρος», εξήγησε ο Τέρι Σούπλατ, λογογράφος του Ομπάμα, ο οποίος επεσήμανε ότι ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ αναγκάστηκε να εκφωνήσει ομιλία για παρόμοια περιστατικά τουλάχιστον 15 φορές.

Ο Τραμπ περιορίστηκε την Τετάρτη να γράψει σε ανάρτησή του στο Twitter ότι στέλνει «τις προσευχές και τα συλλυπητήριά του» στις οικογένειες των θυμάτων, προσθέτοντας ότι συνομίλησε με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρικ Σκοτ και ότι «συνεργάζεται στενά με τις δυνάμεις ασφαλείας για το φρικτό αυτό περιστατικό σε σχολείο της Φλόριντα».

Συγκέντρωση κοντά στο σχολείο

Στο μεταξύ πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ σε ένα πάρκο κοντά στο σχολείο όπου σημειώθηκε η τραγωδία, με αρκετούς να κρατούν από ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων, τα 14 από τα οποία ήταν 14 με 18 ετών.

Η μητέρα ενός εξ αυτών, η Αλίσα Άλαντεφ, μιλώντας στο CNN απευθύνθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο λέγοντάς του: «Σας παρακαλώ, κάντε κάτι άλλο, ενεργείστε, το έχουμε ανάγκη τώρα. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι έχουν ανάγκη τώρα να νιώσουν ασφαλείς».

Παρά τις προσπάθειες που είχε καταβάλει ο Ομπάμα προκειμένου να αλλάξει η νομοθεσία για την οπλοκατοχή, δεν κατάφερε τίποτα.

«Η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης τέτοιων περιστατικών έχει γίνει ρουτίνα. Οι δηλώσεις μου έχουν καταντήσει ρουτίνα», είχε καταγγείλει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ το 2015 έπειτα από ένα ακόμη περιστατικό με νεκρούς σε σχολείο.

Οπλοκατοχή και ψυχικές ασθένειες

Κι αν ο Τραμπ δήλωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την πόλη Πάρκλαντ, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, απέφυγε στο διάγγελμά του να αναφερθεί στη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που διασφαλίζει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή αλλά και στα ημιαυτόματα όπλα, όπως το AR-15 που χρησιμοποίησε ο δράστης στη Φλόριντα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν επιθυμεί να κάνει αλλαγές στη νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

Παραδόξως η στάση του αυτή έχει οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων των όπλων, καθώς οι ερασιτέχνες συνήθως αυξάνουν το οπλοστάσιό τους όταν οι πολιτικοί απειλούν να περιορίσουν την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το «δύσκολο πρόβλημα των ψυχικών ασθενειών», αφού χαρακτήρισε τον δράστη «ψυχικά διαταραγμένο» και αφού κάλεσε τους Αμερικανούς να καταγγέλλουν οποιαδήποτε «αλλόκοτη» συμπεριφορά παρατηρούν.

Για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε επίσης την καλύτερη προετοιμασία των σχολείων και την καλύτερη αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων των νέων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κλιματική Αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και επηρεάζει τη μέτρηση του χρόνου

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr