Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τίλερσον ζήτησε από τους Τούρκους να σταματήσουν τις επιθέσεις στην Εφρίν – Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Ο Τίλερσον ζήτησε από τους Τούρκους να σταματήσουν τις επιθέσεις στην Εφρίν – Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην ανάγκη εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων εστίασαν στις κοινές δηλώσεις τους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον στο περιθώριο της διήμερης επίσκεψής του στην Άγκυρα της Τουρκίας, δίχως όμως καμία πλευρά να υποχωρεί από τις θέσεις της.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι έχει οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε «κρίσιμο στάδιο» επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει από κοινού με τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στον καθορισμό μηχανισμών για τη διευθέτηση των μεταξύ τους ζητημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση στα μέσα του Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Τίλερσον επιβεβαίωσε την σημαντική και εις βάθους σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία και επέλεξε να εστιάσει στην κατάσταση στην Συρία με αφορμή την πρόταση που προχώρησε η Αγκυρα νωρίτερα σήμερα -δια Τούρκου αξιωματούχου- βάσει της οποίας ζητά την απόσυρση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανατολικά του Ευφράτη ποταμού στη Συρία και την παρουσία τουρκικών και αμερικανικών στρατεύματων στην περιοχή Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας.

«Αναγνωρίζω το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να διασφαλίσει τα σύνορά της», δήλωσε ο κ. Τίλερσον και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ και η Τουρκία μοιράζονται κοινούς στόχους για τη Συρία, όπως την νίκη έναντι του Ισλαμικού Κράτους, τη διασφάλιση ασφαλών και σταθερών ζωνών αλλά και την ανεξαρτησία και ενότητα της Συρίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την Αγκυρα να περιορίσει την στρατιωτική της επιχείρηση στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν και να αποφύγει δράσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός υπουργός σχολίασε ότι τα όπλα που διατίθενται στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα περιοριστούν σε ειδικές αποστολές, ενώ θα αυξάνεται σταδιακά η παροχή τους για την επίτευξη αποκλειστικά στρατιωτικών στόχων.

Παράλληλα, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το αμερικανικό προσωπικό που εργάζεται στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο αξιωματούχος, που κατέθεσε την πρόταση για την κοινή στρατιωτική παρουσία στην Μάνμπιτζ, δεν θέλησε να κατονομαστεί καθώς οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη επισήμως.

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την πρόταση, η οποία μάλιστα υποβλήθηκε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με κίτρινο χρώμα τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο, με γαλάζια τα εδάφη υπό τουρκική κατοχή ή τουρκικό έλεγχο, με κόκκινο τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση της Συρίας, με σκούρο πράσινο η Αλ Κάιντα και με ανοιχτό πράσινο οι «μετριοπαθείς» ισλαμιστές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr