Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στα «κόκκινα» ο αντισημιτισμός στην Αυστρία – Αντιεβραϊκές επιθέσεις από δεξιά και αριστερά

Στα «κόκκινα» ο αντισημιτισμός στην Αυστρία – Αντιεβραϊκές επιθέσεις από δεξιά και αριστερά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Εβραίοι, Ρατσισμός,

Πολύ μεγάλο αριθμό αντισημιτικών αδικημάτων στην Αυστρία μέσα στο 2017, που ο αριθμός τους (503) έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2014, καταγράφει η νέα ετήσια έκθεση του «Φόρουμ κατά του Αντισημιτισμού», που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Βρισκόμαστε σε ένα ρεκόρ όλων των εποχών», σχολίασε για τα στοιχεία της έκθεσης ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Θρησκευτικής Κοινότητας Όσκαρ Ντόιτς, σημειώνοντας ότι πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί και οι οποίες, σύμφωνα με την εκτίμηση του Φόρουμ υπήρξαν αντισημιτικές και είχαν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές δεν καταγγέλονται, ενώ το Φόρουμ κατατάσσει τα αντισημιτικά επεισόδια σε κατηγορίες, στην πρώτη των οποίων εντάσσονται οι ύβρεις και απειλές, στη δεύτερη το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τρίτη οι επιστολές και τα τηλεφωνήματα, στην τέταρτη οι βανδαλισμοί και στην πέμπτη η άσκηση σωματικής βίας.

Σχεδόν δύο τρίτα (62%) των αντισημιτικών ενεργειών δεν μπορούν να προσδιοριστούν ιδεολογικά, ένα ποσοστό 24% είναι ακροδεξιάς προέλευσης, ένα 10% ισλαμικής, ενώ ένα 3% φέρεται να έχει αριστερό υπόβαθρο.

Από το «Φόρουμ κατά του Αντισημιτισμού» επισημαίνεται πως, εξαιτίας του υψηλού αριθμού των περιπτώσεων που δεν μπορούν να προσδιοριστούν ιδεολογικά, δεν μπορεί να ειπωθεί ποια μορφή αντισημιτισμού είναι η ποσοτικά μεγαλύτερη.

Τονίζεται επίσης πως τα στοιχεία δεν δείχνουν μεν από πού προέρχονται τα περισσότερα αδικήματα αντισημιτισμού, ωστόσο μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο αντισημιτισμός προέρχεται από παντού και αυτό δεν πρέπει να γίνεται πουθενά αποδεκτό.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα Βιέννης τόνιζε ότι εξακολουθεί να μην διατηρεί καμία πολιτική επαφή με εκπροσώπους του συγκυβερνώντος στην Αυστρία, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, και πως αυτό ισχύει και για τα μέλη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού που προέρχονται από αυτό το κόμμα.

Όπως σημειώνονταν στην ανακοίνωση, η σχετική απόφαση της διοικούσας επιτροπής της Κοινότητας, για απόρριψη του Κόμματος των Ελευθέρων, οφείλεται στο γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, οι ομάδες των παγγερμανιστικών αδελφοτήτων εντός του κόμματος αυτού ήταν οι πρωτεργάτες του αντισημιτισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η απόφαση της διοικούσας επιτροπής στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε παρόμοιες αποφάσεις της Εβραϊκής Κοινότητας Γερμανίας, του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου και από επίσημους εκπροσώπους του κράτους του Ισραήλ.

Ενδεικτικό είναι, πως, ακριβώς την ημέρα της πανηγυρικής πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που είχε ορκιστεί στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου, το επίσημο Ισραήλ είχε ανακοινώσει την απόφασή του να «μποϋκοτάρει» τους υπουργούς που προέρχονται από το Κόμμα των Ελευθέρων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ισραηλινή απόφαση είναι κατά πολύ ηπιότερη της στάσης που είχε κρατήσει το Ισραήλ απέναντι στην Αυστρία την περίοδο 2000-2006, όταν είχε αποσύρει επί πέντε ολόκληρα χρόνια τον πρέσβη του από την Αυστρία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή των Ελευθέρων υπό τον διαβόητο τότε αρχηγό τους Γεργκ Χάιντερ, στην τότε κυβέρνηση συνασπισμού τους με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Εναντίον εκείνης της κυβέρνησης του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, της πλέον αμφιλεγόμενης στην αυστριακή μεταπολεμική ιστορία, και εξαιτίας της συμμετοχής σε αυτή της Ακροδεξιάς, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν επιβάλει πολύμηνες κυρώσεις, μέτρο στο οποίο βέβαια, τη φορά αυτή, δεν προτίθενται να προβούν οι Βρυξέλλες, όπως έχει αναφερθεί αρμοδίως από τους εκεί κύκλους της ΕΕ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, εδώ και πολύ καιρό, το Κόμμα των Ελευθέρων προβάλει ιδιαίτερα τις επαφές που ισχυρίζεται πως έχουν στελέχη του με υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Βιέννη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις «επαφές» οι Ελεύθεροι είχαν δώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του κόμματος για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές το 2016, Νόρμπερτ Χόφερ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Αυστρία: Σεξουαλικές επιθέσεις σε 12χρονη από 17 εφήβους- Κατέγραφαν σε βίντεο τις πράξεις τους

Χειροπέδες σε 43χρονο που υποκινούσε βία κατά των ομοφυλόφιλων μέσω social media

Ένοχος για ψευδορκία ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και δείπνησε με τους Αμερικανοεβραίους της AIPAC

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr