Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Έντι Ράμα πρότεινε Αλβανία και Κόσοβο να έχουν έναν πρόεδρο

Ο Έντι Ράμα πρότεινε Αλβανία και Κόσοβο να έχουν έναν πρόεδρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα εξέφρασε την άποψη ότι η Αλβανία και το Κόσοβο, πέρα από την κοινή εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να έχουν έναν και μόνον αρχηγό κράτους.

«Η Αλβανία και το Κόσοβο θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο κοινές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Γιατί να μην έχουν και έναν πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια;», διερωτήθηκε ο Ε. Ράμα, μιλώντας στην εορταστική συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου για την επέτειο των 10 ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Παραδέχθηκε ότι για την ώρα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η ιδέα αυτή ωστόσο, πρόσθεσε «κάθε όνειρο είναι πραγματοποιήσιμο».

Ο κ. Ράμα ανέφερε επίσης ότι «το Κόσοβο και η Αλβανία, αν και τυπικά είναι δύο ξεχωριστές διοικητικές οντότητες, αποτελούν μέρος της ίδιας ιστορικής αφήγησης, ενός κοινού εθνικού συναισθήματος και εγγενούς πολιτικού συμφέροντος».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε στην ομιλία του ότι τα Τίρανα και η Πρίστινα εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία ενιαίας τελωνειακής, εμπορικής και οικονομικής ένωσης, ενώ σύντομα θα υπάρξει και ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του Κοσόβου με τη Σερβία, τόνισε ότι οι δύο λαοί θα πρέπει να ζήσουν σε συνθήκες καλής γειτονίας ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κόσοβο είναι αυτόνομη επαρχία στο πλαίσιο της Σερβίας, η οποία όμως ντε φάκτο από το 1999 και ντε γιούρε από το 2008 έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του Βελιγραδίου.

Πριν από 10 χρόνια, κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία έχει μεν αναγνωριστεί από δεκάδες χώρες – μέλη του ΟΗΕ, όχι όμως από πέντε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα.

Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Κοσόβου είναι εθνικά Αλβανοί, ενώ υπάρχει και σημαντική σερβική μεινότητα, κυρίως στον βορρά του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr