Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρόεδρος της Κολομβίας έδωσε εντολή για διαπραγματεύσεις με τον ELN

Ο πρόεδρος της Κολομβίας έδωσε εντολή για διαπραγματεύσεις με τον ELN
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Κολομβία, Λατινική Αμερική,

Εντολή για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, έδωσε ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Αφότου τερματίστηκε η αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, υπήρξαν και στις δύο πλευρές πάρα πολλοί νεκροί, πάρα πολλοί τραυματίες, πάρα πολλά θύματα -αυτό πρέπει να το σταματήσουμε», τόνισε ο Σάντος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν μιλήσουμε», συνέχισε.

«Για να σωθούν ζωές, για να υπάρξει απόλυτη ειρήνη στην Κολομβία, αποφάσισα να ξαναρχίσει ο διάλογος με τον ELN», υπογράμμισε ο πρόεδρος Σάντος και διευκρίνισε ότι έδωσε «οδηγίες στον επικεφαλής διαπραγματευτή (της κυβέρνησης) Γκουστάβο Μπελ να μεταβεί στο Κίτο για να επαναληφθούν οι συνομιλίες» στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, η λεγόμενη δημόσια φάση των οποίων είχε αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2017.

Ο Σάντος πήρε αυτή την απόφαση μετά την μονομερή εκεχειρία που ανακήρυξε -και τήρησε απαρέγκλιτα- ο ELN εν όψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος της Κολομβίας ανέφερε πως καταρχήν τα μέρη θα συζητήσουν «μια νέα (αμοιβαία) κατάπαυση του πυρός και διακοπή των εχθροπραξιών», η οποία θα είναι «επαληθεύσιμη», προκειμένου «να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χαθούν κι άλλες ζωές».

«Απαντάμε θετικά στο κάλεσμα του προέδρου Σάντος να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, με την πεποίθηση ότι είναι καλύτερο να γίνει ο διάλογος στη βάση μιας αμοιβαίας εκεχειρίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της λίγη ώρα αργότερα η οργάνωση των ανταρτών.

Ο Σάντος, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία της Κολομβίας το 2010 και θα αποχωρήσει από την εξουσία τον Αύγουστο, έπειτα από δύο συναπτές τετραετείς θητείες, αποπειράται να συνάψει με τον ELN μια συμφωνία ειρήνης παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε το 2016 με την ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών της λατινοαμερικάνικης χώρας, τη FARC, η οποία έκτοτε αφοπλίστηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Η πρώτη συμφωνία αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που συνήψαν τα δύο μέρη στην ιστορία διήρκεσε 101 ημέρες, από την 1η Οκτωβρίου 2017 ως την 9η Ιανουαρίου 2018, αλλά δεν ανανεώθηκε εξαιτίας μιας σειράς κυρίως βομβιστικών επιθέσεων των ανταρτών που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ αστυνομικοί και 19 στρατιώτες και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα μέλη των σωμάτων ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων. Στις τάξεις των ανταρτών οι απώλειες ήταν τουλάχιστον 34 την ίδια περίοδο.

Οι προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, την 27η Μαΐου και τη 17η Ιουνίου, ενδέχεται να κρίνουν την μοίρα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Μπογοτά και τους αντάρτες του ELN.

Η Κολομβία σπαράσσεται επί μισό αιώνα και πλέον από τον πιο μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο στο δυτικό ημισφαίριο, στον οποίο ενεπλάκησαν περίπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών που ανήκαν στην αριστερά, παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς, συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, ο στρατός και η αστυνομία.

Στον πόλεμο έχασαν τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι, πάνω από 60.000 θεωρούνται ως και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Μουράτ Γετκίν: Την 1η Απριλίου «όλοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία»

Η Κωνσταντινούπολη θα κρίνει το μέλλον του Ερντογάν – Τα δυο σενάρια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr