Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε ο Τίλερσον για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εξωτερικών

Τι είπε ο Τίλερσον για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εξωτερικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Tις πρώτες του δηλώσεις για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εξωτερικών  των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε ο Ρεξ Τίλερσον.

Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε στο πότε και πώς ενημερώθηκε για την απομάκρυνσή του, λέγοντας πως έλαβε μία κλήση από το Air Force One λίγο μετά το μεσημέρι, αρκετές ώρες δηλαδή μετά το tweet που ανάρτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο γνωστοποιούσε την αντικατάστασή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Μάικ Πόμπεο τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της CIA.

Τόνισε, ωστόσο, σε μία επίδειξη αλτρουισμού, ότι «αυτό που προέχει τώρα, είναι η ομαλή μετάβαση» στην επόμενη κατάσταση.

Ο Ρεξ Τίλερσον έκανε έναν μίνι απολογισμό του έργου του, επισήμανε τον κίνδυνο της Ρωσίας και δήλωσε περήφανος που «είχε την ευκαιρία να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα του».

«Η θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών εκπνέει τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου. Θα παραδώσω ωστόσο το χαρτοφυλάκιο των αρμοδιοτήτων μου στον αναπληρωτή Τζον Σάλιβαν, έως το τέλος της ημέρας. Το σημαντικότερο είναι να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε μια περίοδο που η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις πολιτικής και εθνικής ασφάλειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εργαστούν, ώστε να αντιμετωπίσουν την προβληματική συμπεριφορά της Ρωσίας.

Είμαι περήφανος που είχα την ευκαιρία να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην πατρίδα μου. Όλοι μας, όπως ξέρετε, θέλουμε να αφήσουμε αυτό το μέρος, καλύτερο απ’ ότι το παραλάβαμε», τόνισε ο Ρεξ Τίλερσον στην πρώτη του επίσημη δήλωση μετά την απομάκρυνσή του.

Ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε περήφανος για τις ενέργειες που έχουν γίνει στο θέμα της Βόρειας Κορέας και επικρότησε την τακτική που ακολουθεί η Ουάσινγκτον. Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόοδο που υπήρξε επί των ημερών του στο θέμα του Αφγανιστάν.

Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο απομακρύνθηκε από το State Department, ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι τον κάλεσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το Air Force One, ώρες μετά το tweet που αποκάλυπτε την απόλυσή του και την αναπλήρωσή του από τον Μάικ Πομπέι. «Έλαβα μία κλήση σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ λίγο μετά το μεσημέρι, από το Air Force One και μίλησα με τον διευθυντή του προσωπικού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Νωρίτερα, δηλώσεις είχε κάνει ο κορυφαίος σύμβουλος του Ρεξ Τίλερσον, Στιβ Γκλοντστάιν, λέγοντας ότι ουδεμία επαφή είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πριν από την αποπομπή του, αγνοώντας παράλληλα, τους λόγους της καθαίρεσής του.

«Ο υπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο και αγνοεί τους λόγους, όμως είναι ευγνώμων επειδή μπόρεσε να υπηρετήσει και εξακολουθεί να πιστεύει πως το να υπηρετείς το δημόσιο είναι ένα ευγενές καθήκον και δεν πρέπει να μετανιώνει κανείς γι’ αυτό», δήλωσε ο Στιβ Γκολντστάιν.

Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, λίγο αφότου αποκάλυψε ότι ο Τίλερσον δεν είχε μιλήσει με τον Τραμπ πριν από την αποπομπή του, ο Γκολντστάιν είχε την ίδια τύχη με τον Αμερικανό επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Στιβ Γκολντστάιν απολύθηκε με τη σειρά του σήμερα έπειτα από απόφαση του Λευκού Οίκου, αφού σχολίασε δημοσίως την αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον.

««Θα λείψει στους συναδέλφους του στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ, αλλά και σε όλους τους ομολόγους του ανά τον κόσμο», σημείωσε. Είχε κάθε πρόθεση να παραμείνει, λόγω της προόδου που είχε σημειώσει σε κρίσιμα θέματα εθνικής ασφάλειας», ανέφερε η ανακοίνωση του Γκολντστάιν.

Σχολιάζοντας τη δική του αποπομπή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Ανυπομονώ να ξεκουραστώ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr