Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τραμπ υποδέχεται την Τρίτη στον Λευκό Οίκο τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ

Ο Τραμπ υποδέχεται την Τρίτη στον Λευκό Οίκο τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δέκα μήνες μετά την τελευταία τους συνάντηση στο Ριάντ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται αύριο Τρίτη στον Λευκό Οίκο τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία στον Τραμπ να καταγγείλει το Ιράν, αλλά και να τοποθετηθεί για τις αλλαγές που συντελούνται στο σουνιτικό βασίλειο, στο εσωτερικό και το εξωτερικό: την άδεια που δόθηκε στις γυναίκες να οδηγούν, τους άνευ προηγουμένου διωγμούς στο όνομα του αγώνα κατά της διαφθοράς, τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Υεμένη, το μπρα ντε φερ με το Κατάρ.

Αφού ονομάστηκε πρίγκιπας διάδοχος τον Ιούνιο του 2017 από τον πατέρα του, τον βασιλιά Σαλμάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αρχικά παρουσίασε το «όραμα για το 2030», το οποίο συνίσταται στο να γίνει η σαουδαραβική οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο και, για να επιτευχθεί αυτό, στο να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις.

Το Ριάντ προβάλλει ιδιαίτερα την πρόθεσή του να επιταχύνει το πολιτικό πυρηνικό του πρόγραμμα. Σκοπός: να κατασκευαστούν 16 αντιδραστήρες μέσα στα 20 επόμενα χρόνια, με κόστος περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους και αναλυτές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, ο Σαλμάν υπεραμύνθηκε του διωγμού που εξαπέλυσε στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, στο πλαίσιο του οποίου πολλοί πρίγκιπες και μεγιστάνες στο βασίλειο κρατήθηκαν για πολλές εβδομάδες σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ριάντ που μετατράπηκε σε φυλακή.

«Αυτό που κάναμε ήταν απολύτως αναγκαίο», υποστήριξε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο και διαβεβαίωσε ότι όλα έγιναν με την «τήρηση των νόμων» της χώρας.

Κατά τον ίδιο η επιχείρηση αυτή- η οποία σημαδεύτηκε από τη σωματική κακοποίηση πολλών κρατουμένων σύμφωνα με μια εκτεταμένη έρευνα της εφημερίδας The New York Times-επέτρεψε να ανακτηθούν από το βασίλειο «πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια».

«Όμως ο αληθινός σκοπός δεν ήταν να φθάσουμε σε ένα δεδομένο ποσό αλλά να τιμωρηθούν οι διεφθαρμένοι και να σταλεί ένα σαφές μήνυμα που θα λέει ότι όποιος επιλέγει τη διαφθορά, θα λογοδοτεί για τις πράξεις του ενώπιον της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

Λίγο πριν από την άφιξή του στο αμερικανικό έδαφος, ο νεαρός πρίγκιπας διάδοχος υιοθέτησε ακόμη υψηλότερους τόνους, κάνοντας έναν παραλληλισμό, στη συνέντευξή του στο CBS, ανάμεσα στον επεκτατισμό που αποδίδει στον Αλί Χαμενεΐ, τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, και τη θεωρία του Αδόλφου Χίτλερ περί ζωτικού χώρου την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία.

Και συμπλήρωσε με μια προειδοποίηση: αν το Ιράν αναπτύξει πυρηνικά όπλα, η Σαουδική Αραβία θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο «το συντομότερο δυνατόν».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr