Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παράλυτος άνδρας ξαναπερπάτησε χάρη σε κύτταρα από τη μύτη του

Παράλυτος άνδρας ξαναπερπάτησε χάρη σε κύτταρα από τη μύτη του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μεταμόσχευση,

Ένας άνδρας, που είχε μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω, κατάφερε να περπατήσει, μετά από επιτυχή μεταμόσχευση κυττάρων που προέρχονταν από τη μύτη του. Το ιατρικό αυτό θαύμα, που έχει αναπτυχθεί από Βρετανούς επιστήμονες, πραγματοποιήθηκε από Πολωνούς γιατρούς

Ο 38χρονος Βούλγαρος Ντάρεκ Φιντίκα, είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο αποκαθίσταται σε σημαντικό βαθμό η κινητικότητα του, μετά από πλήρη καταστροφή των νεύρων της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που δίνει ελπίδα στα 3 περίπου εκατομμύρια ανθρώπων σε παρόμοια κατάσταση.

Ο Φιντίκα είχε τραυματιστεί σοβαρά στη σπονδυλική στήλη με μαχαίρι και παρά την επί 2 χρόνια φυσικοθεραπεία, δεν είχε εμφανίσει καμία βελτίωση.

Οι επιστήμονες πήραν οσφρητικά νευρικά κύτταρα από τη μύτη του, τα καλλιέργησαν και τα μεταφύτευσαν στη σπονδυλική στήλη του, λίγο πάνω και λίγο κάτω από το σημείο του τραύματος. Συνολικά έγιναν περίπου 100 μικρο-εγχύσεις 500.000 κυττάρων.

Επειδή τα κύτταρα ανήκαν στον ασθενή, δεν υπήρχε φόβος απόρριψής τους, ούτε ανάγκη για ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Τα κύτταρα της μύτης βοήθησαν σημαντικά στην επανασύνδεση και αναγέννηση των αποκομμένων νεύρων της σπονδυλικής στήλης, δημιουργώντας ανάμεσά τους μια νευρική «γέφυρα», κάτι που έως τώρα θεωρείτο αδύνατο. Τα πολύπλοκα νευρικά κυκλώματα της μύτης, που επιτρέπουν την αίσθηση της όσφρησης, είναι τα μόνα που αναγεννιούνται στη διάρκεια της ενήλικης ζωής και γι’ αυτό ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν από τους επιστήμονες.

Σήμερα, ο Ντάρεκ Φιντίκα μπορεί πλέον να κινείται με βοήθεια ορθοπεδικού στηρίγματος, ενώ έχει αρχίσει να αισθάνεται και κάποια σημεία στα κάτω άκρα του. Μπορεί να ζει σχετικά ανεξάρτητος, να οδηγεί αυτοκίνητο και να έχει σεξουαλική ζωή.

“Όταν δεν μπορείς να νιώσεις σχεδόν το μισό σου σώμα, είσαι ανήμπορος, όταν όμως αυτό αρχίζει να επανέρχεται, τότε είναι σαν να ξαναγεννιέσαι. Θεωρώ ρεαλιστικό ότι μια ημέρα θα γίνω ανεξάρτητος. Αυτό που έμαθα, είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάς, αλλά να συνεχίσεις να παλεύεις, επειδή κάποια πόρτα θα ανοίξει στη ζωή σου”, δήλωσε ο 38χρονος.

“Πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα ορόσημο που, καθώς θα αναπτύσσεται περαιτέρω, θα οδηγήσει σε μια ιστορική αλλαγή στη σημερινή κατάσταση χωρίς ελπίδα που βιώνουν οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ακινητοποιηθεί λόγω τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης τους”, δήλωσε ο Τζόφρι Ρέιζμαν, καθηγητής του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου. Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι τουλάχιστον τρεις ακόμη παράλυτοι θα περπατήσουν μετά από ανάλογη επέμβαση στην Πολωνία τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες σε άλλες επιστημονικές ιατρικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, ώστε να βοηθήσουν περισσότερους παράλυτους.

Άλλοι επιστήμονες χαρακτήρισαν την εξέλιξη ελπιδοφόρα, δήλωσαν, όμως, ότι χρειάζεται να αξιολογηθεί καλύτερα η νέα μέθοδος, καθώς έως τώρα έχει δοκιμαστεί μόνο σε έναν ασθενή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η πρώτη εγκυμοσύνη στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού

Ιατρικό επίτευγμα: Για πρώτη φορά μεταμόσχευση ολόκληρου οφθαλμικού βολβού σε ασθενή στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο

Προτεστάντες Αφρικανοί διατάχθηκαν να πεθάνουν από πείνα και τους πήραν τα όργανα

Λέσβος: 17χρονος επανήλθε από κώμα λίγο πριν δωρίσουν τα όργανά του (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr