Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέισον: Ο Τσίπρας με το δημοψήφισμα κέρδισε το χρέος

Μέισον: Ο Τσίπρας με το δημοψήφισμα κέρδισε το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Ποιο ήταν το νόημα του δημοψηφίσματος του Τσίπρα;” διερωτάται σε άρθρο του στο μπλογκ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 ο γνωστός βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον, ο οποίος εν συνεχεία παρουσιάζει “τις πιο προφανείς απαντήσεις”, όπως τις χαρακτηρίζει.

Ένα από τα βασικά “επιτεύγματα” του δημοψηφίσματος ήταν ότι αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα η απειλή ότι η ΕΚΤ και η ΕΕ θα κάνουν να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα πετάξουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη, τονίζει ο Μέισον, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο πέρασε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ότι δεν έχει εντολή εξόδου από το ευρώ, ότι το 61% που ψήφισε “όχι” στο δημοψήφισμα τής έδωσε σαφή εντολή “παραμονής και μάχης”.

Εν συνεχεία ο Μέισον σημειώνει ότι το δημοψήφισμα έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς την οποία η όποια συμφωνία δεν είχε κανένα απολύτως νόημα. Έτσι, “το δημοψήφισμα, σε συνδυασμό με τις πιέσεις από τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι οδήγησε βασικές ευρωπαϊκές φωνές, ανάμεσά τους την Άνκγελα Μέρκελ και τον Ντόναλντ Τουσκ, να συναινέσουν κατ’ αρχήν στην ανάγκη για ανασχεδιασμό του χρέους” τονίζει.

Ως τρίτο απότοκο του δημοψηφίσματος ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου σημειώνει ότι είναι η επικείμενη αναδιανομή των βαρών. “Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μπορεί να το “πουλήσει” ως ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα από αυτά που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση” αναφέρει ο Μέισον, φέρνοντας ως παράδειγμα τον εταιρικό φόρο 29%, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω στις θέσεις της για συντάξεις και ΦΠΑ στα νησιά.

Τέταρτον, είναι έργο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο Τσακαλώτος, όπως ο Μέισον επισημαίνει πως εξηγεί ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου, ουσιαστικά είναι προσηλωμένος σε δύο πράγματα: την παραμονή στο ευρώ και τη χρήση της κυβέρνησης προκειμένου να προωθηθεί ευρείας κλίμακας εκσυγχρονισμός και κοινωνική αλλαγή. Θέλει να παραμείνει στην εξουσία – και όχι να την χάσει από μια κυβέρνηση ‘τεχνοκρατών’.

Επιπλέον, η συμφωνία εφόσον έρθει θα συνοδεύεται από ένα αίτημα δανείου που θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια, γεγονός που θα επιτρέψει στη χώρα να δαπανήσει χρήματα που δεν είχε.

Τέλος, ο Πολ Μέισον επισημαίνει στο άρθρο του ότι τα μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία είναι πιθανό να προκαλέσουν ορισμένες παραιτήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρήσεις από την κυβέρνηση, εκφράζοντας πάντως την εκτίμησή του ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα υπερψηφίσει τη συμφωνία στην πλειοψηφία της.

Ωστόσο, ο Μέισον σημειώνει ότι το βασικό δεν είναι να περάσει μόνο από τη Βουλή, κάτι στο οποίο δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, αλλά να την αποδεχθούν οι πιστωτές. “Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα” σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πολ Μέισον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φάμελλος σε Γεωργιάδη: Είστε το συνώνυμο του χαρατσιού σε κάθε υπηρεσία δημόσιας υγείας

Κασσελάκης: Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και όχι ψηφοθηρικά πριμ

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη;

Κασσελάκης για Τέμπη: «Ο ελληνικός λαός δεν θα πάει για μία ακόμη φορά στις κάλπες χωρίς να γνωρίζει την αλήθεια»

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...