Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτό είναι το “πακέτο” των μέτρων για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας

Αυτό είναι το “πακέτο” των μέτρων για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Φόροι σε καύσιμα, ποτά, καπνό, ηλεκτρονικά τσιγάρα, ξενοδοχεία, επενδυτικές εταιρίες και μειώσεις μισθών στο δημόσιο, περιλαμβάνει το πακέτο της συμφωνίας που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας, ως έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα μέτρα που προβλέπει η πρώτη αξιολόγηση.

Το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ελλάδας στα μέτρα της πρώτης αξιολόγηση την οποία έστειλε η Κομισιόν στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, στο οποίο τονίζει ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι γενικά «εντός τροχιάς».

Η έκθεση αναφέρεται αρχικά στην συμφωνία που υπήρξε για τα κόκκινα δάνεια. Ότι δηλαδή συμφωνήθηκε η πώληση εξυπηρετούμενων και μη δανείων, από 1/1/2018 με εξαίρεση δάνεια πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ τα οποία όμως θα απελευθερωθούν από την 1 Ιανουαρίου του 2018.

Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, εκτός από τις παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό που αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα, το τηλεγράφημα αναφέρει ότι το πακέτο των έμμεσων φόρων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος με την υιοθέτηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Το κείμενο που αποτελεί ουσιαστικά την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας, στα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης και αναφέρει ότι το δημοσιονομικό κενό του 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ), που ήταν και το ζητούμενο της αξιολόγησης, καλύφθηκε με μέτρα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από άμεση φορολογία, 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Το τρίτο 1% του ΑΕΠ καλύφθηκε με επιμέρους παρεμβάσεις ως εξής :

– 0,2% του ΑΕΠ (360 εκατ. ευρώ) από την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% με άμεση επίπτωση σε τυποποιημένα τρόφιμα, καύσιμα, εισιτήρια συγκοινωνιών και κόμιστρα ταξί και μια σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

– 0,2% του ΑΕΠ (360 εκατ. ευρώ) από την μείωση του μισθολογικού κονδυλίου στο δημόσιο, χωρίς όμως να τονίζει από που θα προκύψει αυτή η εξοικονόμηση.

– 0,6 % του ΑΕΠ (1,06 δισ. ευρώ) από αυξήσεις έμμεσων φόρων και τελών.

Στα μέτρα που αφορούν αυξήσεις έμμεσων φόρων και τελών περιλαμβάνονται :

1. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο και κηροζίνη.

2. Η κατάργηση της έκπτωσης 50% του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει για τα Δωδεκάνησα.

3. Η αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού.

4. Η θέσπιση ΕΦΚ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

5. Η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης για ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πιστοποίηση πάνω από δύο «κλειδιά».

6. Η επιβολή ενός μόνιμου φόρου 35% επί των μεικτών κερδών από την εκμετάλλευση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, σε αντικατάσταση του μέτρου της επιβολής πέντε λεπτών στην στήλη για τα τυχερά παιχνίδια του οργανισμού.

7. Η επιβολή ενός τέλους 5% για του συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου και 10% για την συνδρομητική τηλεόραση.

8. Η αύξηση της φορολογίας στα UCITS εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και τις εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

ΠΗΓΗ: enoikonomia

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γιάννης Μανιάτης: Μεγάλο ατόπημα της Κομισιόν – «Δίνει» ελληνικά νησιά στην Τουρκία

Από τις Βρυξέλλες ο Φαραντούρης κήρυξε πόλεμο στα funds: «Θα πάει μέχρι τέλους»

ΕΕ: Η Τουρκία εκτός SAFE – Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υποψήφιος για πρόεδρος του Eurogroup

Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν Plan B για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...