Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κόσοβο ζήτησε από τον Μπάιντεν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Το Κόσοβο ζήτησε από τον Μπάιντεν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Κόσοβο ζήτησε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν βοήθεια για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια ένταξη που έχει καταστεί «επιτακτική», σύμφωνα με την πρώην επαρχία της Σερβίας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο, η Κοσοβάρα ομόλογός του Βιόσα Οσμάνι Σαντρίου προειδοποιεί για τις προσπάθειες της Μόσχας να «αποσταθεροποιήσει» το Κόσοβο και την εύθραυστη περιοχή των Βαλκανίων.

«Η ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ έχει καταστεί επιτακτική», γράφει η Οσμάνι.

«Εκφράζουμε την ελπίδα και την προσδοκία μας ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την ηγεσία και την επιρροή τους για να υποστηρίξουν ενεργά και να προωθήσουν την περίπλοκη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για το Κόσοβο».

Η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά στο Κόσοβο από τον πόλεμο μεταξύ των αυτονομιστών ανταρτών και των σερβικών δυνάμεων, οι οποίες εκδιώχθηκαν από το έδαφος το 1999 από μια εκστρατεία βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως το Βελιγράδι, η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, γεγονός που του απαγορεύει την είσοδο στα Ηνωμένα Έθνη.

Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι είχε ήδη προτρέψει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνουν τη διαδικασία ένταξης της Πρίστινα στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η πρόεδρος του Κοσόβου εξήγησε ότι η επικράτειά του είναι «εκτεθειμένη στις επίμονες προσπάθειες της Ρωσίας να βλάψει και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια».

Η επιστολή εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Κόσοβο, το οποίο τάχθηκε αμέσως στο πλευρό των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, έχει δεσμευτεί να δεχθεί χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι το Κίεβο δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.

Ο πόλεμος μεταξύ αυτονομιστών ανταρτών και σερβικών δυνάμεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 άφησε 13.000 νεκρούς, τη συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών Κοσοβάρων.

Μετά την παρέμβαση της Δύσης στη σύγκρουση, το Κόσοβο τοποθετήθηκε σταθερά στη πλευρά της Δύσης.

«Το Κόσοβο είναι η πιο φιλοαμερικανική και η πιο φιλοΝΑΤΟϊκή χώρα στον κόσμο», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κοσόβου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μουντιάλ 2026: Αυτοί είναι οι 12 όμιλοι που προέκυψαν από την κλήρωση

H FIFA απένειμε βραβείο Ειρήνης στον Ντόναλντ Τραμπ

Πρ. Παυλόπουλος: «Η Τουρκία θέλει να καταπιεί την Κύπρο» – Βλέψεις σε Αιγαίο και Θράκη

Κοκαΐνη και Μπανάνες: Πώς διακινητές των Βαλκανίων χρησιμοποίησαν φορτία φρούτων για τη λαθραία διακίνηση ναρκωτικών

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ στο νέο τοπίο: Πώς αλλάζει η Μέση Ανατολή μετά τη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr