Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζόρτζια Μελόνι: «Δεν είμαστε φιλο-Αμερικανοί, είμαστε μέρος της Δύσης και αυτό είναι κάτι το διαφορετικό»

Τζόρτζια Μελόνι: «Δεν είμαστε φιλο-Αμερικανοί, είμαστε μέρος της Δύσης και αυτό είναι κάτι το διαφορετικό»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Με ενδιαφέρει να φέρω στην Ευρώπη μια πραγματική συμφωνία με τις ΗΠΑ, είτε αυτή γίνει στη Ρώμη ή αλλού. Χωρίς βιασύνη, αλλά με καλές βάσεις και καλά αποτελέσματα», δήλωσε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, που παραχώρησε στην εφημερίδα Il Corriere della Sera.

Ξεκινώντας τη συνέντευξή της από τα κολακευτικά σχόλια που απέσπασε για την άριστη διοργάνωση της τελετής της εξόδιας ακολουθίας του Πάπα Φραγκίσκου, από τους παγκόσμιους ηγέτες που παραβρέθηκαν στην τελετή, χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή και δώρο από τον Πάπα Φραγκίσκο» την ολιγόλεπτη συνάντηση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό που σκέφτομαι και το εξέφρασα και στον Αμερικανό Πρόεδρο και στους ηγέτες που συνάντησα τις τελευταίες ημέρες είναι ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η Ατλαντική Συμμαχία όχι μόνο στρατιωτικά.

»Είναι σωστό, κατά τη γνώμη μου, η Ευρώπη να συμβάλλει πιο εντατικά ως προς την ενίσχυση της δικής της ασφάλειας.

»Γιατί είτε έτσι θα αμυνόμαστε ακόμα και μόνοι μας είτε δε θα μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

»Και νομίζω ότι πρέπει να φέρουμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ πιο κοντά, καθώς άλλες δυνάμεις εμφανίζονται στην παγκόσμια ισορροπία και δε νομίζω ότι αυτό συμφέρει ούτε την Ευρώπη ούτε τις ΗΠΑ».

Για την πρόσφατη συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι ήταν μια συνάντηση εφ’ όλης της ύλης και «μέσα σε ένα κλίμα ειλικρίνειας».

Ενώ τόνισε ότι οι καλές προσωπικές σχέσεις που έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ «διευκόλυναν πολύ τα πράγματα».

«Μεταξύ μας επικρατεί σεβασμός και αλληλοκατανόηση, ακόμα και αν δε συμφωνούμε απολύτως σε όλα.

»Μπορώ να πω ότι δεν ήταν εύκολο να μιλήσω για τις σχέσεις και τα κοινά συμφέροντα Αμερικής και Ευρώπης, καθώς επικρατεί η πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι ένα συμπαγές μπλοκ από γραφειοκρατίες.

»Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πάνω σε αυτό», πρόσθεσε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός.

«Ποια είναι η συνεισφορά της Ιταλίας επ’ αυτού;» τη ρώτησε η δημοσιογράφος Πάολα Ντι Κάρο, με την Τζόρτζια Μελόνι να απαντά ότι θεωρεί ότι «είναι καθήκον της Ιταλίας να εργαστεί για να φέρει τις δύο πλευρές του Ατλαντικού όσο το δυνατόν πιο κοντά για να ενισχύσει τη Δύση, υπό την πολιτισμική της έννοια και όχι ως έναν απλό γεωγραφικό χώρο ή ως ένα σύνολο συμφερόντων».

«Δεν θα είναι εύκολο, γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα θέματα, αλλά αντιμετωπίζοντας αυτά τα ζητήματα με συγκεκριμένους όρους, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός», σημείωσε.

Ως προς το ενδεχόμενο μιας «πολυπόθητης» Συνόδου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «μια συνάντηση, σε πολιτικό επίπεδο, είναι πολύ πιθανή» και ότι «γίνονται διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διευκρινιστούν τα σημεία σύγκλισης για μια πιθανή συμφωνία».

Όπως πρόσθεσε, «δεν δώσαμε ποτέ ημερομηνία. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό, αλλά προφανώς δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.

»Για να οδηγήσουν τέτοιου είδους συναντήσεις σε αποτελέσματα, χρειάζεται χρόνος και προσεκτική προετοιμασία, ώστε αυτές οι συναντήσεις να μην είναι τυπικές, αλλά ουσιαστικές.

»Οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει ακόμα. Φυσικά, υπάρχει η αναστολή των δασμών για 90 ημέρες, υπάρχουν προθεσμίες, αλλά με ενδιαφέρει να φέρω στην Ευρώπη μια πραγματική συμφωνία που να εξυπηρετεί πρώτα και κύρια την Ιταλία, καθώς και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

»Χωρίς βιασύνη, αλλά με καλές βάσεις και καλά αποτελέσματα».

«Στη Ρώμη ή στις Βρυξέλλες;», ερωτήθηκε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός και απάντησε ότι «η Ρώμη θα μπορούσε να θεωρηθεί το σωστό μέρος για τη συνάντηση αυτήν, επειδή η χώρα μας θεωρείται και φίλος και ευρωπαϊκός τόπος και θεωρώ ότι θα είναι μεγάλη αναγνώριση για τη χώρα μας.

»Αλλά ακόμα κι αν ήταν αλλού, στις Βρυξέλλες ή οπουδήποτε, σε κάθε περίπτωση ομολογώ ότι μπορώ να πω ότι θα έχω συνεισφέρει [στην πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης] ούτως ή άλλως».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις Ιταλίας-ΗΠΑ και την «φιλοαμερικανική προσέγγιση που ακολουθεί η ιταλική κυβέρνηση (δεχόμενη και κριτική, πολλές φορές, για τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις με την αμερικανική ηγεσία), η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι «όσοι ασκούν κριτική (κατονομάζοντας την αντιπολίτευση) είναι οι ίδιοι με εκείνους που λένε ότι χωρίζω τη χώρα στα δύο και αυτό δεν είναι αλήθεια.

»Πρόκειται για ανυπόστατα πράγματα και για παιδικότητες».

«Δεν είμαστε φιλο-Αμερικανοί, είμαστε μέρος της Δύσης και αυτό είναι κάτι το διαφορετικό.

»Οι επιχειρηματίες μας που επενδύουν στις ΗΠΑ, επενδύουν, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες, γιατί το θεωρούν φυσικό.

»Και συνδράμουμε σε αυτό το μονοπάτι, γνωρίζοντας ότι είναι φυσικό και από τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν και σε εμάς.

»Και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε κίνητρα και να ενθαρρύνουμε τέτοιου είδους επενδύσεις», συμπλήρωσε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρ. Παυλόπουλος: «Η Τουρκία θέλει να καταπιεί την Κύπρο» – Βλέψεις σε Αιγαίο και Θράκη

Καρυστιανού, Ράμμος και Φαραντούρης μιλάνε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ στο νέο τοπίο: Πώς αλλάζει η Μέση Ανατολή μετά τη Γάζα

Ανατ. Μεσόγειος: Η αμερικανική μετατόπιση, η αδυναμία της ΕΕ και η άνοδος των περιφερειακών ανταγωνισμών

Ο Βέλγος πρωθυπουργός αρνείται να «πειράξει» τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια υπό τον φόβο της ρωσικής «οργής»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr