ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μια πρόσφατη ανάλυση των New York Times, υπό τον τίτλο «After Climate Push, Energy Companies Return to Fossil Fuels in Europe», φωτίζει μια σημαντική στροφή των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών της Ευρώπης.
Μετά από μια περίοδο έντονης ώθησης προς το κλίμα και τις ανανεώσιμες πηγές, οι πρόσφατες συμφωνίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο υποδεικνύουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας οδηγεί τις εταιρείες σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο ενεργειακό μείγμα.
Η Total Energies επενδύει σε μονάδες φυσικού αερίου
Την τελευταία και πλέον χαρακτηριστική κίνηση σηματοδότησε η TotalEnergies, ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να δαπανήσει 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια) για την απόκτηση ποσοστού 50% σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν κυρίως με φυσικό αέριο σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Η εταιρεία, ήδη ένας σημαντικός επενδυτής στην ηλεκτρική ενέργεια, εξήγησε ότι οι σταθμοί φυσικού αερίου θα χρησιμοποιηθούν για να εξισορροπήσουν το χαρτοφυλάκιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ασταθείς ανανεώσιμες πηγές, όπως τα αιολικά και τα ηλιακά πάρκα.
Οι εν λόγω εγκαταστάσεις, που ανήκουν στην EPH (μια ενεργειακή εταιρεία ελεγχόμενη από τον Τσέχο βιομήχανο Ντάνιελ Κρετίνσκι), βρίσκονται στη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία.
Η ελληνική συμφωνία της Exxon Mobil
Η τάση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Exxon Mobil υπέγραψε πρόσφατα στην Αθήνα μια προκαταρκτική συμφωνία για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ελληνικά ύδατα, κίνηση που θεωρείται από πολλούς στον κλάδο ως σημαντική πρόοδος.
Στην υπογραφή της συμφωνίας παρευρέθηκαν και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Ενέργειας, Κρις Ράιτ. Ο κ. Ράιτ σχολίασε την εξέλιξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Οι ΗΠΑ είναι περήφανες για τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, καθώς αποκαθιστούμε την κοινή λογική και απελευθερώνουμε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη και ασφαλή ενέργεια».
Ο ουκρανικός πόλεμος ως καταλύτης
Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τον κύριο καταλύτη για την αλλαγή αυτή.
Η απότομη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η επακόλουθη εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ωθούν την Ευρώπη να στραφεί ξανά στην εγχώρια παραγωγή.
Ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean -εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου με συμφέροντα σε υπεράκτια κοιτάσματα σε όλη την Ευρώπη- τόνισε ότι η ρωσική εισβολή συνεχίζει να επηρεάζει βαθιά τον τρόπο σκέψης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στα ορυκτά καύσιμα.
«Περάσαμε μια φάση, όπου η Ιταλία δεν ήθελε να δώσει άδειες», δήλωσε ο κ. Ρήγας.
«Τώρα νομίζω ότι αρχίζουν να αλλάζουν γνώμη και αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι χρειάζονται τοπική παραγωγή υδρογονανθράκων», αναφερόμενος στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Η Energean υπήρξε, εξάλλου, βασικός συμμετέχων στη συμφωνία με την Exxon για τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Ελλάδας, μιας χώρας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εισαγόμενα καύσιμα.






























































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW




































