ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση τριών ωρών στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου οριστικοποίησαν μια «συντονισμένη» στρατηγική για πλήγμα κατά του Ιράν, σε περίπτωση αποτυχίας των πυρηνικών διαπραγματεύσεων.
Σε μια συνάντηση υψηλού ρίσκου που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν εντατικές συνομιλίες την Τετάρτη 11/02 στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να καταλήξουν στην κοινή τους απάντηση έναντι της ιρανικής απειλής.
Εισερχόμενοι από την ιδιωτική νότια είσοδο για να διασφαλίσουν έναν «διακριτικό και οικείο» διάλογο, οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στις καταρρέουσες προοπτικές μιας διπλωματικής συμφωνίας με την Τεχεράνη.
Ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ διατήρησε δημόσια τη θέση ότι προτιμά έναν διαπραγματευτικό συμβιβασμό, ο ίδιος και ο Νετανιάχου φέρεται να κατέληξαν σε μια σημαντική κατανόηση: εάν η διπλωματία αποτύχει, μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση παραμένει σταθερά στο τραπέζι.
Ο Νετανιάχου προσήλθε με έναν «φάκελο αποδεικτικών στοιχείων», με σκοπό να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι το ιρανικό καθεστώς απλώς κωλυσιεργεί, συνεχίζοντας παράλληλα να εξαπατά τους διεθνείς ελεγκτές.
Η προειδοποίηση «Midnight Hammer»
Η ατμόσφαιρα της συνάντησης καθορίστηκε από τη μνήμη προηγούμενων στρατιωτικών δράσεων.
Μετά τη συνεδρίαση, ο Τραμπ κατέφυγε στο Truth Social για να μοιραστεί την οπτική του, σημειώνοντας ότι ο δεσμός μεταξύ των δύο εθνών παραμένει «τεράστιος», αλλά προειδοποιώντας την Τεχεράνη ότι η υπομονή εξαντλείται.
«Την προηγούμενη φορά που το Ιράν αποφάσισε ότι ήταν προτιμότερο να μη συνάψει συμφωνία, χτυπήθηκε με την επιχείρηση “Midnight Hammer” (Μεσονύκτια Σφύρα), και αυτό δεν τους βγήκε σε καλό», έγραψε ο Τραμπ, αναφερόμενος στα πλήγματα του Ιουνίου.
Πρόσθεσε δε ότι, ενώ η προτίμησή του είναι μια «λογική και υπεύθυνη» συμφωνία, «αν όχι, θα πρέπει απλώς να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».
Ο Νετανιάχου, ωστόσο, χρησιμοποίησε τη συνάντηση για να εξειδικεύσει τους πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.
Ζήτησε συγκεκριμένα οποιοδήποτε μελλοντικό πλήγμα να μην περιοριστεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά να «εξαρθρώσει το απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν».
Αυτό αποτελεί βασική «κόκκινη γραμμή» για το Ισραήλ, καθώς η Ιερουσαλήμ πιστεύει ότι μια πυρηνική συμφωνία χωρίς απαγόρευση πυραύλων αφήνει την περιοχή υπό τη μόνιμη σκιά του πολέμου.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι Ιρανοί «παίζουν καθυστερήσεις», ενώ ο Νετανιάχου παρουσίασε στοιχεία πληροφοριών που υποδηλώνουν ότι το καθεστώς συνεχίζει τις σφαγές των ίδιων των πολιτών του και τη βελτίωση των οπλικών του συστημάτων, ακόμη και ενώ στέλνει διπλωμάτες στο Ομάν.
Συντονισμός και η απόφαση για το AIPAC
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η πιθανότητα ενός κοινού πλήγματος ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης, σημειώνοντας ότι μια συνδυασμένη επιχείρηση ΗΠΑ-Ισραήλ θα ήταν «πολύ πιο ισχυρή και αποτελεσματική» από μεμονωμένες ενέργειες.
Ο Νετανιάχου υπενθύμισε στον Πρόεδρο την επιτυχία της συνεργασίας τους κατά την επιχείρηση «Am K’Lavi», υποστηρίζοντας ότι η παρούσα στιγμή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να πληγούν ανεπανόρθωτα οι επιθετικές ικανότητες του καθεστώτος.
Παρά τις στρατιωτικές προετοιμασίες, ο Τραμπ επέμεινε να συνεχιστούν προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις στο Μουσκάτ, αν και παραδέχθηκε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για συμφωνία.
Η κρισιμότητα της κατάστασης είναι τέτοια, που ο Νετανιάχου εξετάζει ήδη την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον ακόμη και την επόμενη εβδομάδα για το συνέδριο της AIPAC.
Αυτό το δεύτερο ταξίδι θα επέτρεπε μια ακόμη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τραμπ, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για τις συνομιλίες με το Ιράν.
Προς το παρόν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε έναν «στενό και συνεχή συντονισμό», διασφαλίζοντας ότι εάν η «σφύρα» πέσει ξανά, θα είναι ένα συγχρονισμένο πλήγμα.




























































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW




































